Modalitatea prin care informaţiile confidenţiale din interiorul Interpol ajung la președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a devenit un subiect al unui material de investigație al jurnaliștilor de la Zeppelin.MD care au deconspirat canalul prin care se scurg la Moscova fotografiile de la şedinţele Interpolului, datele clasificate din interiorul sistemului Interpol etc. Este vorba despre raportorul special pentru sistemul Interpol de la APCE, Bernd Fabritius. În articolul de mai jos, semnat de Veaceslav Balacci, puteți observa relația lui Fabritius cu milionarul Michael Schmidt, soția căruia este chiar sora lui Usatîi, dar și relațiile cu oligarhul kazah Mukhtar Ablyazov, care a folosit banii din laundromat pentru a face PR, inclusiv unor reprezentanți ai clasei politice de la Chișinău, precum este Maia Sandu și Andrei Năstase.

În anul următor vom urmări cum va evolua situația, iar în acest context voi monitoriza cazul lui Renato Usatîi, pentru a înțelege dacă există în cazul lui un oarecare abuz al sistemului”, declara la 26 aprilie 2017 Bernd Fabritius, raportorul special al APCE privind sistemul Interpol. Declaraţia acestuia era intens tirajată de blogul lui Usatîi şi portalul pro-rus de la Chişinău Omega, care îi aparţine lui Aleksandr Petkov, apropiat al lui Usatîi şi al Partidului Nostru de la Chişinău. Fabritius este şi deputat, membru al comisiei pentru Afaceri Europene şi raportor pentru Ucraina şi Republica Moldova în legislatura precedentă a Bundestagului.

Declaraţia de mai sus, una fără precedent, făcută de către un oficial european în apărarea unui exponent al intereselor Rusiei şi ale serviciilor speciale de la Moscova, este cheiţa de acces spre tărâmul minat al relaţiilor obscure şi al secretelor din culisele realităţilor politice, tăinuite de ochii cetăţenilor care îşi dau votul pentru cei care îi reprezintă în forurile europene.

Bernd Fabritius, (wiki) este etnic saş, s-a născut în România, la Agnita şi a făcut liceul la Sibiu. În 1984 a emigrat cu părinţii în Bavaria, unde se stabilise bunicul său după ce a fost deportat din România în URSS. În 2007 a fost ales preşedinte al Asociaţiei Mondiale a Saşilor. În 2013 Fabritius a candidat în landul Bavaria pe listele Uniunii Creştin-Sociale şi a obţinut un loc în Bundestag.

Bernd Fabritius a scandalizat opinia publică în câteva rânduri, în 2014, când a fost ales preşedinte al Bund der Vertriebenen (BdV), Uniunea Izgoniţilor Germani, creată în 1950, după Războiul Doi Mondial şi care îi repreprezintă pe nemţii expulzaţi după război din ţările lor de origine. Din BdV face parte şi organizaţia regională a saşilor din Transilvania, pe care o reprezintă Fabritius. Uniunea are o imagine controversată în mai multe ţări europene, cum ar fi Polonia, fiind asociată cu neonazismul.

Bernd Fabritius a scandalizat repetat opinia publică după ce a recunoscut că deşi a fost ales deputat pe listele Uniunii Creştin-Sociale, trăieşte într-o relaţie de uniune socială cu partenerul său de viaţă şi nu face un secret din orientarea sa homosexuală, direct contrară doctrinei creştine.

Aici însă nu se termină controversele şi curiozităţile legate de Bernd Fabritius. La 16 februarie 2015, cu doi ani înainte de declaraţa de la Strasbourg, făcută în interesul lui Renato Usatîi, în plin conflict diplomatic şi schimb de sancţiuni între Rusia şi Uniunea Europeană, Bernd Fabritius a făcut o vizită la Moscova, acolo unde se ascunde în prezent de Interpol sub acoperirea serviciilor speciale ruseşti Renato Usatîi. În februarie 2015, când Usatîi tocmai intra în forţă cu proiectul politic pro-rus la Chişinău, Fabritius a participat la Conferinţa internaţională „La 50 de ani a mişcării civice a nemţilor ruşi: rezultate şi perspective” (vezi imagini). Una din tezele acestei conferinţe a fost cea expusă de emisarul lui Vladimir Putin, directorul Insitutului de Etnologie şi Antropologie a AŞR (РАН), Vladimir Zorin. Conform acesteia, „autonomia etno-culturală a nemţilor ruşi a demonstrat că este un partener activ şi de încredere al statului rus”.

Peste doar câteva zile după vizita la Moscova, la 27 februarie 2015, Fabritius organiza la Berlin, la Bundestag, prezentarea de către Fundaţia Open Dialog a unui raport, privind „Necesitatea de reformare a Interpolului”. Detaliile despre fundaţia respectivă le gasiti aici, dar şi controversele legate de activitatea acesteia ne fac să înţelegem de ce informaţia despre acest eveniment apare tocmai pe blogul oligarhului din Kazahstan Mukhtar Ablyazov, care din iulie 2013 era arestat în Franţa, după ce s-a ascuns de Interpol fiind condamnat de justiţia din Marea Britanie şi anunţat în căutare internaţională de Ucraina, Kazahstan şi Rusia. Evenimentul organizat de Bernd Fabritius, care a fost unul de lobby pentru oligarhul urmărit printr-o „red notice” a Interpol, a fost sponsorizat de Mukhtar Ablyazov prin fundaţia sa.

