Investigație Bellingcat: „Vympel”, structura secretă a FSB care a asasinat un georgian în Germania
O investigație a Bellingcat și a partenerilor a relevat faptul că asasinarea lui Zelimkhan Khangoshvili din luna august 2019 a fost planificată și organizată FSB-ul din Rusia. Pregătirea pentru asasinare a fost supervizată direct de Eduard Benderski, directorul Fundației de caritate pentru foștii ofițeri de forțe speciale „Vympel”. Bellingcat a stabilit că suportul esențial în operațiune - instruirea asasinului și eliberarea documentelor de identitate false - au fost operate direct de FSB și așa-numitul Centru Special de Operațiuni.
În plus, Bellingcat a confirmat că atât FSB-ul, cât și poliția rusă erau conștienți de identitatea adevărată a asasinului reținut, dar au ales să mintă autoritățile germane negând faptul că „Vadim Sokolov” este o identitate falsă. Autoritățile ruse au încercat să șteargă toate datele publice cu privire la identitatea adevărată a asasinului, precum și orice informații cu privire la familia acestuia.
Ancheta concluzionează că serviciul principal de securitate din Rusia a planificat, pregătit și realizat asasinarea extrateritorială în capitala Germaniei. Ipotezele alternative care legau asasinarea de cercuri criminale, de o vedetă personală a foștilor ofițeri sau de Ramzan Kadîrov pot fi excluse cu certitudine ca improbabile.
Pregătirea pentru omor
Metadatele telefonice arată că pregătirile pentru uciderea lui Khangoshvili și selecția lui Vadim Krasikov în calitate de asasin se afla în lucru din martie 2019. Înregistrările arată că de la începutul anului 2019 și înainte de călătoria la Berlin, Krasikov a comunicat frecvent cu cel puțin opt membri ai Asociației pentru foștii ofițeri Spețnaz „Vympel”, trei dintre ei având funcții de conducere în asociație. Unul dintre cei cu care Krasikov a comunicat frecvent înainte de misiunea sa la Berlin a fost Eduard Benderski, președintele atât a acestei asociații de veterani, cât și a Fundației de Caritate „Vympel”.
Khangoshvili
Benderski și Krasikov au vorbit de cel puțin 20 de ori în perioada februarie - august 2019, iar convorbirile au devenit mai dese în luna dinaintea călătoriei asasinului la Berlin. Este de notat faptul că Krasikov l-a sunat pe Eduard Benderski pe 3 iulie 2019 în timp ce se întorcea din orașul Breansk unde el a primit documentele de identitate pentru „Vadim Sokolov” și s-a înregistrat sub o identitate falsă. Krasikov l-a sunat pe Benderski pe 28 iulie în ziua în care s-a întors de la Sankt Petersburg, unde și-a ridicat actele false de angajare la compania ZAO RUST pe care le-a prezentat drept argument pentru viza franceză. Ultima convorbire a lui Krasikov cu Benderski a avut loc pe 13 august cu trei zile înainte de zborul la Paris, în drum spre Berlin.
Cine este Eduard Vitalievici Benderski?
În timp ce Eduard Benderski se prezintă public drept fost ofițer Spețnaz al FSB și actual proprietar al mai multor companii private de securitate care angajează soldați ex-Spețnaz, el apare adesea în mass-media rusă drept purtător de cuvânt al departamentului V - structură FSB care a preluat fosta unitate Vympel a KGB, potrivit acestuia, s-a reprofilat de la operațiuni subversive în afara granițelor la operațiuni antitero în Caucazul de Nord al Rusiei. Companiile de securitate pe care le deține Benderski poartă numele „Vympel”, iar compania sa principală poartă numele „Vympel-A” - furnizor de servicii de securitate pentru mai multe companii de stat.
Inițiativele lui Benderski se extind între interesele private și cele ale statului. Deși nu are nicio poziție oficială în Guvern, el se poziționează ca un consilier al unui membru al Parlamentului rus, el mai este și președintele Consiliului de afaceri ruso-irakian, o filială a Camerei de Comerț a Rusiei.
