Cazul deputatului Valeriu Guma - condamnat, pentru mită, în România la 4 ani de închisoare, ceea ce nu-l împiedica s-o facă bine mersi pe deputatul în Parlamentul Republicii Moldova - a fost tras la indigo. Redacţia deschide.md a descoperit că într-o subdiviziune a Ministerului Transporturilor şi-a găsit un loc călduț un alt condamnat în ţara de peste Prut: Sergiu Trocin, care are de făcut acolo şapte ani de puşcărie şi este dat de autorităţile române în căutare internaţională.

Trocin junior – fiul lui Gheorghe Trocin, fost membru al Curții de Conturi, a fost angajat în luna aprilie a.c. ca șef al Serviciului Audit Intern la Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor. Atât Trocin, cât și angajatorul, Veaceslav Teleman, nu văd o problemă în decizia instanței de judecată din România și numirea în funcție de răspundere în cadrul unei instituții din RM.

Numele lui Sergiu Trocin, împreună cu alţi 23 de inculpaţi, a figurat într-un dosar penal, intentat de procurorii români pentru spălare de bani, evaziune fiscală și contrabandă. Este vorba despre apartenența lui Trocin la o rețea de crimă organizată, ce se ocupa de fabricarea și transportarea țigărilor de contrabandă. În cadrul acțiunilor de urmărire penală, în dosarul „Fabrica de țigări de contrabandă", Sergiu Trocin a fost reținut de autoritățile române la sfârșitul lui 2010, iar la data de 27 mai 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Sergiu Trocin la șapte ani de închisoare. Ceilalți 22 de membrii ai grupului au primit între cinci și 11 ani de detenție.

După reținerea din 2010, Trocin a revenit la Chișinău, evitând să mai părăsească Republica Moldova după ce s-a dat verdictul. Din data de 4 aprilie 2016, la aproape un an de la condamnare, Sergiu Trocin se regăsește în lista angajaților de la Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor, instituție subordonată Ministerului Transporturilor. Conform ordinului de angajare, Trocin a fost numit în funcția de șef al Serviciului audit intern, prin contract, cu un salariu de 5500 de lei, pe perioada aflării în concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani a Danielei Maev.

Mai jos, puteți vedea copia intrată în posesia redacţiei deschide.md a ordinului prin care Trocin a fost numit în funcție Contractul individual de muncă, cu nr 09/16 din 04.04.2016, a fost semnat de către managerul șef-intermiar al instituției, Veaceslav Teleman, în baza cererii lui Trocin, depusă la 1 aprilie același an.

 

S-ar părea că nu mai există spcialiști în domeniu, demni de această funcție, dat fiind faptul că, în cel puțin trei zile de la depunerea cererii de către Trocin, el a fost angajat, chiar dacă, anterior, în presa de la noi, precum şi în cea de peste Prut, s-a vehiculat ştirea condamnării lui Trocin.

Am încercat să obținem o reacție din partea lui Veaceslav Teleman, însă acesta s-a arătat deranjat de faptul că ne interesează angajarea lui Trocin în cadrul instituției pe care o gestionează.

„El a fost primit pe perioada în care fostul șef al serviciului este în concediu de maternitate. Nu am știut că este condamnat și dat în căutare, dar, dacă e așa, veniți și-l arestați... Dumnealui mi-a prezentat cazierul juridic și este curat, deci nu văd o problemă de a fi angajat", a menționat nervos Teleman.

La întrebarea în baza cărei experiențe sau a căror acte prezentate de către Trocin s-a luat decizia de a semna contractul de muncă, Teleman a precizat, nervos: „Mi-a arătat cazierul juridic și este curat. Mai mult ca atât, are destulă experiență în domeniul auditului și sunt mulțumit de rapoartele pe care mi le prezintă". După care a închis subiectul, evitând să mai răspundă la telefonul mobil.

Contactat de reporterii noștri, ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, nu ne-a putut oferi prea multe detalii despre acest caz: Nu vă pot spune nimic pentru că nu eu m-am ocupat de angajarea persoanei. L-am întrebat pe domnul care l-a angajat, despre cazul Trocin pentru că am auzit că e zarvă, dumnealui mi-a răspuns că totul este în regulă și că persoana dată are cazierul curat. 

Am încercat să discutăm și cu Serghei Trocin, să aflăm de la el dacă a anunțat conducerea despre condamnarea din România și cum a fost posibil să fie angajat atât de uşor într-o funcție de răspundere, dar, la fel ca și Teleman, Trocin a fost rezervat în declarații.

