Un bărbat în vârstă de 78 de ani s-a plâns recent la poliție, după ce, în luna martie curent, un polițist, angajat al Inspectoratului de Poliție sectorul Centru, Maxim Caminschii, l-ar fi deposedat prin înșelăciune de casă. Potrivit bărbatului, polițistul i-ar fi promis rezolvarea unui conflict cu vecinul, dacă bătrânul îi semnează niște acte, care, chipurile, i-ar fi permis acestuia să se implice în rezolvarea conflictului.

La începutul anului 2017, în urma mai multor conflicte cu vecinul său, Ion Rusnac, bătrânul a apelat la poliție pentru ajutor. La solicitarea sa, s-a prezentat polițistul Maxim Caminschi, care i-ar fi promis bătrânului rezolvarea acestui conflict, dacă acesta îi face „o procură” sau îi lasă testament. Bătrânul, necunoscând termenii folosiţi de polițist, a căzut de acord.

După câteva zile, s-a prezentat la Comisariatul de Poliție nr. 5, cu actele de proprietate asupra imobilului, pe care i le-ar fi cerut Caminschi. Împreună cu mama sa, Tatiana Caminschi, care s-a apropiat între timp de Comisariat, polițistul a mers cu Sergiu Drăgan la oficiul de Cadastru de unde au luat extrasul din Registrul Bunurilor Imobile, pe care, potrivit declarațiilor bătrânului, acesta l-ar fi achitat din banii săi.

După care bravul inspector de poliţie a dus mâna la cozoroc, scuzându-se că-l cheamă datoria, iar bătrânul, continuând să creadă că mai îndeplineşte o formalitate în lupta sa cu vecinul, a rămas în compania celei care l-a adus pe lume pe şmecherul purtător de epoleţi ai MAI şi a unei doamne care a încheiat cât ai zice peşte un contract de vânzare-cumpărare a imobilului. 

Potrivit declarațiilor bătrânului, Tatiana Caminschi, împreună cu femeia care o însoțea, au folosit forța fizică, morală și psihică pentru al convinge să semneze actele. Totodată, acesta afirmă cu nu cunoaște limba română și că nu a înțeles ce acte semnează.

Recent, rudele bătrânului, care îngrijesc de acesta, au dat peste actele respective și i-au explicat bărbatului că este vorba de un contract de vânzare-cumpărare a imobilului și că, de fapt, și-a vândut casa cu 72.986 mii lei Tatianei Caminschi. Bani pe care bătrânul declară că nu i-a primit.

Declarațiile omului sunt respinse de reprezentanții biroului notarial „Adelina Florea”, care și-au făcut semnul crucii când au auzit de forță fizică și ne-au spus că bărbatului i-au fost traduse toate actele în limba rusă, ceea ce este indicat și în contractul de vânzare-cumpărare, pe care bătrânul l-a semnat „de bună voie și nesilit de nimeni”. Totodată, aceștia ne-au explicat că achitarea în numerar a prețului de vânzare a imobilului a avut loc până în momentul semnării contractului: și cu acest moment a căzut de acord bătrânul.

După ce a intrat în posesia imobilului, atât mama, cât și fiul cu epoleți s-au făcut nevăzuți. Bătrânul spune că de atunci nu i-a mai văzut pe nici unul.

Contactat de Deschide.MD, Maxim Caminschi, cu un aer arogant, ne-a declarat că nu l-a constrâns pe bătrân să semneze nimic și că nu înțelege de ce ar interesa presa acest caz. Întrebat dacă i-a dat și în ce mod bătrânului banii indicați în contractul de vânzare cumpărare, polițistul a declarat că „chestiile astea nu se discută pe telefon”, cerând o întâlnire pentru „a stabili toate circumstanțele”.  

„A fost alegerea lui de a scrie casa pe mine, nimeni nu l-a impus. Eu pe el îl cunosc din anul 2016, el a venit la comisariat, a intrat la mine și mi-a povestit toată viața lui. Mi-a spus că nu are grijă nimeni de el”, a precizat Caminschi.

La întâlnirea stabilită nu s-a prezentat, exact și la următoarea, pe care, la fel, a insistat să o avem.

De faptul că polițistul se cunoaște din anul 2016 cu Sergiu Drăgan ne-a mărturisit și vecinul său, Ion Rusnac, cel cu care omul „se războia” din cauza unui conflict legat de curtea comună în care locuiau.

Rusnac ne-a povestit că a înțeles intențiile polițistului atunci când i-a prezentat acestuia toate actele de la judecătorie, care îi dădeau dreptul să construiască un gard pentru a delimita locuința sa de cea a lui Drăgan.

„Eu i-am arătat toate actele pe care le aveam, totul era legal. Hotărârea judecătorească demonstra că aveam dreptul să ridic acel gard. Adică eu trebuia că construiesc jumătate, iar dnul Drăgan cealaltă. Eu m-am angajat să-l construiesc pe tot pentru a scăpa odată de toate problemele. Bătrânul aducea în curte fel de fel de gunoaie de prin stradă, era un miros insuportabil. A transformat gura de canalizare într-un WC. Am încercat să vorbesc cu el, însă fără rost. Tot el chema de fiecare dată poliția. Așa, de altfel, l-a și cunoscut pe Caminschi. S-a prezentat la una din solicitările bătrânului. Atunci când i-am arătat toate actele polițistului, el mi-a zis că acestea sunt false și că în ruptul capului să nu mă apuc de construit nimic”, ne-a povestit vecinul bărbatului, Ion Rusnac.

Atunci când Rusnac a început construcția gardului, Caminschi ar fi trimis un bărbat pentru a-l impedica pe acesta. Rusnac ne-a povestit că individul a încercat să sară la bătaie și să-l înjure, iar când a auzit de poliție, a dat bir cu fugiții. La scurt timp însă, vecinului cu pricina i-a telefonat Caminschi care i-a spus că apartamentul bătrânului este deja al său și că „îi interzice” să construiască ceva acolo, amenințându-l pe vecin cu „mari probleme”.

Am avut bănuieli privind intențiile acestui polițist, era tare suspect interesul său sporit pentru acest gard, care, de altfel, este construit legal. Atunci am aflat din surse proprii că a fost implicat în mai multe scheme de acest gen, iar, din spusele lui, are relații mari atât în procuratură, cât și poliție”, susţine Rusnac.

Rusnac a scris și o plângere la poliție pe numele lui Caminschi și al individului care l-a agresat. Însă cererea sa a fost interpretată greșit, după ce a fost purtată de la o instituție la alta. În cele din urmă, polițistul ar fi primit o amendă, la fel și individul care l-ar fi molestat pe Rusnac. 

Pe cazul dat, Secția coordonare activități de urmărire penală din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău a început o anchetă. O anchetă similară a derulat şi Direcția inspectare efectiv a Inspectoratului General de Poliție.

Tot acest Caminschi, în anul 2015, în baza Legii Poliției (între timp abrogată), după un șir de procese cu Ministerul Justiției și Consiliul municipal Chișinău, a reușit să obțină o hotărâre a Curții Supreme de Justiție, prin care trebuia să primească din partea statului suma de 750.000 - 800.000 de mii lei (contravaloarea unui apartament cu două odăi în Chișinău) și despăgubiri morale în valoare de 135 de mii de lei. 

În timpul investigației cazului de către Deschide.MD, Ion Rusnac ne-a comunicat că nepotul lui Drăgan l-ar fi anunțat că bătrânul și-a dat ultima suflare.

 

 

Deschide.md va monitoriza cazul, evoluția evenimentelor, și va reveni cu noi informații.