Procurorii Anticorupție și ofițerii SIS au descins astăzi în biroul unui șef de direcție de la ANSA și în câteva oficii teritoriale ale instituției, a declarat pentru Deschide.MD șeful PA, Viorel Morari și ofițerul de presă al SIS, Daniela Mânzatu. Operațiunea se face în baza unui dosar pornit pe cunoscuta schemă a merelor din Polonia exportate în Rusia sub eticheta ”Fabricat în MOLDOVA”. Bloggerul Veaceslav Balacci a publicat detalii despre schema respectivă, funcționarii și firmele implicate precum și taxele care se cereau pentru punerea ei în aplicare.

Publicăm mai jos investigația preluată de pe balacci.wordpress.com:

La 22 ianuarie ROSSELHOZNADZOR-ul de la Moscova ne-a anunţat din nou că au fost depistate la import în Rusia fructe livrate conform actelor din Moldova, de fapt fiind de o altă origine. Din comunicatul ruşilor înţelegem că două companii moldoveneşti, SRL „OGUZ- AGROPROM” (din Găgăuzia) şi SRL „INTERTREID” (apropos, aprobate tot de ruşi în lista pentru exportul fructelor în FR) exportă fructe în Rusia prin Belarus, originea mărfurilor fiind dubioasă.

SRL „OGUZ- AGROPROM” îi aparţine afaceristului Sergiu Mihailciuc, în calitate de fondator al companiei figurând soţia sa, Natalia Mihailciuc (vezi imaginea).

După embargoul aplicat de ruşi în 2014 la fructele şi legumele din Moldova şi până în vara anului 2015 s-a permis exportul din Moldova doar unor companii din Transnistria şi Găgăuzia, regiunile preferate discriminatoriu în Moldova de Federaţia Rusă. La 18 septembrie 2015 ANSA a aprobat ordinul nr. 257 (vezi imaginile), elaborat de Mihail Negrescu (vezi imaginea), şeful departamentului Control al produselor de uz Fitosanitar, conform căruia a fost sistat exportul mărfurilor din Transnistria şi s-a permis exportul doar companiilor de Găgăuzia!

Ştiţi de ce? Corect, în beneficiul lui Mihailciuc, care urma să controleze toate exporturile de fructe moldoveneşti, inclusiv reexportul fraudulos al fructelor poloneze sub acoperirea certificatelor moldoveneşti. Pentru fiecare lot de mere exportat, exportatorii trebuiau să-i achite lui Mihailciuc 300 USD. Schema a funcţionat perfect, până când a apărut o nouă listă de exportatori aprobaţi, cu 44 de figuranţi.

Aceiaşi schemă de export al fructelor de origine poloneză sub acoperirea certificatelor moldoveneşti e aplicată şi de SRL „PROD TORG”, SRL „AGROVIS EXPORT” şi SRL „EBA FRUCT” din Transnistria! Toate aceste companii sunt controlate de Igor Mîrza (vezi imaginea), care la rândul său este şi el un apropiat al lui Mihail Negrescu, şeful de departament de la ANSA, protejat de şeful adjunct al instituţiei, Grigore Porcescu. În contextul prieteniei lui Mîrza cu oficialul de la ANSA, companiile sale au dreptul preferenţial la exportul fructelor moldoveneşti, ca şi companiile lui Mihailciuc din Găgăuzia.

Totodată, pentru a convinge autorităţile din Rusia că fructele poloneze sunt moldoveneşti, fără careva verificări suplimentare, conducerea ANSA confirmă prin scrisori eliberate lui Mîrza, sub semnătura şefului adjunct al ANSA Grigore Porcescu, veridicitatea certificatelor emise de subdiviziunile teritoriale ale ANSA pentru mărfurile exportate în Federaţia Rusă (vezi imaginea).

Asta deşi sub acoperirea acestor certificate compania lui Mîrza de fapt reexportă fructe de origine poloneză. Ca şi în cazul companiilor din Găgăuzia ale lui Mihailciuc, companiilor transnistrene ale lui Mîrza certificatele le sunt eliberate fără vreun control! Inspectorii fitosanitari sunt invitaţi în biroul lui Negrescu şi primesc indicaţii directe, de a elibera în mod preferenţial certificatele pentru export, fără niciun control!

Ca şi în cazul companiilor din Găgăuzia, pentru mărfurile exportate de companiile transnistrene fitosanitarii moldoveni primesc câte 300 USD pentru fiecare certificat eliberat! Ca să vă daţi seama despre ce sume este vorba, companiile favorizate primesc câte 100 de certificate zilnic. Matematică simplă, faceţi singuri calculele!

După extinderea listei de exportatori, care a avut loc anul trecut, Mihailciuc, Mîrza şi Negrescu au pus în aplicare schema de reexport al fructelor poloneze prin Belarus, în Rusia. Certificatele sunt eliberate pentru fructele care sunt livrate direct, în camioane poloneze (!!!) în Belarus (vezi imaginea reprezentativă). În Belarus mărfurile se transbordează, fiind totodată schimbate etichetele de pe ambalajul polonez, cu inscripţia „PRODUS ÎN MOLDOVA”, după care sunt reexportate, cu alte camioane, în Federaţia Rusă! Anume unul din camioanele livrate conform acestei scheme a fost depistat la import de ROSSELHOZNADZOR la 22 ianuarie! Veţi întreba probabil şi cum eliberează Vama moldovenească pentru aceste mărfuri certificatele de origine Forma CT-1, prezentate la import Vămii ruse. Foarte simplu, FRAUDULOS! La fel, contra sumei de 300 USD per certificat.

Responsabil de schemă în Serviciul Vamal este Nicolae Botezatu, şeful Direcţiei Servicii Operative de la Vamă. Botezatu este rudă prin afinitate cu Vladlen Stadler (cunoscut şi cu porecla Kirdîk), care la rândul său este apropiat al deja fostului director general de la Vamă Tudor Baliţchi. Botezatu este fost angajat al SIS, adus la Vamă odată cu venirea lui Baliţchi în fruntea instituţiei. El a fost anterior şef al Biroului vamal Briceni, încă de pe atunci interesat de exportul de fructe şi legume în Rusia, or anume în raioanele de Nord avem producere şi export intens de asemenea produse. Botezatu este implicat atât în asigurarea eliberarării certificatelor de origine pentru exporturile frauduloase, cât şi în lichidarea concurenţilor companiilor protejate. Lichidarea concurenţilor are loc prin controale excesive, dar şi dosare intentate la comandă firmelor concurente.

În consecinţă, schema a fost depistată de ROSPOTREBNADZOR, iar exportatorii moldoveni de bună credinţă s-au pomenit din nou în pragul unui embargou din partea ruşilor! De data asta nu e de jină Chirtoacă sau politica, ci CORUPŢIA de la ANSA şi Vamă! Important pentru funcţionarii moldoveni, care doar pe la TV şi şedinţe la guvern sunt cu gândul la „cetăţeanul moldovean şi producătorul agricol”, e ca inspectorii fitosanitari şi vameşii să pună în buzunare câte 300 USD din fiecare lot de fructe exportat. Iar merele moldoveneşti pot din nou să mucezească pe deal! Scopul scuză mijloacele! Nu-i aşa, machiavellicilor?! Nu-i aşa, CORUPŢILOR?!