Semne diacritice

O fetiță din Nikopol, rămasă cu picioarele amputate în urma unui atac cu rachete venite din Rusia, reprezintă în aceste zile una din fețele cele mai tragice ale războiului din Ucraina. Suferind înfrângeri rușinoase pe câmpul de luptă, Putin începe răzbunător, în a opta lună de război, o nouă etapă a terorii, lansând zeci de rachete și drone ucigașe asupra orașelor ucrainene, atacând centrale electrice, rețele de transport, dar și blocuri, grădinițe, școli, întreprinderi, magazine, cafenele, provocând distrugeri spectaculoase, omorând și mutilând civili, vrând să bage frica în ucraineni, să-i facă să cedeze, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.

Rezoluția Adunării Generale a ONU, care condamnă anexările ilegale de teritoriu ucrainean și cere retragerea necondiționată a trupelor ruse din Ucraina, adoptată cu 143 de voturi pentru, 35 de abțineri și doar 5 voturi împotrivă, nu a avut vreun efect asupra liderului rus. Și nici decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de a considera terorist regimul actual din Rusia nu pare să-l fi clintit în pornirea ucigașă.

Noua spirală a escaladării, imaginile devastatoare, apocaliptice, de după bombardarea Ucrainei, suferințele și vărsările de sânge ucrainean au fost întâmpinate cu triumf, cu „însuflețire” și chiar „plăcere incredibilă” pe platourile televiziunilor ruse. „Trebuie să continuăm!”, „să-i lăsăm pe ucraineni în întuneric, în frig!”, „să-i aruncăm în epoca de piatră!”, căci „ei interpretează umanismul nostru ca neputință!” - l-au îndemnat pe Putin heralzii imperiali, șocându-i până și pe unii ruși cărora li s-a cântat din frageda copilărie „Hotiat li russkie voinî?” (Vor rușii război?) și care crezuseră până nu demult că „Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni, doar s-a apărat”. Abia acum ei află răspunsul nespoit de metafore poetice: da, rușii vor război, căci în rolul de „carne de tun” ei își văd rostul, se simt „cei mai cei”, „eliberarea” țărilor vecine îi face să se creadă importanți, mesianici, excepționali, în raport cu Occidentul „consumerist”, care le provoacă un complex de inferioritate.

„Ucrainenii sunt ruși posedați de demoni. Noi mergem nu să-i ucidem, noi dorim să-i convingem că sunt ruși. Dar dacă ucrainenii nu doresc ca noi să-i convingem, noi îi vom ucide. Vom ucide cât va fi nevoie, un milion, cinci milioane, îi vom nimici pe toți, până nu vor înțelege că sunt posedați și trebuie să se trateze”, astfel explică un voluntar rus esența războiului ruso-ucrainean.

Explicația lui Putin nu diferă în esență. Nu ucrainenii, el pare posedat de demoni. Probabil, uneori i se întâmplă niște sclipiri de conștiință, încearcă să se justifice spunând că nu a avut altă ieșire, că armata rusă nu luptă cu ucrainenii, ci cu Occidentul „satanist”, cu NATO ș.a.m.d. Dacă luptă cu NATO, de ce distruge Ucraina și ucide ucraineni, dar nu oprește extinderea NATO în Suedia și Finlanda? De ce e nevoie să fie sacrificați zeci de mii de ruși pentru a nimici zeci de mii de „frați” ucraineni? Aceste întrebări rămân fără răspuns. Fiindcă nu există o explicație rațională la crimele de război. Nici măcar pentru „eliberatorii” ruși.

xxxx

Trăgând cu rachete pe deasupra Republicii Moldova, ca să lovească orașul ucrainean Lvov, Putin a demonstrat o dată în plus că nu dă niciun ban pe „neutralitatea” noastră. Orice stat normal ar fi încercat să doboare aceste rachete, statul moldav însă și-a arătat o dată în plus „specificul”.

A intrat într-o nouă etapă și războiul hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova: „Gazprom” a redus cu 30 la sută furnizarea de gaze către „Moldovagaz”, iar „Rosselhodnadzor” a deschis piața Rusiei pentru merele culese în... raionul Orhei, menținând interdicția mai veche pentru merele din celelalte raioane, cu excepția raioanelor transnistrene. Este o încercare deschisă de a pune umărul la protestele coțcarului Ilan Șor, de a-l ajuta să destabilizeze Republica Moldova. O confirmare în acest sens este și interesul pentru Ilan Șor din partea agenției informaționale a Rusiei - RIA Novosti, ale cărui tunuri propagandistice trag zi și noapte asupra statelor independente de Moscova.

În același timp, începe furnizarea de curent electric de peste Prut, după ce, în urma atacurilor rusești, ucrainenii au sistat livrările de energie către UE și Republica Moldova. Guvernul României a adoptat o decizie care permite exportul de energie la prețuri suportabile pentru consumatorii noștri. Ceea ce înseamnă că promisiunea de ajutor din partea României nu a fost o frază goală.