De numele lui Benderski este legată moartea jurnalistului rus de investigații Iuri Șekocihin, otrăvit cu câteva zile înainte de a publica niște scrisori în care apare numele lui Benderski. Șekocihin a fost cunoscut mai ales pentru investigațiile sale despre crima organizată și FSB.
Curios este faptul că Benderski este socrul lui Maxim Iakubeț, cel mai căutat hacker de FBI, pentru capul lui se oferă 5 milioane de dolari. FBI l-a acuzat pe Iacubeț de fraudă cibernetică în proporții deosebit de mari, el fiind și șeful organizației Evil Corp și susține că lucrează pentru FSB din 2017.
Contactat de reporterul publicației, Benderski a declarat că nu a auzit de Krasikov. Benderski a fost telefonat pe numărul de pe care a comunicat cu Krasikov, potrivit analizei metadatelor.
Rolul direct al FSB în planificare
Analiza metadatelor de conexiune celulară obținute de Bellingcat arată că Krasikov a interacționat direct cu FSB în lunile anterioare asasinării. În afară de conexiunile telefonice cu Asociația Veteranilor Vympel și compania de pază Vympel-A de mai multe ori pe lună, vizitele sale pe terenurile FSB nu erau mai puțin frecvente.
Cele mai frecvente au fost vizitele lui Krasikov la Centrul de Operațiuni Speciale din Balașika, o suburbie a Moscovei. Această fortăreață puternic păzită este cunoscută ca fiind Unitatea MIlitară 35690, a fost cândva baza militară inițială pentru Vympel Spețnaz al KGB-ului, acum servește drept baza pentru departamentele secrete de elită V și A.
Krasikov a vizitat această unitate în total de opt ori în lunile februarie și august 2019, ultima dată pe 8 august, la doar câteva zile înainte de deplasarea la Berlin. Metadatele telefonului mobil au arătat că el a stat de fiecare dată acolo între două și cinci ore. Conducătorul acestei unități este colonelul Aleksei Tihonov, o persoană care are legături cu Benderski și Vympel-A. Tihonov a fost decorat în anul 2003 cu Eroul Rusiei prin decret prezidențial secret, pentru modul în care a soluționat criza cu ostaticii Nord-Ost în 2002. Asta s-a întâmplat în pofida faptului că urmare a soluționării crizei numărul de morți a ajuns la 130 de persoane. Tot Tihonov a fost implicat și în soluționarea crizei cu ostaticii din școala din Beslan, care la fel s-a soldat cu un număr enorm de morți printre ostatici.
Pe lângă vizitele sale la sediile FSB, Vadim Krasikov a avut telefonul conectat în două zile la o celulă din apropierea departamentului antitero al FSB de pe Bulevardul Vernadski, o dată în după amiaza zilei de 2 aprilie și altă dată în dimineața zilei 2 iulie 2019. De notat este că imediat după aceasta, datele de telefon arată că el a mers la Briansk unde au fost emise documentele cu identitatea sa falsă.
Cea mai notabilă călătorie a lui Krasikov la sediile Spețnaz ale FSB a fost vizita sa de mai multe zile, aparent, ca parte a sesiunii de instruire la o unitate de pregătire a FSB extrem de protejată în afara Moscovei. Este vorba despre o bază de antrenament al Spețnazului FSB ce se află la 60 de km est de Moscova în apropierea satului Averkievo.
Baza de instruire din Averkievo este echipată cu o rețea de tiruri interactive și este destinată instruirii Spețnazului FSB în tehnici avansate de împușcare.
Vadim Krasikov a stat la Averkievo timp de patru zile, și s-a întors înapoi la Centrul Operațional din Balașika, apoi la casa sa din Moscova, pe 12 aprilie.
După călătoria sa la Centrul de Operații Speciale din 8 august, telefonul a fost închis pentru patru zile până pe 12 august.
