De două luni încoace, tomberoanele de pe străzile din Chişinău sunt date „la dos” sub nişte construcţii de care nu prea găseşti în capitalele europene. Este vorba despre platourile de salubrizare, trâmbiţate cu mult fast de municipalitate la sfârştul lunii noiembrie. Proiectul – de tocmai 27 de milioane de lei şi care s-a vrut rezultat al unei colaborări fără precedent între Ministerul Mediului şi Primăria Chişinău – a ajuns să facă obiectul unei cauze penale la CNA.

În primele zile ale lunii decembrie Primăria municipiului Chișinău anunţa: a început implementarea proiectului „Modernizarea platformelor pentru colectarea deșeurilor menajere”. Proiectul este realizat în parteneriat cu Ministerul Mediului al Republicii Moldova, în baza unui grant oferit de Fondul Ecologic Național. 

În cadrul acestui proiect, vor fi modernizate sau construite în total 518 platforme pentru colectarea deșeurilor menajere, inclusiv 10 platforme subterane. De asemenea, vor fi achiziţionate 490 de containere noi, care corespund standardelor europene. Valoarea totală a proiectului este 27 milioane lei. 

Presa a titrat evenimentul în termeni preponderent pozitivi, dorind să sugereze că în capitala europeană a lui Dorin Chirtoacă se face, într-adevăr, ceva cu gust.

În realitate, „cu gust”, „se spălau” câteva milioane la umbra unei colaborări fără precedent dintre ministerul Mediului, condus de liberalul Valeriu Munteanu, şi Primăria Chişinău, dirijată de un alt liberal, Dorin Chirtoacă. 

Platou pentru tomberoane, Chișinău

Platou pentru tomberoane, Chișinău

Altfel spus, Ministerul Mediului, în subordinea căruia se află Fondul Ecologic Naţional, decide că cel mai costisitor proiect pe care îl va finanţa în 2016 va fi construcţia platourilor de salubrizare în municipiul Chişinău. În acest sens, au fost alocate peste 26 de milioane de lei, iar municipalitate urma să co-finanţeze proiectul cu încă două milioane.

Proiectele finanțate de Fondul Ecologic Național, 2016

Proiectele finanțate de Fondul Ecologic Național, 2016

Şeful Direcţiei Locativ-Comunale, Petru Gontea, ne-a rugat să discutăm detaliile care ne interesează în legătură cu acest subiect cu adjunctul său, Vasile Efros. Cel din urmă ne-a spus că nu ţine minte toate companiile care au participat la licitaţia din septembrie 2016. În schimb, ne-a citit de pe un document pe care îl avea în faţă că licitaţia pentru construcţia platourilor – în valoare totală 26 350 000 lei – a fost câştigată de firma Rodicons SRL.

Rugat să ne spună mai exact în ce scop va fi cheltuită această sumă, ne-a explicat:

108 platouri pentru 2 tomberoane – 29 de mii de lei / per platou

162 platouri pentru 3 tomberoane – 34 de mii de lei / per platou

120 platouri pentru 4 tomberoane – 46 de mii de lei / per platou

98 platouri pentru 6 tomberoane – 76 de mii de lei / per platou

20 platouri pentru 8 tomberoane – 85 de mii de lei / per platou

10 platouri subterane – 29 de mii de lei / per platou

Am insistat să aflăm detalii despre modul cum s-a desfăşurat licitaţia, însă Vasile Efros ne-a spus că toate datele le găsim pe site-ul achiziţiilor publice. Acolo, însă, am găsit doar licitaţiile mai vechi (7 la număr) pe care Rodicons SRL le-a câştigat cu instituţii de stat, în mare parte cu aceeaşi Direcţie Locativ-Comunală. Despre tenderul din septembrie 2016 – nici pomină.

Licitațiile câștigate de Rodicons SRL

Licitațiile câștigate de Rodicons SRL

Am dat câteva telefoane responsabililor de la Achiziţii Publice şi mare le-a fost şi lor mirarea să constate că licitaţia în chestie nu a fost publicată! Am găsit-o doar în banca de date: date.gov.md – fiind ghidaţi de Angela Nani, şefa direcţiei statistică şi achiziţii electronice.

Licitația de 26 de milioane

Licitația de 26 de milioane

Între timp am încercat să aflăm dacă doar CNA-lui i s-au părut prea mari costurile pentru construcţia unui platou. Or anume de aici au pornit suspiciunile. În cele din urmă, aflăm că şi la Hânceşti s-au construit platouri de salubrizare, doar că de două ori mai ieftin.

Platou pentru tomberoane, Hâncești

Platou pentru tomberoane, Hâncești

Primarul oraşului Hânceşti, Alexandru Botnari, ne-a spus că direcţia responsabilă din cadrul Primăriei sale a venit cu propunerea că contracteze meşteri şi să cumpere materiale. Astfel s-au economisit bani şi s-au construit cu două platouri mai mult decât era prevăzut.

Contractul de achiziție a tomberoanelor din Hîncești

Contractul de achiziție a tomberoanelor din Hîncești

Iată costurile suportate de Primăria Hânceşti: 

Lista prețurilor pentru platourile din Hâncești

Lista prețurilor pentru platourile din Hâncești

Revenim la licitaţia la care ne-am referit mai sus. Despre Rodicons SRL aflăm că este fondată în 2012 şi că este administrată de Rodica Roşcovan – un nume despre care motoarele de căutare nu ne spun mai mult nimic. Firma a câşigat 7 licitaţii cu instituţiile de stat, însă costurile au fost de ordinul sutelor de mii, adică infime, dacă le-am pune alături de tenderul de peste 26 de milioane de lei, câştigat în septembrie 2016. Aici apare întrebarea: pentru care merite această companie cu cinci angajaţi, potrivit datelor de la FISC, pretinde că poate administra un proiect de o asemenea anvergură?!

Matematica exagerată şi suspiciunea existenţei anumitor conflicte de interese în cadrul acestei licitaţii a servit motiv de autosesizare din partea CNA:

„Da, avem o cauză penală în etapa acumulării materialelor care ne vor ajuta să luăm decizia cu privire la intentarea unui dosar penal sau, dimpotrivă, emiterea unei ordononanţe de neîncepere a urmării penale”, ne-a declarat şeful direcţiei urmăririi penale din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu.