Un agent economic acuză factorii de decizie de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) că, pe timp de pandemie ar fi organizat o licitație trucată pentru achiziționarea unui lot de combinezoane de protecție de unică folosință cu un buget de aproape un milion de lei. Cel puțin câștigătorul licitației se pare că a devenit agentul economic favorit al CNAMUP și care, la cel puțin două licitații, se poziționează după oferirea unor prețuri mai mari pe locuri de mijloc, iar apoi compania devine învingătoare cu ajutorul comisiei de evaluare. Două licitații, în două luni, în valoare de circa 1 800 000 lei. Unul din participanții la licitația respectivă a sesizat și Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) despre acest lucru, iar instituția a anulat licitația.

Este vorba despre o licitație publică organizată de către IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească în data de 11 iunie curent, prin care intenționa să achiziționeze un lot de 9 200 de combinezoane de protecție de unică folosință. Mai exact, îmbrăcăminte de uz profesional, îmbrăcăminte specială de lucru și accesorii cu un buget de 799 999 lei fără TVA.

Potrivit detaliilor tehnice ale licitației, s-a solicitat ca combinezonul să asigure protecție personalului împotriva pătrunderii agenților biologici înalt patogeni și substanțe chimice de contaminare, cu o densitate nu mai mică de 80 g/m2. Deasemenea, echipamentul trebuia să conțină glugă, botoșei, elastic la manjetă, dar și să se închidă cu fermoare. Un criteriu important, de care urma să țină cont comisia de evaluarea a participanților la licitația deschisă, și care era menționat în licitație, era faptul că câștigătorul va fi agentul economic care va oferi „cel mai scăzut preț”.

Astfel, doritorii de participare la licitație au fost SA Tehoptimed cu oferirea sumei de 668 380 lei, MegafarmTrade cu oferta de 690 000 lei, Gemini Clothing Limited cu suma de 743 667 lei, Portavita SRL cu oferta de 795 000 lei, MedglobalFarm SRL cu 843 333 lei și Nikita Rinadldi cu suma de 1 085 000 lei.

Prin urmare, reiese că contractul urma a fi încheiat cu SA Tehoptimed, pentru că a oferit cel mai mic preț, și a prezentat Avize sanitare corespunzătoare eliberate de ANSP pentru producătorul de combinezoane, însă la data de 6 iulie întreprinderea moldo-grecească Gemini Clothing Limited a fost anunțat câștigătorul concursului cu suma de 892 400 lei cu (TVA), unul dintre participanții care a oferit cel mai mare preț.

Astfel, întreprinderea Gemini Clothing Limited, care se află în Șoldănești, urma să producă cele 9.200 de combinezoane pentru medicii din linia întâi, în

lupta cu coronavirusul de tip nou, la prețul de 99,99 de lei pentru o unitate. Suma contractului este de 919.908 lei, inclusiv TVA.

Toate bune și frumoase, însă compania anunțată câștigătoare a atașat la actele de participare un aviz sanitar P-5192/2020 din 10 aprilie cu indicarea „măști și combinizoane de unică folosință sunt conforme regulamentului”, iar la categoria caracteristică sanitară a produselor este indicat că „masca de protecție este confecționată din materiale tip SMS SMMS admise pentru utilizare în scopuri curativ-profilactice pentru protecția organelor respiratorii”, iar domeniul de utilizare „scopuri profilactice”.

Potrivit agentului economic care a depus contestația, reprezentant al companiei „MegaFarmTrade” SRL, care, în data de 7 iulie curent, a depus o contestație la CNAMUP, iar câteva zile mai târziu, în data de 13 iulie a sesizat și Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor în legătură cu această licitație, avizul respectiv nu indică informații despre combinezoane, date tehnice, din ce este confecționat și măcar faptul că ar fi echipament de protecție.

„Avizul respectiv nu indică careva informații despre combinezoane, date tehnice, din ce este confecționat și măcar faptul că ar fi echipamente de protecție. Compania a prezentat pentru evaluare o monstră de combinezon din SPUNBOND cu densitate de 80 g/m2 „ca și toți participanții”, iar avizul sanitar vizat mai sus menționează stofă de tip SMS și SMMS care reprezintă la fel un nețesut ce la moment este interzis de a fi exportat de țările unde se produce, fiind produs strategic. În R.Moldova asemena producători nu există. Astfel, se presupune că, compania cu pricina, pentru a obiține un aviz sanitar, a prezentat monstră la ANSP de combinezon confecționat de producători din străinătate”, se arată în sesizarea agentului economic către CNA.

