De mai bine de un an, frații unui deputat socialist din Parlament folosesc un lac din zona de sud a țării pentru pescuit și comercializarea peștelui chiar dacă contractul de arendă, încheiat la începutul anilor 2000 cu administrația locală, a expirat în iunie anul trecut. Zeci de adresări expediate organelor de drept regionale și centrale, apeluri, discuții și, mai nou, o petiție colectivă semnată de peste 600 de săteni în frunte cu primarul - nimic nu a dat rezultate deocamdată, toți sugerând edilului să se adreseze în instanță. A făcut-o și pe asta, doar că cele două procese de judecată bat pasul pe loc. „Am rămas fără nicio susținere, toți ne-au lăsat unu la unu cu această problemă și nu mai știm ce să facem. Ultima instanță sunteți voi, jurnaliștii…”, oftează primarul Fiodor Topciu, în lupta pentru returnarea proprietății publice. Pe de altă parte, nici deputatul socialist, nici fraţii acestuia, care folosesc iazul, nu au vrut să comenteze situaţia.

Lacul de la hotarele satelor Tomai și Gaidar, raionul Ceadîr-Lunga din UTA Găgăuzia, se întinde pe o suprafață de peste 70 de hectare. Dintre acestea, patru hectare sunt în proprietatea satului Gaidar, iar cea mai mare parte, aproape 72 de hectare, se află în proprietatea administrației de la Tomai încă din anul 2002.

Pe malul celălalt, arendașul și-a instalat cortul, bărcile și uneltele de pescuit. Foto: CIJM

Cu doi ani mai devreme, în decembrie 2000, când iazul nici nu era administrat de autoritatea locală, Consiliul sătesc de atunci a decis să-l dea în arendă lui Petru Gagauz, un locuitor al satului Gaidar. Potrivit contractului de arendă semnat în iunie 2001, arendașul a primit în gestiune cele 72 de hectare de lac pe un termen de 15 ani - până la 25 iunie 2016 - pentru activități de piscicultură și crearea unei zone de odihnă. Printre altele, potrivit înțelegerii, arendașul se obliga să informeze autoritățile locale despre popularea bazinului cu pește și să permită localnicilor din Tomai să pescuiască, contra cost, până la trei kilograme de pește per persoană. În schimb, Petru Gagauz era obligat să verse în bugetul local o plată de arendă de 6.358 de lei pe an. Între timp, bărbatul s-a mutat cu traiul la Moscova, în Federația Rusă, lăsând afacerea în gestiunea fratelui său, Stepan Gagauz. Deși contractul a expirat acum mai bine de un, acesta nu dorește nicidecum să părăsească proprietatea statului. Bărcile, uneltele de pescuit, paznicii și câinii, toate stau la locurile lor, iar pescuitul și comercializarea peștelui continuă ilegal, potrivit sătenilor.

Fiodor Topciu, primar al satului Tomai din anul 2011, își amintește că pe atunci, la începutul anilor 2000, nu exista nici cerința de a da în arendă un bun public prin licitație și nici obligația, conform legii, ca gestionarul să fie un agent economic. A fost mai degrabă o înțelegere la care au ajuns Petru Gagauz și primarul. „Odată cu expirarea contractului însă, I-am anunțat că termenul de arendă expiră și că vom organiza o licitație publică. El a răspuns că a populat iazul cu pește și nu va pleca de acolo; s-a adresat Consiliului local cu solicitarea ca contractul de arendă să fie prelungit cu un an și jumătate. Consilierii au refuzat pentru că acest fapt este contrar legii, mai ales ținând cont de faptul că Gagauz este o persoană fizică, nu un agent economic. El a contestat decizia Consiliului local în instanța de judecată. Noi, de cealaltă parte, tot l-am dat în judecată în legătură cu faptul că nu eliberează bunul public”, explică primarul.

Textul integral al investigației îl puteți citi pe AntiCoruptie.MD