În timp ce le promitea bătrânilor cu pensii mai mici de 2000 de lei ajutoare de sărbători în valoare de 600 de lei, Vladimir Plahotniuc își petrecea vacanțele pe propriul iaht, în valoare de aproximativ 1 miliard de lei. O investigație RISE Moldova arată cum nava, de o opulență ieșită din comun, a intrat în posesia oligarhului fugar, dar și cum a fost deposedat, prin înșelătorie, de acest bun chiar de foștii parteneri de afaceri.

Despre existența unui iaht în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc s-a aflat în 2020, în urma unui proces de judecată din Cipru. Avocații Oxanei Childescu, fosta soție a lui Plahotniuc, și-au exprimat, într-un articol publicat, dezacordul față de o decizie a Tribunalului Nicosia, care a respins cererea de chemare în judecată înaintată împotriva mai multor persoane fizice și juridice din Cipru, Emiratele Arabe Unite, China, Spania și Seychelles.

Documentarea a pornit de la numele iahtului, pe care l-am aflat din ordonanța de urmărire penală pornită pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Procurorii au estimat bunul la 32 de milioane de euro. În realitate, însă, iahtul valorează mult mai mult.

Vasul ajunge pe apă încă în 2012. Bijuteria acvatică are 73 de metri lungime și a fost construită de Turquoise Shipyard, o companie turcă specializată pe construcția de nave. E cel mai mare iaht construit de Turquoise până la acel moment. Se numește Vicky și a fost conceput la comanda proprietarului Andrei Goncearenko, un om de afaceri rus, care l-a numit în cinstea fiicei sale – Victoria.

Șapte ani mai târziu, Goncearenko va deveni unul dintre beneficiarii concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. El n-a deținut-o niciodată pe Vicky pe persoană fizică, ci a stat în spatele unei firme paravan. Este vorba despre Continental Maritime Limited, o firmă înregistrată în Gibraltar, care s-a împrumutat la bancă pentru navă.

Astfel, Continental Maritime Limited este primul proprietar oficial al iahtului. În apele mărilor, nava a plutit sub steagul Insulelor Cayman, până și-a schimbat proprietarul.

Iahtul și-a schimbat denumirea din Vicky în Honor în iulie 2018, când a fost înmatriculat sub steagul Insulei Man.

La două luni după ce își ia numele de Honor, mai exact în septembrie 2018, nava trece printr-un carusel de firme offshore, fondate în aceeași perioadă. Așa că, de la Continental Maritime, ajunge la Eastern Yachting LTD, care, la fel ca vechiul proprietar, este înregistrată în Gibraltar. Aceasta a fost mutarea de la Goncearenko la Plahotniuc. 

În schimb, firmele omului de afaceri ruse au primit mai multe imobile din Chișinău deținute de Finpar Invest, o afacere conectată la familia Plahotniuc.

Este vorba despre o vilă urbană cu statut de monument istoric din preajma Parlamentului, un teren de peste 10 hectare din zona Autogării de Nord și centrul de afaceri Global Business Centre.

Valoarea totală a celor trei proprietăți – 608,5 milioane de lei (peste 31 de milioane de euro). Astfel, dacă Querious a primit de la Eastern Holdings iahtul „Honor”, cea din urmă firmă s-a ales cu imobilele lui Plahotniuc din Chișinău. 

HONOR – LUX ȘI OPULENȚĂ

Iahtul are patru etaje traversate de un lift, uși care se deschid automat, draperii pe telecomandă, băi placate cu marmură, televizoare care coboară din tavan sau se ridică din podea și chiar o pistă pentru elicopter. Vasul are șapte camere care ar putea să găzduiască cel puțin 14 oaspeți, iar echipajul e format din 18 oameni.

Primul etaj – (de jos în sus) e cel destinat relaxării, dar e și nivelul unde se află camerele membrilor echipajului. Aici se găsește o zonă de spa, o baie turcească, un jacuzzi, o sală pentru masaj și o zonă amenajată cu echipament sportiv. Tot aici, un perete mobil deschide și închide puntea, locul de unde oaspeții iahtului pot porni în aventuri pe apă, fie că e vorba de înot sau skijet și plimbări cu barca, echipamente cu care e dotată nava.

