Evoluțiile războiului din Ucraina demonstrează cât de nepregătită este armata rusă și cât de frustrat este Vladimir Putin, care a planificat să preia controlul Kievului în 3 zile, însă a obținut un război de uzură. Este opinia comentatorilor politici de la Chișinău, care nu exclud eventualitatea folosirii armelor biologice de către Rusia, pentru ca ulterior să transfere responsabilitatea spre Ucraina pentru un astfel de dezastru, notează IPN.

Comentatorul politic Ion Tăbârță spune că războiul din Ucraina a scos la iveală toate vulnerabilitățile armatei ruse, care s-a dovedit a fi mult mai nepregătită în practică față de imaginea pe care și-a creat-o pe plan mondial. Tăbârță spune că incapacitatea rușilor de a prelua controlul politic asupra Ucrainei a transformat așa-zisa operațiune specială într-un război de uzură.

„Miza lui Putin a fost ca timp de 2-3 zile să cucerească Kievul și să preia controlul politic asupra statului ucrainean. Vedem că armata rusă s-a împotmolit serios, acum avem un război de uzură. Linia frontului s-a stabilizat, Federația Rusă nu are capacitatea de a înainta, s-a văzut cât de nepregătită este armata. La moment, nici ucrainenii nu au capacitatea de a veni cu o contraofensivă de proporții, ca ei să preia inițiativele. Avem și o frustrare a lui Putin, care pur și simplu a început bombardamentul orașelor civile”, a spus Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același timp, politologul Alexandru Solcan spune că propaganda rusă are menirea de a pregăti opinia publică pentru un eventual atac cu arme biologice. Un astfel de gest disperat este luat în considerare de Moscova, ca ulterior Ucraina să fie acuzată de folosirea armei biologice.

„Deocamdată, NATO încearcă să descurajeze Rusia prin alte mijloace decât cele militare, prin țările membre NATO care aplică sancțiuni și aceste sancțiuni, în timp, vor avea rezultat. Rușii ar putea folosi arme biologice ca ulterior să spună că este vorba despre o scurgere dintr-un laborator din Ucraina. Nu este exclus un asemenea scenariu, vedem că atacul rapid al Rusiei a eșuat, armata rusă s-a împotmolit într-un război de rutină. S-a demonstrat că Rusia nu este pregătită logistic și militar pentru acest tip de război, iar din aceste motive vor fi utilizate alte mijloace”, a spus Alexandru Solcan.

Astăzi, la Bruxelles are loc summit-ul extraordinar al NATO dedicat invadării Ucrainei de către Rusia. Liderul de la Kiev va participa la reuniune prin intermediul unei videoconferințe.