Nicolae Negru // O veste bună pe un fundal catastrofal
O veste bună pe fundalul „dinamicii pozitive”, catastrofale, a războiului din Ucraina: „Energocom” a depozitat un volum de gaze naturale suficient pentru asigurarea consumului cetățenilor de pe malul drept al Nistrului pe durata sezonului de iarnă. Nu fără ajutorul BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) care a acordat R. Moldova un împrumut de 300 de milioane de euro în scopul acesta. Ceea ce le-ar părea unora a fi o investiție în „reconstrucția și dezvoltarea” consumului, dar nu e chiar așa, celelalte opțiuni erau și mai rele, inacceptabile.
Oricum, e un moment de cotitură. De acum înainte, „Gazprom” nu ne mai poate șantaja cu închiderea robinetului, o asemenea acțiune ar lovi doar în transnistreni și liderii lor separatiști. Diversificarea surselor de energie e benefică și pentru Moscova, face ca ea să nu mai poată profita de bâta monopolistă, punând-o în aplicare ori de câte ori i se pare că „popoarele frățești” manifestă lipsă de disciplină și considerație față de Rusia. Deși anunțase o continuă scădere a volumului de gaze furnizate Republicii Moldova, „Gazprom” s-a răzgândit ulterior, înțelegând că astfel își taie craca de sub picioare, riscând să piardă definitiv clientul moldav, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
În sfârșit, Chișinăul s-a apropiat de linia dincolo de care poate renunța definitiv la serviciile „Gazprom”, alăturându-se sancțiunilor Uniunii Europene față de Rusia criminală. După ce o racheta rusească a lovit un imobil cu multe etaje din orașul Dnipro, omorând și îngropând sub dărâmături peste o sută de oameni, inclusiv copii, iar Putin se laudă cu o „dinamică pozitivă” în războiul din Ucraina, nu mai rămâne spațiu pentru ezitări și justificări conjuncturale, lașe, pe care condamnările formale nu le mai pot camufla, ci, dimpotrivă, le scot în evidență.
Lucrul acesta nu trece neobservat nu numai la Kiev, ci și în Europa. Într-un raport al Comisiei Europene din luna iunie 2022, citat de Europa Liberă, se spune că Republica Moldova evită să adere la sancțiunile europene impuse Rusiei și Belarusului, menționându-se totuși „o îmbunătățire recentă a ratei de aliniere a declarațiilor”. Statul de candidat pentru aderare la UE obligă Republica Moldova să se alinieze „progresiv la declarațiile UE” și să aplice „măsuri restrictive atunci când și acolo unde e necesar”, se spune în raportul respective cu trimitere la Comisia Europeană.
De altfel, și declarația neașteptată a ministrului Vladimir Bolea că nu se gândește la ieșirea din CSI, că am avea ceva de pierdut economicește, dacă Republica Moldova părăsește această organizație compromisă, toxică, e din vechea stratagemă a vițelului rășchirat, care vrea să sugă de la două vaci, indiferent de faptul că una dintre ele e asasină, omoară viței.
Diversificarea resurselor energetice și suficiența rezervelor de gaze are un efect benefic și asupra stabilității social-politice, lipsind coloana a cincea, înregimentată sub steagul lui Șor, de „instrumentul” principal al destabilizării – perspectiva înghețului în apartamente. La jumătate de iarnă, nu mai poți speria pe nimeni că „vom îngheța la iarnă” din cauza Maiei Sandu care nu a vrut să meargă la Putin. Nu a mers și bine a făcut, căci mâinile lui Putin sunt pătate de sânge ucrainean.
Și, nu în ultimul rând, independența energetică încă foarte fragilă, dar totuși reală, are un efect pozitiv, calmant, asupra liderilor separatiști de la Tiraspol. Treptat, ei încep să conștientizeze că dependența lor de malul drept e mai mare decât a Chișinăului de malul stâng și că foarte curând ar putea fi și mai mare, așa încât „statalitatea” transnistreană riscă să cadă din pomul geopolitic ca o pară mălăiață.
E adevărat, aceasta nu e o ocazie de relaxare, ci de maximă vigilență. Văzând că „lesa” cu care ține Republica Moldova se rupe, că o poate pierde în viitorul apropiat, Putin e capabil să întreprindă acțiuni și mai periculoase. De la un om obsedat, în agonie neoimperială, te poți aștepta la orice.