RISE Moldova: Ruble pentru Dodon! Fostul președinte, finanțat de Federația Rusă pentru a ”lupta cu influențele din exterior”
Deși și-a construit o imagine de politician care se împotrivește ingerințelor externe și care insista asupra faptului că asociațiile obștești susținute financiar de peste hotare reprezintă o amenințare la adresa R. Moldova, Igor Dodon este, el însuși, la ”întreținerea” unui astfel de ONG finanțat de oameni de afaceri apropiați Kremlinului. O investigație marca RISE Moldova în parteneriat cu Centrul ”Dossier” arată că începând cu anul trecut, Dodon are un venit lunar de peste 200 de mii de lei pentru funcția de președinte la Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă. În total, jurnaliștii de investigație au depistat șase transferuri bancare din Rusia destinate asociației obștești din Moldova condusă de fostul președinte socialist. Însumate, e vorba de peste 20 de milioane de ruble, echivalentul a circa 5 milioane de lei sau aproximativ 300 de mii de dolari.
Miercuri, 30 iunie 2021, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din Moldova, presa de partid a Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor face un apel public prin care îndeamnă oamenii să participe la marșul ”Iubesc Moldova”. La Chișinău au fost chemați toți cei ”care doresc să trăiască într-o țară independentă, suverană și prosperă, unde statul funcționează în interesele cetățenilor Moldovei, și nu ale altor țări”.
”Moldova este în pericol. Nu guvernării externe” – panourile Partidului Socialiștilor cu acest slogan puteau fi văzute pe străzile din Chișinău încă din luna mai 2021, aproximativ cu două luni înainte de alegerile parlamentare anticipate.
Încă pe când era în funcția de șef al statului, Dodon a considerat declarativ că cea mai mare amenințare în adresa țării o reprezenta influența externă exercitată prin intermediul organizațiilor neguvernamentale.
”Ne vom transforma într-o republică bananieră în care stau câteva zeci de mii de ONG-uri care conduc Republica Moldova. De ce mai e nevoie în așa caz de Parlament, președinte? Vor fi câteva ONG-uri, vor primi bani de peste hotare și vor conduce totul aici…” a declarat Dodon, cu un an înainte de marșul respectiv.
OPERAȚIUNEA SECRETĂ ”UAMR”
În aceeași zi de miercuri, 30 iunie 2021, în care socialiștii și comuniștii chemau oamenii la marșul ”Iubesc Moldova”, a mai avut loc un eveniment despre care Dodon va informa publicul larg abia peste câteva luni. În acea zi, Agenția Servicii Publice din Moldova a eliberat certificatul de înregistrare a Asociației Obștești ”Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” (UAMR). Administrator președinte și beneficiar – Igor Dodon.
La scurt timp, asociația lui Dodon începe să primească milioane din străinătate, iar fiecare tranzacție era însoțită de noi declarații anti-occidentale ale fostului președinte al Moldovei și ale colegilor lui.
ONG PENTRU APĂRAREA INTERESELOR RUSIEI
Prima informație oficială despre lansarea noii asociații a apărut discret pe site-ul ”Delovaia Rossia” la 5 iulie, adică a doua zi după marșul ”Iubesc Moldova”, organizat în centrul Chișinăului.
Intitulat – ”«Delovaia Rossia» a devenit cofondator al Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse”, comunicatul menționează că ”apărarea drepturilor și intereselor legale” ale antreprenorilor din Rusia și din Moldova se află pe primul loc printre activitățile de bază ale asociației.
Iar primul cuvânt, în comunicat, i-a fost oferit lui Igor Ceaika, prezentat drept ambasador de afaceri al ”Delovaia Rossia” în R. Moldova și Transnistria și președinte al Consiliului public din cadrul Rossotrudnicestvo.
Potrivit datelor Centrului ”Dossier”, ”Rossotrudnicestvo” reprezintă motorul principal de promovare a intereselor Kremlinului prin așa-numita metodă a ”soft power”, având reprezentanțe în 134 de țări, iar sub ”umbrela” ei activând ofițeri FSB și GRU.
Comunicatul ”Rossotrudnicestvo” îl citează și pe Igor Dodon, în calitate de președinte al asociației obștești. ”Federația Rusă este partenerul strategic al Republicii Moldova, de aceea, dezvoltarea cooperării multilaterale, în primul rând, în domeniul economic și al afacerilor, a fost și va fi prioritatea mea”, a declarat Dodon.
