O televiziune rusă de la Moscova – Rossia24 – i-a solicitat lui Igor Dodon, abia revenit în funcția de lider al PSRM, un interviu-fluviu, în mijlocul zilei. Pornind de la cazul lui Rustam Minnihanov, președintele Tatarstanului, oprit în Aeroportul Chișinău, întrebările au vizat relațiile moldo-ruse, perspectivele integrării europene ale R. Moldova, soarta politică a lui Dodon, alegerile din Autonomia Găgăuză și unitatea opoziției.

Dacă ar fi să publicăm doar ideile expuse în interviu, fără să indicăm autorul, Dodon ar putea fi confundat cu Maria Zaharova, reprezentanta MID, sau cu orice alt funcționar sau politician rus care vorbește despre realitățile noastre în numele Federației Ruse. Toate acuzele, toate reproșurile, toate ofensele pe care Moscova oficială le aduce președintelui Maia Sandu și guvernării PAS și-au găsit confirmarea în răspunsurile lui Dodon la întrebările jurnalistei ruse, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.

El i-a luat apărarea lui Minnihannov, fără să menționeze că acesta mergea la Comrat ca să se implice în alegeri de partea unui candidat. Dodon s-a arătat revoltat de atitudinea guvernării față de CSI și canalul „Mir”, acuzând-o că ar urma „scenariul ucrainean”, că ar face „pași neprietenoși” la adresa Rusiei pentru a plăcea „curatorilor” occidentali, atribuind Chișinăului toată vina pentru faptul că „relațiile dintre R. Moldova și Rusia se află la cel mai jos nivel din ultimele câteva zeci de ani”, fără să spună măcar un cuvânt de reproș la adresa conducerii ruse: că a invadat Ucraina, că omoară bătrâni, femei și copii, că duce un război hibrid împotriva R. Moldova, că a încercat să ne șantajeze economic, închizând piața pentru produsele moldovenești, încălcând acordul de liber schimb în cadrul CSI, reducând mult volumul de gaze naturale pe care s-a angajat să le livreze „Gazprom”, lansând rachete pe deasupra capetelor noastre și punând viața oamenilor în pericol....

„Noi trebuie să păstrăm neutralitatea și statalitatea, altfel vom pierde „țara”, „trebuie să ne întoarcem urgent la dialogul strategic cu Rusia și să încheiem un parteneriat strategic cu China”, spune cu aplomb Dodon. El nu crede că UE ne va deschide ușa și nici nu e nevoie, cu Europa trebuie să fim prieteni, dar nu mai mult decât atât, nu avem nevoie de valorile europene, a afirmat el, erijându-se, ca Putin, în apărător al „valorilor tradiționale”. Că România, Germania, Franța, UE în general, SUA i-au ajutat pe cetățenii din R. Moldova să reziste șantajului energetic rusesc și să supraviețuiască iarna trecută, liderul PSRM nu a suflat niciun cuvânt, dar a afirmat că Occidentul ar controla „majoritatea structurilor de forță” ale statului nostru.

Găgăuzii vor manifesta „înțelepciune”, dacă vor vota și de această dată pentru „parteneriatul strategic cu Rusia”, consideră Dodon, chemând toate forțele de opoziție, de stânga și de dreapta să formeze o singură coloană, pentru a sărbători „Ziua Victoriei”, arătându-se încrezător că zeci de mii de oameni vor ieși de 9 mai, fără drapele de partid, să-și manifeste unitatea, de care e nevoie pentru a forța guvernarea să organizeze alegeri anticipate.

Și aici ajungem la rostul rocadei din vârful PSRM, care ar fi fost explicabilă după ce Dodon scăpa de urmărirea penală. Spre deosebire de Bătrîncea, reticent în a se alia cu Șor, Dodon e lipsit de scrupule, s-a declarat nu o singură dată solidar cu protestele lui Șor, de aceea Moscova care dorește să-i vadă pe socialiști punând umărul la destabilizare, la clătinarea bărcii R. Moldova, l-a preferat pe fostul lider socialist, chiar dacă acesta mai are probleme grave cu justiția. Însă evenimentele se precipită, relația R. Moldova cu UE, cu România se consolidează și Moscova nu mai are răbdare să aștepte, a hotărât să mizeze încă o dată pe Dodon așa cum este el, compromis și vulnerabil. Numai că, la rândul său, Șor ar prefera o conlucrare cu Bătrîncea, nu cu Dodon, pe care l-a finanțat și care l-ar putea eclipsa prin zelul său putinist.

E de prisos să mai spunem că summitul Comunității Politice Europene care urmează să fie convocat la Chișinău, la începutul lunii iunie, după Adunarea cetățenilor în sprijinul cursului european, anunțată pentru 21 mai, provoacă nemulțumire profundă la Kremlin. E simbolic, dar și logic faptul că Rusia, stat terorist, e nevoită să mizeze în R. Moldova pe două persoane compromise, dubioase - una condamnată, alta pe cale de a fi condamnată.