Portalul dossier.center a publicat o amplă investigație despre ingerințele Federației Ruse în Republica Moldova, unul dintre capitolele anchetei referindu-se la abordarea „soft power” a Rusiei în raport cu Republica Moldova. Totodată, documentele relevă faptul că marșurile antiunioniste din Găgăuzia sunt dirijate direct de către Moscova.

Colaboratorul senior al Academiei Militare a Statului Major al Rusiei, Oleg Alpeev, a elaborat o instrucțiune metodică cu titlul „Perspectivele pentru implementarea „soft power” în Republica Moldova” în care sunt menționate oportunități largi de influență asupra situației din statul moldovenesc:

„Demontarea regimului oligarhic al lui V. Plahotniuc care a avut loc în 2019 și venirea la putere a unui Guvern tehnocratic în frunte cu I. Chicu au creat condiții favorabile pentru dezvoltarea relațiilor moldo-ruse. În această situație, o importanță deosebită pentru politica externă a Federației Ruse în regiune capătă instrumentul de „soft power” care are scopul ca țara-subiect să obțină rezultatele dorite în țara-obiect prin intermediul atractivității sale, și nu prin presiune economică sau armată”.

Instrucțiunea metodologică include recomandări detaliate privind lucrul cu cetățenii moldoveni care au absolvit universitățile rusești:

„După cum arată practica, cetățenii moldoveni - absolvenții universităților rusești nu participă activ la viața socială și politică a țării. În acest sens, este recomandabil crearea unui sistem de înregistrare a cetățeniilor moldoveni care primesc educație în Rusia, monitorizarea activităților lor după întoarcerea în țara lor natală, studierea perspectivelor implicării lor în Moldova prin diferite ONG-uri pro-ruse".

Potrivit documentelor, „soft power” este implementată demult în regiunea găgăuză a Republicii Moldova. Printre raporturile ce au ajuns Serviciul de Inteligență Externă și care au ajuns în posesia Dossier, se află copiile pașapoartelor șefului administrației din raionul Comrat, Ivan Topal, a fostului președinte al Adunării Populare, Dmitri Constantinov, a președintelui Fondului pentru Inițiative Strategice, Vitali Chiurcciu și a fostului bașcan, Mihail Formuzal.

În plus, arhivele Direcției pentru relații cu statele din imediata vecinătate conțin rapoarte cu discuții secrete cu deputați din Găgăuzia, în care aceștia asigură Moscova de prietenia lor și solicită sprijin în lupta împotriva concurenților electorali de diferite niveluri (copii ale rapoartelor sunt la dispoziția Centrului dosar ).

În plus, s-a dovedit că, în 2015, curatorii de la Moscova au ajutat-o ​​în mod activ pe actuala șefă a Găgăuziei, Irina Vlah, în campania electorală: au pregătit textele discursurilor sale în fața alegătorilor și au venit cu lozinci (modificările făcute în „departamentul Moldovei” sunt evidențiate cu roșu).

Administrația de la Kremlin a scris tezele și lozincile pentru protestele din capitala Găgăuziei, Comrat. Așadar, în aprilie 2016, în oraș a avut loc un marș de protest împotriva romanizării Moldovei. Acțiunea a avut loc ca răspuns la un marș unionist organizat cu o zi înainte la Chișinău. Protestatarii din Comrat au adoptat o rezoluție:

„Găgăuzii sunt ancora statului moldovenesc, urmare condamnă ieșirile unioniștilor care vizează distrugerea integrității și suveranității Republicii Moldova prin absorbția acesteia de către România”. "Jos mâinile de pe Moldova!" "Nu unionismului!" „Toată lumea să apere Constituția!”, au scandat participanții la marș.

Generalul rus de informații Vladimir Chernov, care conduce administrația prezidențială pentru relațiile interregionale și culturale cu țările străine deține un document intitulat „Teze și lozinci pentru evenimentele din 2 aprilie, Comrat”. Autorii documentului sunt angajații „departamentului moldovenesc” Rusakov și Voronina.

În paralel cu structura generalului Cernov, legăturile culturale cu Transnistria și Găgăuzia sunt stabilite de către Comitetul pentru relații externe din Sankt Petersburg. Angajații Comitetului organizează evenimente comune, schimbă delegații și furnizează ajutor umanitar regiunii.