Este de notat faptul că în ultimele trei săptămâni înainte de călătorie, Krasikov a comunicat cu trei persoane - toți membru actuali sau foști membri ai departamentului V - care nu s-au numărat printre cei cu care a comunicat anterior. Este posibil ca unii dintre aceștia să fi jucat un rol important în operațiunea de la Berlin.
Reconstituirea călătoriei de misiunea
Sokolov și-a lăsat telefonul permanent acasă pe 15 august și a activat un alt telefon înregistrat pe numele noii sale identități - „Sokolov”. Bellingcat a obținut și jurnalul de apeluri a acestui nou număr și a descoperit că datele au fost schimbate sever, au fost modificate atât timpii conexiunii, cât și locațiile acestei conexiuni. Cu toate acestea, investigatorii au reușit să inverseze algoritmul de modificare a datelor și au reconstituit o mare parte din mișcările asasinului.
Telefonul „Sokolov” a avut o utilizare minimă în Rusia și un singur apel telefonic a fost făcut la o agenție de turism în ziua de 15 august. Acest agent de turism i-a făcut rezervările de hotel la Paris și Varșovia. Aflându-se în Rusia încă, „Sokolov” a avut de câteva ori telefonul deconectat - probabil s-a aflat în locații care nu permit ca telefoanele să fie aprinse. Pe 17 august el a luat avionul spre spre Paris din Șeremetievo.
Primele două zile de ședere la Paris lipsesc din jurnalele de conectare a telefonului său. Abia a treia zi a revenit în centrul Parisului, lângă Eglise Saint Sulpice. Asta înseamnă că el fie nu și-a pornit telefonul primele două zile, fie datele au fost șterse din bazele operatorilor ruși de telefonie mobilă.
Analiza datelor din ziua de 19 august arată că „Sokolov” a intrat serios în rolul de turist, vizitând cele mai importante repere turistice - Turnul Eiffel, Louvre, Champs Elysees, Catedrala Sacre Coeur, ș.a. Această zi turistică pune o întrebare fără răspuns cu privire la ce a făcut „Sokolov” în primele două zile de aflare la Paris.
Dimineața zilei de 20 august și-a petrecut-o în hotelul aeroportului înainte de a lua avionul spre Varșovia.
Locurile frumoase din Varșovia
Telefonul lui „Sokolov” s-a conectat pentru prima dată în Varșovia la ora 3:21 după-amiaza zilei de 20 august. De la aeroport el a mers direct la hotel unde avea rezervare pentru o săptămână. La ora 17:30 el a luat un taxi spre Lazienki Royal Residence park unde a stat aproximativ 45 de minute, contemplând castelul Regal Lazienki. Apoi a luat o mașină și a mers în zona Varșoviei vechi, apoi s-a întors la hotel, iar seara a mers la un restaurant, unde a stat până la 10 seara.
Ziua următoare în jurul prânzului el a făcut câteva apeluri locale către un ghid vorbitor de limbă rusă. Apoi, împreună cu acel ghid a mai vizitat Palatul Regelui Ian al III-lea din Wilanow.
În ziua următoare, 22 august, telefonul a arătat doar o activitate matinală, apoi a rămas fără mișcare timp de câteva zile, dar a arătat o activitate periodică a GPRS, o un fel de sincronizare a unui telefon lăsat fără supraveghere. Cel mai probabil Krasikov și-a lăsat telefonul în camera de hotel pentru a-l folosi în calitate de alibi după ce se va întoarce de la Berlin.
Judecând după ora ultimei activități, Krasikov a părăsit hotelul și a mers la Berlin imediat după ora 8 dimineața, 22 august. Deoarece nu există date despre zboruri la Berlin, cel mai probabil, Krasikov a mers cu o mașină sau cu trenul, gara aflându-se în apropiere de hotel. Trenul l-ar fi adus la Berlin în aceeași zi ziua.
În ziua următoare, la ora 11:58 dimineața el l-a împușcat de două ori în cap pe Zelikhman Khangoshvili cu un pistol Glock 26 modificat.