Nicolae Negru // Rusia teroristă și admiratorii ei moldoveni
Parlamentul European (PE) lipește pe fruntea Rusiei eticheta „stat terorist”. Rezoluția respectivă are un caracter simbolic, fără efecte imediate pe plan politic și economic, dar poate fi considerată o înfrângere importantă pentru Putin, căci îi va sluți pentru decenii înainte imaginea, reputația istorică, a lui și a țării sale. Sponsor al terorismului este o acuzație foarte gravă pentru un stat care se pretinde o forță morală pe plan mondial, apărătorul unor valori fundamentale ale umanității. „Atacurile deliberate și atrocitățile înfăptuite de Federația Rusă împotriva populației civile a Ucrainei, distrugerea infrastructurii civile și alte violări serioase ale drepturilor omului și ale legilor umanitare internaționale echivalează cu acte de teroare împotriva populației ucrainene și constituie crime de război”, se spune în rezoluția PE.
Și nu este deloc exagerată această concluzie. Pare greu de crezut, dar statul rus comite crime de război în mod demonstrativ, în văzul lumii întregi, fără să se ascundă, fără să afișeze vreo remușcare. La televiziunile publice ale Rusiei, loviturile cu rachete asupra infrastructurii civile, distrugerea centralelor termice și electrice, a blocurilor, faptul că ucrainenii sunt lipsiți de lumină, apă, căldură sunt întâmpinate cu „satisfacție” și chiar entuziasm, ca „lovituri de pedeapsă” a „poporului frățesc”. Se discută în cel mai cinic mod despre suferințele la care ar mai trebui supuși ucrainenii, ca ei să nu mai poată rezista, să se răscoale împotriva lui Zelenski. Se lansează opinii care, în mod normal, ar trebui să alerteze autoritățile, inclusiv cele medicale, responsabile de sănătatea psihică a rușilor. E ceva în neregulă cu statul rus și societatea rusă atunci când pe platourile TV finanțate din bugetul public se vorbește despre raderea de pe fața pământului a unor orașe ucrainene, ca de exemplu Kiev sau Harkov, ultimul fiind un oraș preponderent rusofon, de altfel. Rusia este, în mod evident, nesănătoasă din punct de vedere moral, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
Să ataci Ucraina, punându-ți masca de luptător cu nazismul, și să ajungi să fii numit terorist nu e plăcut. Putin s-a înfuriat atât de tare, încât în loc să oprească bombardările, a ordonat intensificarea lor. Ceea ce un semn că rațiunea sa a „deraiat” definitiv și ne putem aștepta din partea Rusiei la crime și mai mari decât cele comise până acum.
Ați observat, stimați cititori, cum au muțit dodonii noștri după ce Republica Moldova a rămas fără curent electric ca urmare a atacurilor cu rachete lansate de Putin asupra sistemului energetic din Ucraina? Nu-i așa că în întunericul ce s-a văzut din cosmos ar fi fost potrivite niște cuvinte despre „neutralitate”, „parteneriat strategic” și „relații multiseculare moldo-ruse”, despre necesitatea de a merge la Putin și a-l ruga să ne dea gaze mai ieftine? Sau măcar să ne fi spus că ucrainenii își merită soarta, că și-au luat independența prea în serios, refuzând oferta lui Putin de a reface împreună Rusia istorică.
Deși nesimțiți, dodonii au simțit de data aceasta gravitatea situației. Probabil, pauza lor va dura, căci, de acum înainte laudele la adresa lui Putin vor însemna susținerea unui criminal. Liderii PSRM, PCRM, ai Partidului Șor se vor distanța tacit de idolul lor, îl vor părăsi cum părăsesc șoarecii corabia care se îneacă. Numai cei aflați în solda FSB, ca Dodon, vor fi siliți să vorbească. Pentru 202 mii de lei pe lună, cât primește din Rusia, el nu se poate eschiva de la obligațiile de portavoce a intereselor rusești.
Rezoluția PE trebuie să fie un semnal și pentru guvernarea PAS: mai rămâne Republica Moldova în CSI, alături de Rusia care sponsorizează terorismul?