Conform aceleiași sesizări în adresa ANSC, echipamentul prezentat de către „Gemini Clothing Limited" este în scop profilactic și nicidecum pentru protecție

individuală.

„SRL "MegaFarmTrade" a prezentat avizul sanitar eliberat de catre ANSP nr. P-5287/2020 din 27.04.2020, unde este stipulat domeniul de utilizare: protecție individuală și avizul sanitar ANSP nr. P-2579/2019 din 17.08.2019 cu privire la materialul nețesut „SPUNBOND" cu domeniul de utilizare: medicină. Deci, conform actelor prezentate reiese că combinezonul ofertat de către SRL „Gemini Clothing Limited" are scopuri profilactice, dar cel ofertat de către SRL „MegaFarmTrade” este utilizat în scop medicinal și pentru protecție individuală, ceea ce întrunește totalmente toate condițiile necesare conform caietului de sarcini solicitat de către autoritatea contractantă. Referitor la mostra prezentată de către SRL "MegaFarmTrade", că nu corespunde cerințelor solicitate de către IMSP CNAMUP, venim cu o concretizare că, în confomitate cu cerințele tehnice solicitate nu este stipulat expres că elasticul cusut la glugă și la manșetele de la mâneci trebuie să fie strânse sau largi: Să prezinte gluga cu elastic; Să prezinte manșetele mânecilor cu elastic; ceea ce ne rezervă dreptul de interpretare mai largă a cerințelor tehnice solicitate”, scrie în sesizare.

Astfel, în data de 20 iulie curent, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, a organizat o ședință deschisă la care au participat reprezentanții contestatorului, ai autorității contractante și ai operatorului economic desemnat câștigător.

Reprezentanții CNAMUP în cadrul ședinței au susținut că decizia de atribuire a contractului de achiziții publice privind achiziționarea combinezoanelor de protecție de unică folosință companiei „Gemini Clothing Limited” SRL, este urmare a corespunderii în totalitate a ofertei prezentate cu cerințele solicitate conform documentației de atribuire.

„Reiterăm că grupul de lucru a examinat, evaluat și a comparat ofertele prezentate în conformitate cu cerințele stipulate în documentația de atribuire, fără abateri de la prevederile legale. Astfel, s-a constatat cu certitudine că oferta prezentată de către „MegaFarmTrade” SRL nu corespunde cerințelor indicate în documentația de atribuire, respectiv este neconformă, fapt pentru care a fost respinsă. Din aceste considerente, grupul de lucru pentru achiziții al IMSP CNAMUP, califică contestația depusă de către compania „MegaFarmTrade” SRL nefondată și solicită respingerea acesteia”, se menționează în actul de constatare a ANSC.

Examinând toate probele, dar și declarațiile părților implicate, ANSC a admis contestația depusă de către „MegaFarmTrade” SRL, pe marginea rezultatelor desfășurării procedurii de achiziție publică nr. MD-1591878618759 din 26.06.2020, privind achiziția de „Combinezoane de protecție de unică folosință”, inițiată de către IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și a anulat decizia nr. 35 din 06.07.2020 de atribuire a contractului de achiziții publice pentru SRL „Gemini Clothing Limited".

Totodată, ANSC a obligat IMSP CNAMUP, ca măsură de remediere, în termen de până la 5 zile de la primirea prezentei decizii, să reevalueze ofertele „MegaFarmTrade” SRL și „GEMINI CLOTHING LIMITED” SRL primite în cadrul procedurii de achiziție publică cu luarea în considerare a constatărilor din partea motivată a prezentei decizii, dar și în termen de până la 3 zile din data adoptării măsurilor de remediere dispuse prin prezenta decizie, să raporteze Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor cu privire la realizarea acestora. 

Decizie-ANSC by Lucia Vieru on Scribd

Este de menționat că aceeași companie „Gemini Clothing Limited" s-ar părea că este favorita la licitațiiler CNAUMP, asta după ce în aproximativ două luni a fost desemnată câștigătoarea a două licitații consecutive în valorea de 1,800,000 de lei.

