Semne diacritice

Un cititor m-a întrebat ce cred despre ridicarea corturilor din fața sediilor Președinției și Parlamentului, în care se adăposteau protestatarii lui Șor. Nu se compromite actuala guvernare prin acțiuni care par nedemocratice, neconforme normelor europene?

Într-adevăr, protestul, mai cu seamă cel non-violent, este un fel de „ritual sacru” în democrația occidentală. Dreptul de a protesta face diferența între un stat democratic și un stat totalitarist. Câteva organizații neguvernamentale care monitorizează respectarea drepturilor omului în Republica Moldova - Amnesty International Moldova, Centrul de Politici și Reforme, Asociația Promo-LEX, Ambasada Drepturilor Omului – au văzut în demersul poliției din seara zilei de 16 octombrie o „ încălcare a dreptului la libertatea întrunirilor”, o abatere de la „standardele internaționale în domeniul drepturilor omului”, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.

Din punctul vedere al ONG-urilor sus-menționate, poliția a procedat corect înlăturând corturile de pe carosabil, instalate ilegal, dar „nu există temei legal pentru ridicarea corturilor de pe trotuar, (…) acestea au fost instalate în cadrul unui protest pașnic și nu blocau deplasarea pietonilor și nici căile de acces spre edificiile publice”.

Formal e corect, legea e lege, dreptul la întruniri trebuie respectat, dar în cazul protestelor organizate de penalul Ilan Șor există și „subtilități” pe care, în opinia colegului de la REL, Vitalie Ciobanu, nu le putem ignora, transformând în „aproape o cauză a libertății și democrației”, ceea ce ar putea fi altceva.

În ce măsură ce organizează Ilan Șor poate fi numit protest în adevăratul sens al cuvântului? După descoperirile recente ale poliției, procurorilor anticorupție, cu implicarea Serviciului de Informații și Securitate, dar și ale ziariștilor de la „Ziarul de gardă”, infiltrați în rândurile protestatarilor, putem vorbi mai curând despre o afacere, o întreprindere a protestului, cu un anumit volum de investiții săptămânale din surse obscure (în pungi negre), cu liste de cetățeni, cu funcții și obligații prestabilite și remunerate, în care organizatorii și participanții își asumă anumite angajamente… Dacă organizatorii nu le-ar respecta, nu ar plăti protestatarii, activitatea „întreprinderii”, funcționalitatea ei ar putea fi pusă la îndoială.

E mare probabilitatea ca banii primiți de protestatari să provină din miliardul furat, pentru care Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la 7 ani și 6 luni de închisoare. El a fugit și coordonează noua sa afacere de la distanță, fără să ascundă că scopul acesteia e destabilizarea, răsturnarea și acapararea puterii. Nu ar fi logic ca o persoană cu probleme de ordin legal să încerce a le rezolva înainte de a întreprinde măsuri de preluare a puterii?

Întreprinderea protestului funcționează cu bani murdari. Dacă din această ecuație ar lipsi banii murdari, afacerea lui Șor ar falimenta. Chișinăuenii și locuitorii din suburbii nu răspund apelurilor sale de a ieși la protest. De aceea, Șor încearcă să-i provoace prin blocarea străzilor și alte acțiuni ilegale.

De cealaltă parte, poliția afirmă că s-a văzut nevoită să reacționeze găsind în corturile Partidului Șor arme, produse pirotehnice, răngi metalice și alte obiecte interzise, cu care protestatarii ar fi putut atenta la ordinea și siguranța publică. Din punctul nostru de vedere, există posibilitatea ca de „întreprinderea” protestului să profite serviciile secrete ruse, chiar fără ca Șor să aibă o înțelegere cu ele. Dar Șor manifestă dorința să intre în grațiile lui Putin, în locul lui Dodon.

Moscova nu își ascunde supărarea pentru faptul că actuala guvernare sprijină Ucraina, Putin s-ar simți mult mai bine dacă la Chișinău ar exista o guvernare vasală. Un grup de „omuleți verzi” camuflați ca protestatari, înnoptând în corturile din centrul Chișinăului ar prezenta un pericol pentru securitatea statului. Acesta ar putea fi, trebuie să recunoaștem, un motiv serios pentru ridicarea corturilor de pe trotuarul de lângă sediile Președinției și Parlamentului. În rest, protestează cât vrei, protestele nu au fost interzise.

Reputatele organizații neguvernamentale ar trebui să țină cont de faptul că ne aflăm într-o situație nouă, de război. Democrația nu mai poate funcționa orbește, formal. Are dreptate Vitalie Ciobanu, democrația trebuie să fie prevăzătoare, să se apere, să nu cedeze naiv puterea unor forțe care profită de democrație în scopuri contrare ei. Dacă Putin și-a trimis parașutiștii să-l captureze sau să-l ucidă pe Zelenski, de ce cred unii că el s-ar comporta altfel în cazul Maiei Sandu? Cine mai bagă mâna în foc pentru Putin? Când ai de a face cu un criminal, când îți zboară rachetele sale deasupra capului, iei toate măsurile de precauție, chiar cu riscul de a-ți pierde inocența democratică. Paza bună, se știe, trece primejdia rea.