FINANȚARE DIN EXTERIOR
Jurnaliștii RISE Moldova, cu sprijinul Centrului ”Dossier”, au obținut acces la un extras privind circulația fondurilor financiare prin contul bancar al ”Delovaia Rossia” din Sberbank, în anii 2021 și 2022.
Datele analizate arată că, din octombrie 2021 și până în aprilie 2022, adică în doar 7 luni, pe contul moldovenesc al asociației obștești condusă de Igor Dodon au intrat peste 20 de milioane de ruble rusești (aproximativ cinci milioane de lei). Majoritatea banilor sunt trimiși de Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei și partener de afaceri al familiei Dodon, dar și de Pavel Titov, președintele ”Delovaia Rossia”, care a oferit o donație de 2,8 milioane de ruble.
CUM A FOST ÎNREGISTRATĂ ASOCIAȚIA LUI DODON
Alături de ”Delovaia Rossia”, fondator la Asociația Obștească ”Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” figurează și o asociație afiliată socialiștilor denumită „Pentru dezvoltarea economiei Moldovei EUR-ASIA-Moldova”.
Decizia ”EUR-ASIA-Moldova” de a participa la fondarea unei noi asociații a fost luată în cadrul unei ședințe la care Vlad Batrîncea a fost secretar general, iar socialista Alla Dolința a fost delegată să reprezinte asociația în procesul de înregistrare a ”Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse”.
La adunarea constitutivă pentru înființarea asociației ”Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, ”Delovaia Rossia” a fost reprezentată de președintele acesteia, Pavel Titov – fiul lui Boris Titov, unul dintre fondatorii organizației, pe care Vladimir Putin l-a numit, în anul 2012, reprezentant pe lângă președintele Rusiei pentru apărarea drepturilor antreprenorilor.
FOSTA CONSILIERĂ A ADMINISTRAȚIEI PREȘEDINTELUI
RISE Moldova a obținut de la surse din anturajul lui Dodon formularul acordului prin care ”Delovaia Rossia” a donat voluntar Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse suma de 5,6 milioane de ruble.
În calitate de reprezentant al ”Delovaia Rossia”, în documentul de donație este menționat ”N.S. Kagramanean”, șefa Comitetului executiv al organizației. Timp de aproape 12 ani, Nazik Kagramanean a fost consilieră în administrația președintelui rus (Departamentul pentru cooperarea cu organizațiile publice și religioase, partidele politice și mass-media). Din anul 2012, este vicepreședinta ”Delovaia Rossia”.
SALARIU PENTRU PREȘEDINTE
În ultimele trei luni ale anului 2021, Asociația ”Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” a primit peste 9 milioane de ruble din Rusia (peste 2,3 milioane de lei).
În primăvara anului 2022, RISE a intrat în posesia unei liste de cheltuieli ale Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. Conform documentului, toate cheltuielile organizației planificate pentru cinci luni a anului 2021 trebuiau să constituie peste 2,7 milioane de lei.
În ce privește anul 2022, bugetul asociației deja constituie peste 37,5 milioane de ruble (peste 9 milioane de lei). De notat că în buget există o rubrică specială semnată ”Fondul de rezervă pentru realizarea proiectelor de importanță socială și de caritate”. În acest scop se preconizau cheltuieli de 2,1 milioane de ruble (506 mii de lei).
De asemenea, bugetul include o sumă care depășește planul asociației de jumătate de milion prevăzut pentru caritate pe întreg anul 2022. Este vorba de rubrica ”Salariul Președintelui asociației obștești”.
Pentru salariul anual al lui Igor Dodon, în bugetul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse a fost planificată suma de 1,6 milioane de lei (6,7 milioane de ruble). Deci, câte 135 de mii de lei lunar. Însă, pe lângă salariul de bază, Dodon și-a aprobat un premiu suplimentar în mărime de 50 la sută din salariul de bază, adică plus 67.500 de lei lunar. Astfel, în 2022, veniturile lunare planificate ale lui Igor Dodon constituie 202 mii de lei lunar (840 mii de ruble).
RISE are la dispoziție confirmări precum că Dodon a participat personal la aprobarea salariului său și a sporului financiar. Conform documentului, salariul lui Dodon pentru anul 2022 constituie 202.500 de lei lunar. Suma reprezintă echivalentul a circa 20 de salarii medii lunare pe economie sau aproape 90 de pensii minime.
