Alexandru Tănase // Despre lașitate și complezența fața agresor
Foto:
Astăzi omenirea a ajuns în pragului celui de-al treilea război mondial. Aceasta se datorează în mare parte miopiei lumii civilizate, care a tolerat și a acceptat dialogul cu dictatorii, indiferent cum se numeau ei: Hitler, Putin, Lukașenco etc. În acest mod, civilizația occidentala și-a pregătit în mod consecvent propriul rug funerar.
În 2003, Federalizarea Republicii Moldova (celebrul Memorandum Kozak) a fost consecvent promovată de Rusia cu sprijinul tacit al occidentului. Șefului Misiunii OSCE în Republica Moldova la acea vreme (William Hill) a fost unul dintre artizanii “consensului” de pe poziții rusești, care de fapt ar fi transformat RM într-un veritabil protectorat rusesc, controlat de la Tiraspol.
În 2008 când Rusia a atacat Georgia, Occidentul a închis ochii, de facto acceptând “comoda” versiune rusească, potrivit căreia Saakashvili a provocat Rusia. Liderii câtorva state europene au ținut câte un discurs lacrimogen in Piața Rustaveli din Tbilisi, și-au exprimat celebrele “îngrijorări” și cu asta basta.
În 2014 când la Kiev a izbucnit Революція гідності, o buna parte din liderii europeni făceau presiuni asupra forțelor democratice sa renunțe la lupta și sa accepte planul rusesc de conciliere (care de fapt ar fi permis supraviețuirea regimului Ianukovici).
În același an, când Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, Occidentul din nou a înghițit-o (în ciuda faptului că în baza memorandumului de la Budapesta, erau garanții integrității teritoriale a Ucrainei).
Cam aceeași a fost și reacția când Putin, de facto a anexat regiunile ucrainene Lugansc și Donbas. Occidentul și-a exprimat celebrul “deep concern”, au fost impuse o serie de sancțiuni formale și atât. Trebuie să ținem cont de faptul, ca o buna parte din liderii occidentali au acceptat tacit ca Rusia ar avea “anumite drepturi istorice” asupra Crimeei.
Este emblematic faptul, cum după toate aceste crime comise de regimul de la Kremlin, ex-ministru de externe al Austriei, Karin Kneissl l-a invitat pe V. Putin la nunta, exprimându-și regretele ca Europa n-a acceptat o “noua” arhitectură europeană comună de securitate, cerută de Vladimir Putin in discursul sau de la München.
Înainte de invazia rusească în Ucraina din 24 Februarie, anumiți lideri occidentali îi sugerau președintelui Volodimir Zelenski sa nu sa se opună agresorilor și să părăsească țara.
Exista tot mai multe semnale ca anume din coridoarele occidentali s-a insistat ca guvernul RM, in loc sa fie împreuna cu toată lumea civilizata, sa facă recurs la celebra “neutralitate”.
Neutralitate în asemena cazuri înseamnă complicitate cu cu agresorul. Când vezi ca un dement îi da cu toporul în cap vecinului și nu faci nimic ca sa-l ajuți, invocând ca ești “neutru” de fapt devii complice cu agresorul.
Este evident pentru orice om treaz la minte că în cazul in care, Putin reușea sa îngenuncheze Ucraina, așa cum credea el, in trei zile, Rusia ar fi invadat imediat Moldova. Dacă au încălcat ei memorandumul de la Budapesta (pe care l-au semnat), pe “salvatoarea neutralitate” moldovenească, ei pur și simplu ar fi scuipat îndesat.
Cunosc Ucraina foarte bine. Am lucrat in aceasta țara, am mulți colegi și prieteni acolo. Nu am avut in 24 februarie, la fel cum nu am acum, nici un dubiu că Ucraina va învinge agresorul. La fel ca și evreii în Israel, ucrainenii sunt conștienți de faptul că, dacă ei pierd războiul, vor fi exterminați fizic de agresori. Ei nu au alta soluție de cât sa învingă, plătind un preț îngrozitor de mare, pentru propria supraviețuire.
Eroica rezistență ucraineană a trezit lumea civilizata din aceasta “cochetărie a muribunzilor”. Acum este mai clar ca oricând: dacă toate sancțiunile impuse actualmente Rusiei, ar fi fost impuse încă în 2008, după invadarea Georgiei, astăzi in Ucraina n-ar fi murit mii de oamenii sub obuzele și gloanțele rusești.
Astăzi Ucraina lupta nu doar pentru propria supraviețuire si propria independență. Ucraina lupta si pentru supraviețuirea civilizației occidentale.
Câteva lecții pe care trebuie sa le învățam din aceasta tragedie: În momentele istorice cruciale, trebuie sa fim de partea corecta a istoriei, iar dacă tiranii nu primesc la timp, un răspuns adecvat și hotărât, asta îi va încuraja sa comită în viitor alte crime. Și mai sângeroase.
NOTA REDACȚIEI: Opiniile exprimate în această rubrică exprimă punctul de vedere al autorilor și nu reflectă neapărat poziția editorială a redacției. Deschide.md nu este responsabil pentru exactitatea acestor materiale, iar site-ul servește exclusiv drept o platformă de distribuție.