Cel de-al doilea etaj dezvăluie o cameră de zi cu tavan deschis. E luminată natural datorită geamurilor panoramice. În camera de zi se află un minibar și un pian marca Steinway&Sons, pentru care Plahotniuc a plătit circa 300 de mii de dolari, în două tranșe.

Pe acest nivel se mai află o sufragerie și șase dormitoare pentru oaspeți, dintre care două cabine VIP, fiecare cu garderobă, două camere duble, o cabină twin și o cameră pentru copii, dotate fiecare cu baie proprie și design unic.

Următorul nivel – trei – e cel al „proprietarului”. Are o mini sufragerie cu priveliște spre etajul de jos, iar alături, un birou spațios cu baie proprie. Accesul în birou se face atât de pe hol, cât și din apartamentul proprietarului. Suita proprietarului e un spațiu larg, care cuprinde un dormitor și o cameră de zi, două balcoane, o baie imensă și o garderobă spațioasă.

Urcăm la ultimul etaj. Aici suntem întâmpinați de un bar și o zonă pentru DJ. E etajul cu distracție! Are piscină, zonă cu șezlonguri și sofa. Tot la ultimul etaj se află și un heliport, o pistă pentru elicopter, ceea ce înseamnă că, dacă iahtul era pe mare, Plahotniuc putea ajunge la el pe cale aeriană.

PLAHOTNIUC ÎȘI PIERDE ”ONOAREA”

În iulie 2019, după ce Plahotniuc pierde guvernarea și fuge din țară, iahtul este scos la vânzare. S-a ocupat de vânzare un broker de iahturi. Pe un site de specialitate, într-o știre publicată pe 15 august, scrie că iahtul a fost vândut la 20 de zile după ce a fost scos pe piață. Prețul – 48,5 milioane de euro, aproximativ un miliard de lei.

La scurt timp după ce și-a schimbat proprietarul, iahtul și-a schimbat și numele. Din Honor – în Quantum of Solace. A ajuns la John Staluppi (75 de ani), un cunoscut om de afaceri din SUA.

La trei luni de la achiziție, Staluppi și-a scos iahtul la vânzare, dar a reușit să scape de el abia la finele anului 2022. Prețul cerut a fost de 56.400.000 de euro.

DOSARUL DIN CIPRU

Honor n-a fost vândut de Plahotniuc, așa cum familia acestuia n-a figurat niciodată drept beneficiară directă a iahtului. Și în acest caz familia Plahotniuc-Childescu a apelat la interpuși. Doar că, de această dată, interpușii le-au tras țeapa și i-au lăsat fără bijuteria de aproape 50 de milioane de euro.

Honor a fost vândut de Ileana-Mihaela Burcea, o româncă stabilită în Dubai care a administrat mai multe afaceri conectate la Vladimir Plahotniuc.

Burcea, dar și alții au fost dați în judecată de fosta soție a lui Plahotniuc, Oxana Childescu la Tribunalul din Nicosia.

Ea a cerut revendicarea drepturilor asupra bunurilor care i se cuvin și a explicat instanței de ce a apelat la interpuși.

Potrivit celor declarate instanței cipriote, Plahotniuc și Childescu au apelat la Burcea și la un alt cetățean român – Andrei-Bogdan Gheorghiu, iar aceștia din urmă i-au ajutat să fondeze firme și conturi bancare în diverse jurisdicții pentru a-și ascunde averea. Astfel, Burcea și Gheorghiu ”au informat în mod convingător (…) că activele ar trebui să fie deținute prin companii a căror beneficiar efectiv” să fie chiar ei sau persoane apropiate lor.

”Întrucât reclamanta și VP i-au considerat […] cunoștințele lor […], le-a încredințat diverse bunuri, inclusiv iahtul […] care urma să fie gestionat de biroul de familie din Dubai. [Ileana Burcea și Andrei Gheorghiu] au abuzat de încrederea și prietenia lor față de petiționară și, profitând de dificultățile ei și ale familiei sale, s-au angajat într-o amplă deposedare de active” se arată în hotărârea instanței de judecată cipriote.