----Aici abia începea colaborarea dintre fundaţia oligarhului şi Bernd Fabritius. La 9 decembrie 2016, după un intens lobby al fundaţiei oligarhului, Consiliul de Stat al Franţei a anulat decretul de extrădare semnat de premierul de la Paris. Dar oligarhul era în continuare căutat de Interpol, în baza „red notice”. Deputatul german a preluat raportul prezentat de fundaţia lui Ablyazov în Bundestag şi în urma unui efort de îmbunătăţire care a durat doi ani, la 7 martie 2017 acesta îl prezintă la APCE, în calitate de raportor special pentru sistemul Interpol. Un capitol aparte al raportului îi este dedicat oligarhului, cu trimitere la raportul fundaţiei lui Ablyazov, Open Dialog:

După prezentarea raportului la APCE, la 26 aprilie 2017 fundaţia lui Ablyazov şi Bernd Fabritius organizează în comun la Strasboug un seminar de mediatizare a raportului. Tocmai la acel eveniment Fabritius a făcut şi declaraţia privind dosarul Usatîi. Deosebit de curioasă este menţiunea privind sponsorii evenimentului, care figurează pe invitaţie: „Comisia APCE pentru Afaceri Juridice şi Drepturile Omului, Bernd Fabritius şi Fundaţia Open Dialog”, a se citi oligarhul Mukhtar Ablyazov. Măsurile de lobby au dat rezultat, peste câteva săptămâni Interpolul a satisfăcut plângerea avocaţilor oligarhului şi acesta a fost exclus din căutare internaţională de către Interpol.

Curiozităţile legate de activitatea lui Bernd Fabritius nu se termină nici aici. Recent acesta a întocmit, prezentat şi promovat rezoluţia APCE nr.2188/2017, care critică România, Republica Moldova, Polonia, Bulgaria şi Turcia. Rezoluţia, mediatizată pe larg în mijloacele de propagandă rusească, a stârnit valuri de reacţii negative în Polonia şi vine să se înscrie perfect şi într-un mod foarte dubios, alături de activitatea fundaţiei oligarhului Ablyazov, într-o serie de atacuri aplicate duşmanilor geopolitici ai Rusiei în regiune.

Ca şi în cazul fundaţiei oligarhului din Kazahstan, ţintele lui Bernd Fabritius sunt perfect explicabile. La fel, au o explicaţie şi interesul preşedintelui Asociaţiei Mondiale a Saşilor şi a Uniunii Izgoniţilor Germani pentru România, pentru Polonia, dar şi cel pentru Republica Moldova. Respectiv, pentru exponentul serviciilor speciale de la Moscova şi al grupării criminale ruseşti Solntsevskaia Bratva, Renato Usatîi, căutat şi el în baza unor „red notice” de Interpol, fiind bănuit de organizarea atentatului la viaţa bancherului rus Gherman Gorbunţov, care a avut loc în martie 2012 la Londra. De notat, că Renato Usatîi se ascunde de Interpol la Moscova, unde beneficiază de protecţia Kremlinului şi a serviciilor speciale ruseşti.

Bernd Fabritius este bun prieten cu un alt saş, Michael Schmidt (îi vedeţi împreună în imaginea reprezentativă de mai sus, la Bundetsag). Milionarul Schmidt este proprietarul distribuitorului oficial BMW în România şi un sponsor tradiţional al lui Fabritius. Mai mult chiar, Fabritius este membru al consiliului director al Fundaţiei Michael Schmidt Stiftung. Preşedinte al respectivei fundaţii este Michael Schmidt, iar vicepreşedinte – Veronica Schmidt, care este nimeni alta decât soţia preşedintelui fundaţiei şi respectiv sora lui Renato Usatîi...

Acum e clar cum, de unde şi mai ales de la cine ajung informaţiile confidenţiale din interiorul Interpol la Renato Usatîi şi respectiv FSB? Vă este clar canalul prin care se scurg la Moscova fotografiile de la şedinţele Interpolului, datele clasificate din interiorul sistemului Interpol etc? Mie îmi este. Raportorul special pentru sistemul Interpol de la APCE Bernd Fabritius uită de respectarea normelor de integritate şi de conflictele de interese, pe care ar trebui să le respecte cu sfinţenie în calitate de reprezentant al Bundestagului, APCE şi al Uniunii Izgoniţilor Germani, norme pe care le recomandă el însuşi în calitate de autor de rezoluţii statelor din Europa de Est.

Totuşi, prin derogare de la rezoluţii şi lege, după oligarhul Ablyazov şi cumnatul bunului său prieten şi sponsor Renato Usatîi trebuie salvat de „red notice” de la Interpol. Cu orice preţ! Pentru că saşii Michael Schmidt şi Bernd Fabritius sunt ultimele speranţe ale lui Renato Usatîi. Practica bate gramatica. Dar banii bat legea, dle Fabritius? Dar banii sponsorilor? Dar banii furaţi de oligarhi din băncile din Kazahstan şi Ucraina? Dar banii Mafiei Ruseşti şi ai Kremlinului?  Macht ist in Wahrheit! Ja ja.

Autor: Veaceslav Balacci

Sursa: zeppelin.md