COORDONATORII DIN RUSIA
La 27 decembrie 2021, Dodon felicită ”Delovaia Rossia” cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la fondare. Iar Igor Ceaika mai transferă pe contul ”Delovaia Rossia” niște bani ”pentru donații speciale”. Acum e vorba de 4 milioane de ruble (circa 1 milion de lei).
A doua zi, practic aceeași sumă – 3,9 milioane de ruble – pleacă în Moldova, pe contul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse.
Pe lângă bani, în acea perioadă din Rusia ”este trimisă” o persoană care să ocupe funcția de adjunct al lui Dodon în asociația pe care o conduce. Îl cheamă Vadim Iurcenko, iar doi interlocutori ai RISE din serviciile speciale l-au numit ”agent” al FSB sau apd-ist (abrevierea expresiei „aparatul personalului detașat”) – așa sunt numiți ofițerii serviciilor de securitate care sunt atașați unei persoane sau organizații, pentru a executa controlul din partea serviciilor speciale.
Vadim Iurcenko, 39 de ani, a ocupat diferite funcții, de la specialist până la adjunctul directorului în instituții ruse de stat de genul Serviciului Federal al Penitenciarelor, întreprinderilor din cadrul holdingului ”Rostec” (înființat de Putin), precum și corporației Inter RAO EES (proprietara Moldgres din Transnistria) și ”MRSK Centru”.
la ”MRSK Centru”, o companie specializată pe rețele electrice, a lucrat oficial și Iurii Gudilin, unul dintre consultanții ruși care i-a ajutat pe socialiști la prezidențialele din 2020. O sursă RISE apropiată de Partidul Socialiștilor susține că Gudilin și Iurcenko s-au întâlnit și în Moldova.
În luna octombrie 2022, Iurii Gudilin și alți doi ”polit-tehnologi”, Olga Grak și Leonid Gonin, au fost incluși în lista sancțiunilor SUA pentru implicarea în operațiunile Kremlinului în Moldova.
RĂZBOI ȘI PRIETENIE CU PUTIN
22 februarie 2022. 6,1 milioane de ruble (1,4 milioane de lei) pleacă din Rusia pe contul asociației conduse de Igor Dodon. În aceeași zi, fondatorii Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse susțin în Chișinău o conferință de presă în cadrul căreia prezintă organizația.
”Igor Dodon a chemat reprezentanții cercurilor de afaceri din cele două țări, interesați de stabilirea și dezvoltarea relațiilor de parteneriat, să se implice mai productiv în activitatea uniunii”, se spune în comunicatul de presă al ”Delovaia Rossia”.
În mai puțin de două zile, Rusia va declanșa un război la scară largă cu Ucraina și, nici două luni mai târziu, Sberbank – instituția care transfera banii pentru asociația condusă de Dodon, va fi inclusă de Uniunea Europeană și SUA în lista persoanelor sancționate ”pentru atrocitățile regimului lui Putin (parte a căruia este Sberbank, ca cea mai mare instituție financiară din Rusia) din Ucraina, inclusiv din Bucea”.
Însă Dodon a continuat să-l susțină declarativ pe Putin, îndemnând cu insistență guvernarea Moldovei la un dialog cu Kremlinul în privința cooperării comerciale și a prețurilor la gazele naturale rusești.
Ultimul transfer, din 19 aprilie, a fost de 2,6 milioane de ruble (circa 600 de mii de lei). În aceeași zi, Dodon a publicat pe rețelele sociale un apel repetat către simpatizanții săi, îndemnându-i să vină de 9 mai, la Marșul Victoriei, cu panglica Sf. Gheorghe, interzisă de autoritățile moldovenești ca reacție la agresiunea rusească asupra Ucrainei.
Doar că, peste câteva zile de la transferul din Rusia a celor 2,6 milioane de ruble, o bancă din Moldova va returna banii expeditorului – ”Delovaia Rossia”, cu formularea: ”conform politicii interne” a băncii moldovenești. Iar în luna mai, ”Delovaia Rossia” va redirecționa banii în contul personal al lui Igor Ceaika.
Amintim că, potrivit unui articol publicat de The Washington Post, Igor Dodon ar avea la Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă un salariu de peste 45 mii de dolari pe lună.