EXCLUSIV Chat-ul secret al Direcției Operațiuni Speciale a MAI // Cum era urmărită opoziția și jurnaliștii în criza politică din iunie 2019
Despre Direcția Operațiuni Specială a Ministerului Afacerilor Interne s-a vorbit și s-a scris enorm de mult dar până în prezent probele despre activitățile ilegale ale acestei structuri au fost extrem de puține. DESCHIDE.MD prezintă mai jos dovezi ale abuzurilor și acțiunilor de poliție politică întreprinse de această structură împotriva opoziției și jurnaliștilor incomozi. În plina criză politică din iunie 2019, când forțele politice de la Chișinău discutau despre formarea unei majorități parlamentare sau provocarea alegerilor anticipate, ofițerii Direcției nr.5 a INI (Direcția Operațiuni Speciale) au fost cei care urmăreau îndeaproape evoluțiile politice deși nu aveau nici un fel de atribuții legale. Mai exact, orice acțiune a reprezentanților opoziției de atunci, PAS și Platforma DA, era raportată șefului DOS, Valeriu Cojocaru. Unde ajungeau de la Valeriu Cojocaru informațiile culese de DOS putem doar bănui dat fiind faptul că întregul MAI era subordonat lui Plahotniuc.
Reporterii Deschide.MD au intrat în posesia unor convorbiri din chat-ul secret al ofițerilor DOS, din care putem vedea cum angajații Direcției nr.5 (considerată „Poliția politică” pentru filarea politicienilor incomozi, jurnaliștilor, oamenilor de afaceri și reprezentanților societății civile – nota red.) efectuau măsuri de urmărire și își anunță șeful despre deplasările Maiei Sandu și altor reprezentanți PAS, despre situația de la Curtea Constituțională înainte ca magistrații să se expună la subiectul privind termenul când ar urma să fie dizolvat Parlamentul, despre situația din fața Legislativului unde mai mulți susținători ai PDM protestau împotriva deputaților DA-PAS, despre protestul a unui grup de combatanți în fața sediului PAS din 6 iunie, dar și despre negocierile ACUM-PSRM din noaptea zilei de 7 iunie.
Delegația deputaților PAS în frunte cu Maia Sandu a fost urmărită de ofițerii DOS în timp ce mergeau de la Parlament spre Președinție, ca urmare a refuzului PSRM de a se prezenta la discuții „privind deblocarea situației politice și evitarea alegerilor anticipate”. După încercarea eșuată de a ajunge la un numitor comun cu Igor Dodon, reprezentanții PAS s-au pornit înapoi spre Parlament, unde așteptau socialiștii la discuții.
„Maia Sandu, Igor Grosu și Sergiu Litvinenco au ieșit din curtea Președinției. I-au interviu”... „Se deplasează spre Parlament”
Despre toate acțiunile Maiei Sandu și a celor din PAS permanent a fost informat șeful DOS, Valeriu Cojocaru.
În aceași zi, Curtea Constituțională examina sesizarea cu privire la interpretarea unor articole din Constituție privind termenul de formare a Guvernului. Prin acea hotărâre, Înalta Curte a declarat că ziua de 7 iunie este ultima zi când poate fi format Guvernul, în caz contrar Parlamentul urmează a fi dizolvat.
„Monitorizăm sediul CC”, a scris Cojocaru angajaților DOS.
„Presa a intrat în CC”... „Sîrbu a intrat în CC”, îl informau subalternii pe șeful DOS.
La un moment dat, pe teritoriul Curții Constituționale a intrat Dorin Damir.
„Damir a intrat cu mașina pe teritoriul CC”.
Între timp, la Parlament s-au adunat mai multe persoane în susținerea PDM-ului condus de Vlad Plahotniuc.
„În jur de 100 de oameni se apropie de Parlament”
Poliția a format atunci un cordon în fața Parlamentului. Pe de o parte se aflau protestatarii, iar de partea opusă deputații PAS și Platformei DA care așteptau în continuare PSRM pentru a discuta evitarea crizei politice.
„Natalia Morari cam îi transpirată. Retrăiește”
Ulterior, angajații DOS au anunțat șeful său despre venirea, în seara zilei de 7 iunie, a unei delegații PSRM la Parlament.
„Concret cine a venit?” a întrebat Cojocaru.
„Ion Ceban, Vlad Bătrîncea și încă o persoană”, i-au răspuns ofițerii.
Cojocaru a venit și cu un mesaj de susținere pentru angajații săi: „Fraților, știu că-i greu. Ținem stoiacul că se rezolvă soarta țării. Stăm până la indicații”.
Ofițerii DOS l-au anunțat pe Cojocaru că PSRM a plecat din Parlament în urma discuțiilor, iar cei de la PAS și Platforma DA oferă comentarii jurnaliștilor.
„Stăm toți pe poziții până la orele 24-00”, a scris șeful DOS.
Peste câteva zile, după ce Blocul ACUM și PSRM au reușit să aleagă conducerea Parlamentului, iar Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru, Cojocaru a cerut subalternilor săi să distribuie masiv o postare de-a lui Gheorghe Cavcaliuc, în care șeful adjunct al IGP de atunci îl acuza pe liderul Platformei DA, Andrei Năstase, de manipulare și dezinformare.
„Bună ziua stimați colegi! Distribuim masiv, este foarte important”, a scris el.
Amintim că luna trecută ofițerii SIS în comun cu procurorii au descins cu mai multe percheziții într-un dosar penal cercetat prin prisma comiterea „abuzului de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat”, dar și „fals în acte publice”, în cadrul fostei Direcții 5 (Direcția Operațiuni Speciale a INI al MAI). Operațiunea s-a soldat cu reținerea fostului șef al direcției, actual șef al IP Valeriu Cojocaru, a finului său care a a fost șef al secției K a DOS, Ion Cojocaru, dar și a Președintelui FEA, Dorin Damir.
Valeriu Cojocaru este de asemenea un ofițer care, de-a lungul timpului, a figurat în mai multe scandaluri, pe lângă fostul interimar de la IGP, Ghoerghe Cavcaliuc. Acesta a venit la conducerea DOS, funcția fiind deținută anterior de Cavcaliuc, imediat după ce ultimul a fost avansat în grad și numit șef-adjunct la IGP. După acea dată au început să apară și rezultatele, mai exact pe 17 decembrie 2015, fostul ministrul de Interne de atunci, Oleg Balan, și deja șeful IGP, Gheorghe Cavcaliuc, au decorat patru ofițeri, printre care și Cojocaru, pentru participarea la operațiunile de identificare și reținere a așa-numitei „grupări teroriste din Bălți', în fapt o înscenare tipică lui Cavcaliuc.
Un alt detaliu este că, Cojocaru și-a dat demisia din funcția de șef al DOS exact în aceeași zi când a demisionat și Gheorghe Cavcaliuc de la șefia IGP.
În 2019, când ministru de Interne a devenit Andrei Năstase, Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații a fost lichidată. Fostul ministru de atunci argumentând decizia că această diviziune făcea poliție politică, se ocupa de filarea jurnaliștilor, politicienilor, judecătorilor și aplica de multe ori măsuri de constrângere.
Vădit iritat, cu o reacție a venit atunci Cavcaliuc care a criticat decizia lui Năstase spunând că DOS este subdiviziunea „de elită” a MAI, care „a trecut prin foc și sabie, dar a apărat interesele statului, ale cetățenilor și a luptat eficient cu crima organizată”.