Semne diacritice

Război, criză, secetă, inflație, lupta politică pe Bâc nu se oprește, ci ia amploare. Mai mulți lideri extraparlamentari marginalizați după ultimele alegeri așteaptă nerăbdători șansa unei noi încăierări electorale, pentru a reveni în centrul scenei politice. Deși conform rezultatelor sondajelor recente alegătorii nu le duc dorul, speranța lor nu moare cu una cu două, ei socotind că criza energetică, valul de scumpiri îi va propulsa din nou în parlament. Dumitru Diacov, veteranul, președintele de onoare al PDM, care pretinde rolul de „balama” între stânga și dreapta, care se vrea guru al politicii „pragmatice”, i-a convocat săptămâna trecută la discuții pe unii dintre liderii uitați de presă și de alegători.

Însă cea mai mare forfotă vine dinspre oligarhii fugiți peste mări și țări, care, după toate semnalmentele, își coordonează acțiunile, conștientizând că lupta se dă pe viață și pe moarte, că viitoarea campanie electorală e ultima pentru ei, dacă vor pierde în fața Maiei Sandu. Se fac noi aranjamente, noi înțelegeri, se caută noi lideri capabili să trezească la viață electoratul apatic, dezamăgit, care declară că „nu mai crede în nimeni”. Tactica comună a tâlharilor e atacul informațional masiv, isteria mediatică pe toate direcțiile, trollingul, pentru a demoniza guvernarea PAS, a o face responsabilă de toate relele. Dacă ar putea, ei ar pune pe umerii Maiei Sandu și vina pentru războiul din Ucraina, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.

E dornică de revanșă și Moscova, care a dat în bară mizând pe coruptul până-n măduva oaselor, lacomul și nu tocmai inteligentul Dodon. Căutând cu înfrigurare să-l înlocuiască cu altcineva mai capabil, mai „curățel”, care să blocheze cursul european al Republicii Moldova, să o transforme în aliatul de război al Rusiei împotriva Ucrainei, Moscovei îi convine orice ar întreprinde împotriva actualei guvernări Platon, Șor, Plahotniuc, orbiți de răzbunare.

Cu cât e mai rău, cu atât e mai bine pentru ei. Scopul lor comun sunt alegerile parlamentare anticipate cât mai repede, ca guvernarea să nu reușească să realizeze nicio reformă începută, și ca nu cumva inflația să bată în retragere iar prețurile să se stabilizeze.

În acest context trebuie privit anunțul lui Ion Ceban, primarul general al Municipiului Chișinău, despre lansarea pe apa Bâcului a unui nou partid politic, Mișcarea Alternativă Națională, care să urmeze cursul integrării europene și să se mențină pe pozițiile neutralității de azi. După ce a purtat megafonul la mitingurile comuniștilor, apoi a socialiștilor, după ce a luptat activ să anuleze acordul de asociere a Republicii Moldova cu UE, tovarășul Ceban se răzgândește și se întoarce în direcția opusă. Reorientarea geopolitică a fost pregătită de acțiunile sale în funcția de primar, el încercând să lege relații de colaborare cu București și alte orașe de peste Prut, menținând în același timp contactele cu Rusia. În mod evident, Ceban țintește o parte din electoratul PAS, care crede că geopolitica nu contează, dar și o parte din electoratul socialist, speriat de război.

Două neclarități rămân: cine va finanța MAN-ul și care e poziția lui Ceban față de războiul lui Putin împotriva Ucrainei. „Neutralitatea” primarului seamănă a complicitate cu Rusia și ar putea sugera finanțatorul partidului său. Nu poți fi proeuropean, evitând să condamni agresorul care distruge ordinea, dreptul internațional, aprinzând fitilul unui nou război mondial.

Unii se prea grăbesc prezicându-i PAS-ului un viitor scurt, crezându-i pe alegătorii săi o pradă ușoară. Până la alegeri parlamentare mai este. Nici Ceban și nici ceilalți opozanți ai puterii nu iau în calcul posibilitatea ca Ucraina să învingă și să alunge armata rusă de pe teritoriul său. Și atunci situația se schimbă cardinal, și din punct de vedere politic, și din punct de vedere economic și social. Posibilitatea Rusiei de a pompa bani pentru a influența procesele politice, pentru a destabiliza Republica Moldova se va reduce mult. Fluxurile ei financiare vor fi tăiate și partidele întreținute de ea vor fi eliminate.

Iar dacă între timp va fi îngrădită și pătrunderea în politică a banilor furați de oligarhi, atunci revanșa lor e sortită eșecului. Calculele preelectorale de azi seamănă mult cu împărțitul blănii ursului din pădure.