În acest caz este vorba despre licitația din 22 mai 2020 cu nr 2023238, cu un contract în valoare de 766 590 lei, unde „Gemini Clothing Limited" a fost desmenată compania câștigătoare din cei 12 participanți, deși se poziționase pe locul 6 după prețul oferit. Alte companii participante au fost Dreamgreen care a oferit 571 320 lei, Railsmed SRL 624 424,33 lei, Nikita Rinaldi 651 lei, Romdecom SRL 690 000 lei, Grin Farm 749 340 lei.
Respectiv este evident că compania care la ambele licitații se poziționează după oferirea unor prețuri mai mari pe locuri de mijloc, iar apoi devine câștigătoare cu ajutorul comisiei de evaluare. Două licitații, în două luni, în valoare de circa 1,800 000 lei.

Se observă vădit că, la achiziția dată, SRL „Gemini Clothing Limited” repetat este plasată pe o poziție preferențială de către autoritatea contractantă și la ambele licitații se poziționează după oferirea unor prețuri mai mari pe locuri de mijloc, iar apoi devine câștigătoare cu ajutorul comisiei de evaluare.

Întrebat telefonic despre aceste licitații dubioase, Boris Golovin, șeful CNAUMP, a declarat pentru Deschide.MD că el nu cunoaște nimic despre soarta acestor licitații, dat fiind faptul că de aceasta se ocupă un grup de lucru, dar nu șeful instituției.

Amintim că, acum nouă ani socialiștii Ion Ceban și Vasile Bolea acuzau consilierii PL și PCRM de scheme frauduloase în legătură cu terenurile unor spitale, în care ar fi fost implicat și Golovin.

„Vasile Bolea, juristul PSRM, a specificat că Partidul Comuniştilor figurează în schema legată de Spitalul nr. 4, care trece în componenţa Spitalului „Sfîntul Arhanghel Mihail”, cu tot cu terenuri (circa 2 ha) şi imobile. Preşedinte al Consiliului de Administraţie a Spitalului „Sfîntul Arhanghel Mihail” este consilierul comunist Boris Golovin, pentru care în incinta spitalului „Sfîntul Arhanghel Mihail” va fi creat Centrul Municipal de Diabetologie. Or, este bine cunoscut faptul că Boris Golovin este specialist de talie republicană în diabetologie, precum şi preşedintele unei asociaţii obşteşti în domeniu - „Prodeab”, se arăta într-un comunicat al PSRM din aprilie 2014.

Boris Golovin a fost promovat în diferite funcții de comuniști, iar la sfârșitul lui 2015 el a fost unul dintre deputații comuniști care a părăsit formațiunea și a votat guvernul lui Pavel Filip, actualul lider PDM și un critic înverșunat al traseismului politic.

Ulterior, portalul avere.md descoperea că în 2016, adică după ce Golovin a părăsit PCRM în favoarea PDM, faptul activele sale financiare au crescut cu 3 milioane de lei (150 de mii de euro). La sfârșitul lui 2015, Boris Golovin deținea funcția de director al CNAMUP, cât și cea de deputat. În pofida evidentei incompatibilități de funcții, fapt demonstrat și de Comisia Națională pentru Integritate, Golovin a continuat să le dețină până la sfârșitul mandatului.

Se pare că Boris Golovin nu a pierdut timpul în această perioadă. Or, anume atunci guvernul Filip s-a ocupat de procurarea a câtorva zeci de ambulanțe. Mai exact, 69 de ambulanțe rusești, sau, cum sunt numite într-o investigație realizată de Ziarul de Gardă - „UAZ ruginit”.

Boris Golovin a fost reținut în octombrie 2019, de ofițerii Centrului Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție.

„Învinuitul (Boris Golovin, n.r.) l-a determinat pe acest adjunct al său (Oleg Barbă, n.r.), să spunem așa, deși învinuitul era suspendat atunci din funcție, deținea funcția de deputat, să efectueze acest transfer persoanei juridice, deși directorul anterior și toți care cunoșteau problema, au refuzat să facă acest transfer. În ce privește învinuitul Barbă, acesta de asemenea este învinuit în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, însă a recunoscut vina și a colaborat cu organul de urmărire penală”, declara atunci procurorul anticorupție Mihail Ivanov.

Ulterior, Golovin a fost eliberat și repus în funcția de la CNAMUP.

Acesta nu este singurul dosar în care a figurat Golovin. Păcatele sale se trag încă din perioada guvernării comuniste, când a deținut și funcția de ministru-adjunct al Sănătății. Numele lui a figurat și în scandalul legat de insulina de proastă calitate, etc.