Semne diacritice

Rusia pravoslavnică a refuzat să oprească bombardarea și uciderea ucrainenilor pe perioada sărbătorilor de Paști. La propunerea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ca părțile beligerante să facă o „pauză pascală umanitară” de patru zile, reprezentantul Rusiei, Dmitri Polianski, a răspuns că apelul la încetarea focului ar fi o „încercare de a le oferi naționaliștilor și radicalilor de la Kiev un repaus pentru ca ei să se regrupeze”.

Așa că imnurile din bisericile ortodoxe din Ucraina, inclusiv cele aparținând Bisericii ortodoxe ruse vor fi acompaniate, în noaptea Învierii, de sirenele alarmei aeriene, de exploziile bombelor și rachetelor, de tirurile artileriei și rafalele mitralierelor, iar roșul ouălor încondeiate se va contopi cu roșul sângelui vărsat de Putin pe altarul „eliberării Donbasului”, a „demilitarizării și denazificării” fraților ucraineni.

Aceasta spune multe despre natura regimului putinist, despre starea morală și psihică a liderului de la Kremlin și a poporului care îl idolatrizează, mergând orbește după el. Se vede că ura față de „naziștii” ucraineni, disperarea din cauza înfrângerilor suferite pe frontul din Ucraina a întunecat completamente mintea președintelui rus. Hristos nu mai este așteptat în Rusia nici măcar de Ziua Învierii, nu mântuirea sufletului, ci revanșa și refacerea Uniunii Sovietice îi preocupă pe majoritatea pravoslavnicilor păstoriți de Patriarhul Kirill.

Fiindcă veni vorba, președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Veaceslav Volodin, s-a referit la războiul ruso-ucrainean și sancțiunile aplicate de Occident ca la o perioadă de „recuperare a teritoriilor”. L-o fi luat gura pe dinaninte, o fi uitat că trupele ruse nu au fost trimise să ocupe teritoriul ucrainean, ci doar să-l „elibereze” de „hunta drogaților și naziștilor” de la Kiev?

Chiar dacă angajată într-o luptă cu mai toată lumea, Moscova nu scapă din vedere și ce se întâmplă la Chișinău, reacționând cu vehemență, brutal la promulgrea legii privind interzicerea simbolurilor agresiunii rusești împotriva Ucrainei. În special, Kremlinul a fost supărat de fraza președintei Maia Sandu precum că aceste simboluri vor ajunge la lada de gunoi a istoriei. După cum demonstrează istoricii, panglica negru-oranj nu are legătură cu URSS și memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind un construct propagandistic, care poate fi atribuit mai curând „Rusiei Istorice” pe care o visează în termeni agresivi Putin.

Kremlinul acționează la Chișinău prin Dodon și tovarășii săi, care amenință azi cu nesupunere civică. Deși nu par să fie atât de rudimentari, încât să nu-și poată da seama că Maia Sandu procedează adecvat, socialiștii și comuniștii se comportă de parcă le-ar lipsi propria rațiune. Fiind o marionetă kremlineză, Dodon amenință ca o Maria Zaharova în stare de afect, acuzând-o pe Maia Sandu că ar fi influențată de Occident. Lipsit de demnitate și onoare, liderul de onoare al socialiștilor nu e capabil să aprecieze gesturile demne ale actualei guvernări. Și acțiunile deputaților găgăuzi par coordonate din același centru al FSB. Toate interesele „panglicarilor” converg spre instabilitatea dorită de Moscova, la care instabilitate contribuie și oamenii tâlharului Șor, trăgând sforile din ascunziș, nerăbdător să declanșeze alegeri anticipate.

Conform datelor recentului sondaj publicat de „Imas”, 43,6 la sută din respondenți consideră că vina pentru declanșarea războiului din Ucraina o poartă NATO/Occidentul/V.Zelenski, iar 41,6% - Vladimir Putin/ Federația Rusă. Cifrele reflectă dezastrul din capetele cetățenilor noștri. Însă, înainte de a pune la îndoială capacitățile lor intelectuale, cum o fac unii, s-ar cuveni să constatăm eșecul deplin al instituțiilor statului în a proteja și a asigura securitatea spațiului informațional al Republicii Moldova.

Dacă Occidentul, inclusiv UE, abia începe să înțeleagă că lupul propagandei ruse și oaia pluralismului, a libertății de exprimare, nu sunt compatibili, liderii de la Chișinău au avut posibilitatea să-și da seama despre aceasta mult mai înainte. Dar nu au făcut nimic. Nu se știe cât a alocat Kremlinul pentru finanțarea coloanei a cincea din Republica Moldova (în cazul Ucrainei se vorbește de 7 miliarde de dolari) și nu se știe câți bani au nimerit în buzunarele dodonilor noștri, dar, dacă cifrele sondajului sunt corecte, coloana există și amenință cu destabilizarea, cu alegeri anticipate. Să însemne aceasta că nu mai speră să iasă cu flori în întâmpinarea tancurilor rusești?