Semne diacritice

Ultimele câteva sondaje de opinie nu sunt îmbucurătoare pentru actuala guvernare, dar datele trebuie analizate cu calm și discernământ, mai cu seamă atunci când întrebările par formulate la domiciliul lui Dodon: „Președinta Maia Sandu stă departe de responsabilitatea rezolvării problemelor interne?”; „Dvs. v-aţi dori sau nu o implicare mai mare a președintei Maia Sandu în rezolvarea problemelor importante ale ţării?”. „Care politician credeţi că s-ar descurca cel mai bine în această perioadă …? ... să negocieze cu Federaţia Rusă/Vladimir Putin?” etcetera.

E legitimă, firească nemulțumirea cetățenilor legată de inflația galopantă, scumpirile în lanț, dar să-și fi pierdut ei într-atât de mult speranța, entuziasmul și setea de dreptate, încât să-i îndrăgească în pripă, instantaneu, pe Dodon și Șor, simboluri vorbitoare ale corupției și hoției, ale disprețului față de lege și bunul-simț? Să fi cedat brusc, să nu mai pună cetățenii noștri niciun preț pe onoare, onestitate, integritate?

Adevărata, reala atitudine față de Maia Sandu, Guvern și partidul de guvernământ, mai bine decât sondajele cu finanțare neclară, o vor arăta protestele cu care amenință ambii lideri inculpați. Acesta va fi sondajul cel mai credibil. Protestele la care cetățenii să iasă benevol, nu să li se plătească pentru prezență. Războiul din Ucraina și criza energetică le prinde bine oligarhilor fugari, ei se solidarizează și acționează concertat. Da, nemulțumirea legitimă a oamenilor poate fi folosită în scopuri diversioniste, adică geopolitice. Asta nu înseamnă să le astupăm gura cetățenilor nemulțumiți, dar nici să ne prefacem că nu observăm urechile FSB în spatele lui Dodon, ale socialiștilor și altor formațiuni nu ar fi rațional, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.

Statutul de candidat acodat de UE Republicii Moldova a nemulțumit foarte mult Kremlinul, așa încât el nu se poate liniști, trimite amenințări aproape zilnic. Moscova poate profita de criza energetică, pe care a provocat-o, pentru a o înlătura pe Maia Sandu și PAS de la putere, exact așa cum a profitat de furtul miliardului pentru înlăturarea lui Plahotniuc, folosind blocul ACUM și mișcarea antioligarhică inițiată de Platforma DA. Există pericolul ca stratagema „fără geopolitică” să fie aplicată a doua oară în scopuri geopolitice.

Una e să o critici pe Maia Sandu și altceva e să te aliezi cu „omuleții verzi”, cu „coloana a cincea”. Nu, nu ești diversionist dacă protestezi, dacă îți exprimi nemulțumirea și ceri demiterea unor miniștri sau a Guvernului în general, dar dacă te aliezi cu socialiștii, comuniștii, „șoriștii”, chemând lumea la „revoluție”, provocând alegeri anticipate, ca să revină Dodon la putere și să stopeze cursul european, pe care nu-l dorește Rusia, te poți considera idiot util. În cel mai bun caz.

De ce să nu li se acorde o șansă de guvernare și oamenilor cinstiți, nu numai corupților, hoților și tâlharilor, de ce să nu le oferim liderilor PAS posibilitatea să-și înfăptuiască programul de guvernare? Ei nu au cum să guverneze mai rău decât s-a guvernat până acum. Asupra guvernării PAS trebuie exercitate presiuni adecvate, fără a pune în pericol integrarea europeană a Republicii Moldova.

Pe de cealaltă parte, după un an de guvernare, PAS trebuie să fi înțeles că miza doar pe ONG-uri în completarea deficitului de cadre e o cale a eșecului. Faptul că ai fost membru al vreunui ONG nu te face eficient în mod automat. E nevoie de filtre ale competenței, profesionismului. În partidele de dreapta, în mediul de afaceri mai cu seamă sunt oameni capabili, care trebuie implicați în procesul guvernării. Aceasta ar mai tempera zelul critic, resentimentele (ura, setea de revanșă) dinspre partea proeuropeană a spectrului politic. Nimeni nu e infailibil, unele greșeli trebuie recunoscute, persoanele care nu-și fac bine datoria, sunt vulnerabile trebuie demise fără întârziere. Guvernarea trebuie să demonstreze că este un organism viu, receptiv, adaptabil la realitatea atât de volatilă. PAS trebuie să se comporte în sfârșit ca un partid politic, nu ca o sectă.

Nu poate fi exclusă și demisia Guvernului, în scopuri tactice, ca o concesie majoră pentru menținerea stabilității politice a Republicii Moldova. Dar, deocamdată, e prea devreme să vorbim despre aceasta.

Trebuie duse până la capăt procesele de asanare a vieții politice, de stopare a finanțării ilegale a partidelor. Este evident că unele dintre ele dispun de surse financiare dubioase, au creat comglomerate mediatice, au elaborat tot felul de scheme de mituire, de cumpărare a alegătorilor. Procurorul general interimar Dumitru Robu spune că Partidul „ȘOR” a cheltuit în primele trei luni ale anului 2022 peste 20,5 milioane de lei, indicând doar 1,7 milioane de lei în raportul financiar prezentat la Comisia Electorală Centrală. Dar cât a cheltuit Șor pentru întreținerea televiziunilor sale, de ce nu se ia în calcul?

Abia după ce vor fi scoși din circuit banii murdari care ajung la unele partide, inclusiv PSRM, rezultatele sondajelor vor reflecta preferințele alegătorilor, nu ale finanțatorilor obscuri din interior și exterior. E o chestiune de viață și de moarte pentru stat și instituțiile sale. Vom vedea atunci dacă aceste partide vor dori la fel de tare alegeri anticipate.