Nicolae Negru // CUB la puterea ideilor și a competenței
Un nou partid liberal, proeuropean, și-a anunțat săptămâna trecută intrarea în ringul politic din Republica Moldova și vestea aceasta a stârnit reacții din cele mai contradictorii, dezamăgindu-i pe unii care cred că avem prea multe partide, că electoratul orientat spre Europa (liberalii nu pot fi pro-Rusia) este fragmentat în continuare, în loc să fie consolidat, bucurându-i pe cei nemulțumiți de activitatea partidelor existente, inclusiv a celui de la putere, că „meniul” electoral se diversifică. Au dreptate și unii, și alții: într-adevăr, există o mulțime de partide care îi zăpăcesc pe alegători, iar, de cealaltă parte, conform sondajelor de opinie, mulți alegători proeuropeni declară că nu se văd reprezentați de niciunul dintre partidele cunoscute deja, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
Din punctul nostru de vedere, e uimitor faptul că încă se mai găsesc cetățeni necontaminați de apatie, lehamite, hotărâți să lupte pentru ideile și planurile lor, să se implice în res publica, ceea ce ar însemna că nu e totul pierdut. Faptul că vedem în grupul de inițiativă al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (aceasta e denumirea noului partid) oameni noi, afirmați în alte domenii de activitate decât politica, e un câștig pentru întreaga societate și un avantaj pentru CUB. Ideea și inițiativa coagulării unui grup de intelectuali care să monitorizeze acțiunile guvernării și să vină cu soluții și proiecte alternative îi aparține ex-deputatului Igor Munteanu, politolog, fondator și, mulți ani, director executiv al Institutului de Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, ex-ambasador al Republicii Moldova în SUA. La congresul de sâmbătă, el a fost ales președinte al CUB.
Sigur, nimic nu garantează că noul partid va fi mai norocos din punct de vedere electoral decât Platforma DA (câțiva membri ai grupului de inițiativă, inclusiv Igor Munteanu, fiind desprinși din platformă) sau alte partide cu programe asemănătoare, care se angajează să integreze Republica Moldova în Europa, dar există această șansă, dacă liderii CUB vor duce construcția partidului la bun sfârșit, după cum și-au propus, atât în ce privește crearea organizațiilor teritoriale, cât și, mai ales, atragerea de noi membri, formarea unei echipe puternice de politicieni competenți, activi, care să se impună în spațiul public prin expertiză și idei originale, prin viziune și soluții strategice. Este o provocare deloc simplă în condițiile de azi, dar nu imposibilă, dacă noii lideri vor rămâne cu picioarele pe pământ și nu vor ajunge să creadă că lumea se învârte în jurul lor.
Găsirea unei căi de colaborare, poate chiar de creare a unui bloc electoral, cu foștii colegi din Platforma DA, mai mulți dintre ei remarcabili, ar fi în beneficiul ambelor partide și al cauzei democratice, românești și proeuropene în general. Ca partid care se dorește „al coeziunii”, concurența firească a CUB-ului cu partidul de guvernământ nu va dăuna, dacă se va menține în albia decenței, a „constructivului”, dacă nu va degenera în „cotonogeală”, în război, fără niciun fel de restricții.
Programul CUB, prezentat la congres, reflectă o abordare sistemică, din mai multe unghiuri, a obiectivului de consolidare și dezvoltare a statului Republica Moldova, în „parteneriat strategic privilegiat” cu România. Mesajul către cetățeni e „polifonic”, multidirecțional, aplicat concret pe direcțiile critice (cea energetică, în primul rând), pe nodul de probleme cu care se confruntă economia și societatea noastră. Deși nici în programul CUB nu figurează obiectivul reunirii, noua formațiune vine cu propunerea construirii de „spații comune integrate cu România” în diverse domenii, pe care Igor Munteanu le vede în ordinea următoare: „în energetică, în transport modern de înaltă viteză, în schimbarea ecartamentului (căilor ferate), în educație modernă, în asigurări, în investiții comune, în tehnologii și locuri de muncă, în servicii financiare transfrontaliere, asigurările și atragerea de capital internațional”.
Suntem de acord cu colegul Cazimir Țino, care a numit această abordare „unionism pragmatic” (timpul.md). Este și calea ce asigură inevitabil integrarea europeană. Pe drumul „spațiilor comune”, trebuie să recunoaștem, pășește azi, împins, forțat de realitățile războiului din Ucraina, și PAS. Ca să reușească, CUB va trebui să demonstreze că se află la un grad superior de conștientizare a acestui proces și dispune de mai multe persoane competente pentru a-l realiza.