Burcea a negat că ar fi administrat afacerile soților Plahotniuc-Childescu și spune că iahtul îi aparținea, fiind cumpărat din propriile fonduri și bani. Mai mult, a declarat că ”nu a vândut iahtul în august 2019, ci mult mai devreme.

În cele din urmă, în martie 2020, Tribunalul Nicosia a respins cererea de chemare în judecată. Instanța a concluzionat că majoritatea pârâților nu erau rezidenți ai Ciprului și, respectiv, nu se poate pronunța pentru rezidenții altor jurisdicții. Mai mult, ”versiunea reclamantei conform căreia aceasta este de fapt beneficiarul final (…) este o admitere că aceasta cu bună știință a neglijat aranjamente interzise la nivel internațional și unde constituie, printre altele, încălcări privind prevenirea și combaterea spălării banilor”, se arată în documentul deciziei.

RISE Moldova a întrebat-o pe Ileana-Mihaela Burcea de ce Childescu a acuzat-o că ar fi deposedat-o de iaht, dar și ce servicii a oferit familiei Plahotniuc-Childescu.

”Rezultatul relațiilor comerciale pe care le-am întreprins cu dna Childescu s-a concretizat într-o pierdere de aproximativ 7 milioane de euro pentru compania mea (…). Atacul în instanță a fost o tentativa absolut nereușită – bazată integral pe minciuni – pentru a găsi o modalitate de a se sustrage de la plata acestei datorii. Reiterez faptul ca nu am oferit niciodată servicii familiei Plahotniuc-Childescu, întrucât nu am avut niciodată nici o relație comercială, nici personală și nu l-am cunoscut niciodată pe domnul Plahotniuc. Relațiile comerciale s-au derulat exclusiv între mine și dna Childescu, una dintre companiile deținute de mine prestând servicii de incorporare a companiilor în diverse jurisdicții” a declarat Burcea.

La Chișinău, Ileana-Mihaela Burcea figurează în două dosare penale. Are statut de învinuit în dosarul numit generic „Frauda bancară”, pentru complicitate la escrocherie și spălare de bani, ambele în proporții deosebit de mari. Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), Burcea se eschivează de la organul de urmărire penală și este căutată de autorități.

Într-un alt dosar, Burcea a fost audiată, însă, la moment, nu are statut de învinuită. E vorba despre o cauză penală privind spălarea banilor. 

La rândul său, Burcea susține că nu cunoaște despre faptul că este cercetată penal la Chișinău, nici că este căutată de autorități, dar afirmă că a fost audiată în calitate de martor.

”Nu îmi sunt cunoscute acuzațiile la care faceți referire [în dosarul „Frauda bancară”], ele nefiindu-mi aduse la cunoștință de organul de cercetare penală. Am cooperat întotdeauna cu autoritățile în anchete unde a fost necesară intervenția ori sprijinul meu, în măsura în care am cunoscut informații relevante”.

ÎN DUBAI, DUPĂ DREPTATE

În 2019, Childescu mai pornește o procedură de judecată. De această dată se adresează la Tribunalul Centrului Financiar Internațional Dubai (DIFC), instituție specializată pe rezolvarea litigiilor civile și comerciale.

Deși în mare parte deciziile adoptate de DIFC sunt publice, decizia în cazul Childescu nu se găsește online.

Ileana-Mihaela Burcea susține că și dosarul din Dubai a fost pierdut de Oxana Childescu.

”Este adevărat că, inițial, în ambele procese a fost dispusă înghețarea parțială a unor bunuri, însă aceasta masura a fost una asiguratorie/preventivă – fiind posibila doar bazată pe prima impresie creata de judecator despre poveștile frumos pregătite de dna Childescu. Ceea ce contează cu adevărat rezidă în faptul că în două jurisdicții diferite instanțele au decis – în mod definitiv și irevocabil – faptul că susținerile dnei Childescu nu au nicio legătură cu realitatea faptică, fiind nefondate” a declarat aceasta.