Ep.3 // Platon și Popușoi au implicat în schemele de spălare a banilor și companii internaționale
În cadrul anchetei privind furturile din sectorul bancar al Republicii Moldova s-a stabilit participarea în proces a unor companii transnaționale. Gruparea Platon-Popușoi a colaborat activ și reciproc avantajos cu Lukoil, Rompetrol și Sibur în procesul de spălare a mijloacelor financiare.
Conform versiunii procurorilor, imediat după scoaterea mijloacelor din sistemul bancar moldovenesc a apărut necesitatea de a le „curăța”. Constantin Popușoi a activat mult timp în cadrul companiilor Rompetrol, Lukoil și Sibur. Anume el a fost responsabil pentru scheme de scoatere din circuit, pentru „spălarea” și legalizarea finanțelor din aceste concerne, fapt ce a influențat, în mare măsură, selectarea schemelor din industria de petrol și petrochimie.
Într-o asemenea schemă a fost implicată compania Rompetrol. Procesul simplificat arată astfel: mijloacele financiare furate din Banca de Economii ajungeau în conturile Grannell (PTY) ltd., proprietarul căreia (100% din acțiuni) este, de facto, Constantin Popușoi, iar de jure – un cetățean al Ucrainei, Dmitrii Baidenko, (concomitent, colaborator al SRL “Master Premium”).
Procura din partea SRL „Master Premium” pe numele directorului comercial Dmitrii Baidenko (coproprietar Grannell (PTY) ltd.
Grannell (PTY) ltd. achita companiei Rompetrol livrările de polipropilenă, care era adusă pe teritoriul Ucrainei, destinatarul și vânzătorul final fiind srl “Master Premium”.
Invoce privind livrări de polipropilena în Ucraina, de la Rompetrol prin intermediul Grannell (PTY) ltd și Belteam Polyners LLC
Conform documentelor depistate, în afară de Grannell (PTY) ltd și Belteam Polyners LLC, din schemă mai făceau parte și unele companii și firme-tampon din offshore. Cauza adevărată a existenţei unor asemenea “lanțuri” din companii era minimalizarea semicosturilor în procesele de devamare. Marfa livrată pe teritoriul Ucrainei era realizată de srl “Master Premium”. O mare parte a mijloacelor erau retrase în numerar, cu ajutorul firmelor-fantome, sau erau transferate pe conturi ale companiilor offshore.
O parte importantă a finanțelor obținute din vânzări nu ajungea în conturile furnizorului. Un exemplu cras în acest context îl poate servi compania Rompetrol, finanțele căreia se aflau în conturile mai multor intermediari. Indiferent de acest fapt, furnizorul nu stopa livrările.
Acest lucru denotă că Rompetrol a trimis în mod intenționat produse pentru a obține banii în offshore. Altfel spus, o companie transnaționala a folosit scheme administrate de Popușoi cu scopul de a-și spăla banii și a-i scoate din circuit.
Încă un exemplu interesant de retragere a mijloacelor din compania Rompetrol. Într-un timp, concernul a livrat în depozite ale complexului de transbordare a produselor petroliere un 15 000 tone de combustibil - echivalentul a 15 milioane de dolari. După cum era de așteptat, banii nu au ajuns în conturile furnizorului, fiind dispersați prin conturile intermediarilor din offshore.
În afară de combustibil, pe teritoriul statului ucrainean erau „dispersate” și mijloace financiare proprii ale companiei Rompetrol. Spre exemplu, în 2016, pe conturile Rompetrol-Ucraina, din partea companiei-mama, au fost transferate 54 milioane de dolari. Suma respectivă a fost trecută în conturile Rompetrol-Ucraina, din banca ce aparținea grupării criminale organizate Platon-Popușoi, „SMARTBANK”. Printr-o minune, în decurs de câteva săptămâni, instituția financiară a falimentat. În același timp, în cadrul Rompetrol-Ucraina a fost aplicată schema descrisa în materialul anterior, având ca bază conflicte interne ale fondatorilor, inițiere de dosare penale și civile, totul spre a acoperi urmele celor 54 de milioane de dolari transferate din România.
Ca urmare, la finele realizării unor asemenea „afaceri”, printr-o nouă "minune", dispar atât marfa propriu-zisă, cât si banii. Adică, odată cu procesul de spălare a activelor moldovenești alr grupării Platon-Popușoi, se „dispersau” și mijloace financiare ale corporațiilor mari din Ucraina, cu ajutorul propriilor scheme.
În cele din urmă, conform „rezultatelor excelente” ale activității lui Platon-Popușoi cu gaze lichefiate și produse petroliere, în Ucraina au fost intentate numeroasele dosare penale pentru spălare de bani și neachitare a impozitelor. Biroul Național Anticorupție din Ucraina a inițiat un dosar penal, nr. 20160000000000240 din 13.07.2016, în care figurează concernul Rompetrol. Dosarul nr. 520160000000000240, având ca subiect principal, srl „Master Premium”, este intentat în legătura cu neachitarea impozitelor în Ucraina.
Confirmare oficială din partea Procuraturii Generale a Ucrainei privind intentarea dosarului penal, conform interpelării deputatului din Parlamentul Ucrainei.
Cu ajutorul companiilor offshore „Interchem Enterprise” Ltd și „Grexton Support” LP, aceleași scheme au fost realizate în procesul de colaborare cu Lukoil și Sibur.
Din informațiile prezentate mai jos putem urmări ordinea activității „spălătoriei” de petrol și gaze, cu participarea concernului Lukoil:
1. Lukoil prezintă un cont de plată pentru livrări de gaz lichefiat pe adresa companiei „Interchem Enterprise” Ltd și „Grexton Support” LP.
Copiile conturilor de plată Lukoil pentru livrări de gaze lichefiate către „Interchem Enterprise” Ltd si „Grexton Support” LP
2. „Interchem Enterprise” Ltd și „Grexton Support” LP – care se află la o distanță de 8 mii km una de alta, „fără nicio înțelegere”, semnează cu srl „Master Premium” contracte similare, (copiate până la ultima virgulă, aliniate, caractere, ștampile, etc.) și prezintă spre achitare „conturi-gemene”. Iarăşi "minuni"!
Contractul de livrare a gazelor lichefiate, încheiat între „Interchem Enterprise” Ltd și srl „Master Premium”, „Grexton Support” LP și srl „Master Premium”.
Conturi „Interchem Enterprise” Ltd și „Grexton Support” LP, prezentate spre achitare de srl „Master Premium”
2. Livrările de gaze au fost efectuate către srl „Master Premium” pentru comercializare ulterioară în Ucraina (inclusiv contra numerar).
Copia facturii de primire a mărfii de către srl „Master Premium” pe teritoriul Ucrainei.
De facto, Constantin Popușoi a creat „o spălătorie universală”. Pe de o parte, el se preocupa de spălarea banilor furați din sistemul bancar din Republica Moldova, iar, pe de alta, ajuta concernele internaționale ca Lukoil, Sibur și Rompetrol să-și „spele” și să “disperseze” finanțele pe teritoriul Ucrainei.
În luna decembrie 2016 Judecătoria sectorului Buiucani din Chișinău a emis o hotărâre (14-15581-08122016/14-308/16) în conformitate cu care în privința cetățeanului Popușoi Constantin sunt aplicate "măsurile de căutare, arest și escortare în Republica Moldova". Potrivit unor informații pe care le-am obţinut, în zilele apropiate instanța moldovenească va adopta o decizie privind arestarea a 15 persoane implicate în acest dosar: cetățeni ai Republicii Moldova, Federației Ruse, României, Ucrainei și Țărilor Baltice!