Ne-a răspuns la întrebare, cu o alta: „Da' ce are angajarea mea în RM cu România?!" – și a închis apelul. Am revenit la numărul de telefon din birou și i-am amintit că are dreptul la replică și că suntem într-adevăr interesaţi să aflăm cum comentează situația. Însă discuția s-a soldat cu nou eșec: enervat, Trocin a trântit din nou receptorul și a evitat să mai răspundă la apelurile insistente ale reporterilor Deschide.MD.

Nici tatăl celui vizat, fostul vice ministru al Finanțelor și fost membru al Curții de Conturi, Gheorghe Trocin, nu a putut să ne ofere mai multe detalii despre noua funcție a fiului său în contextul condamnării din România.

Solicitat telefonic, Trocin senior, după ce a fost întrebat cum a fost posibilă angajarea fiului său la Î.S. Administrarea de Stat a Drumurilor, a tăiat-o scurt: „Sunt într-o ședință și nu pot vorbi. Reveniți...". Ulterior, nu a mai răspuns la apeluri.

Aici, ar fi de menționat că Gheorghe Trocin figurează, ca inculpat, într-un dosar penal, după ce a provocat un accident rutier, soldat cu decesul unui copil de 6 ani și cu traumatizarea a 7 persoane. Accidentul a avut loc în noiembrie 2013, pe traseul Chișinău – Bălți. Potrivit procurorilor care instrumentează cazul, Trocin se deplasa cu o viteză excesivă.

Chiar dacă este căutat la nivel internațional, Trocin poate fi reținut doar la ieșirea din țară, iar despre locul aflării sale au fost informate autoritățile române, susține Fredolin Lecari, şeful Centrului cooperare poliţienească internaţională al Inspectoratului General al Poliţiei al MAI.

„Sergiu Trocin este căutat de către autoritățile din România. Noi l-am localizat în Republica Moldova și am anunțat partea română. Trocin are cetățenie dublă și ar putea fi reținut doar atunci când ar părăsi teritoriul Republicii Moldova sau pe teritoriul altui stat. Noi îl putem reține doar pentru trei ore, ceea ce s-a făcut demult, dar... Statul care a condamnat un cetăţean moldovean, teoretic, ar putea cere RM predarea acestuia, numai că, aşa cum stipulează Constituţia, Moldova nu-şi poate extrăda proprii cetăţeni", a comentat Lecari,

Același lucru îl susține și avocatul Doina Ioana Străisteanu, întrebată de Deschide.MD cum este posibil ca un cetățean cu cetățenie română şi moldovenească să fie condamnat, în 2015, la 7 ani de pușcărie în România, dat în căutare internațională, iar, în 2016, să fie angajat într-o instituție de stat în RM?

„În primul rând, trebuie să pornim de la faptul că RM nu-şi poate extrăda cetățenii, decât pentru executarea unei sentințe penale ca urmare a unui proces echitabil şi dacă s-a făcut o cerere de a extrăda persoana respectivă. În acest scop, trebuie verificat la Procuratura Generală sau la Ministerul Justiției la ce etapă se află în examinare acest demers. El trebuie să fie supus examinării cu participarea persoanei. Evident, dacă nu este așa un demers, atunci, la angajarea în Republica Moldova, omul prezintă cazierul MD, care e curat și se angajează. Cazierul RO nu este obligator pentru autoritățile moldovenești la angajare în funcții publice. Conform legislației în vigoare, România ar fi trebuit să ceară, prin cerere de asistență juridică internațională, extrădarea omului pentru ispășirea pedepsei; sau România poate cere recunoașterea hotărârii în Republica Moldova și reținerea persoanei pentru a fi executată sentința", susține avocatul Străisteanu.

Respectiv, pentru a-și ispăși pedeapsa, Serghei Trocin, ar trebui să se prezinte de bună voie în fața justiției din România sau, din greșeală, să fie pe teritoriul altui stat. Sau a statului unde a fost condamnat: atunci autorităţile statului în cauză ar putea să-l plaseze în locul de detenție. Sau, și mai bine, să fie pe teritoriului unui stat a cărui cetățenie nu o deține, să fie reținut prin intermediul Interpolului și extrădat pentru executarea sentinței în țara în care a fost condamnat.

Nu-i vorbă că argumente legale, de care să te prevalezi, ca să-ţi elimini şi ultimul „pufuşor de pe botişor", se găsesc berechet. Dar, vai!, oricât de multe, argumentele în chestie nu pot stârpi în germene întrebările cu privire la integritatea profesională a lui Trocin. Cu atât mai mult, cu cât a fost angajat în grabă, ca şi cum dădeau turcii, cu tot cu condamnarea pronunţată în România şi pe care o poartă şi astăzi în cârcă, chit că are aerul omului care nu visează coşmaruri.