Au trecut mai mult de două săptămâni de când Evghenii Prigojin a pornit marșul spre Moscova. În urma acestui marș au murit cel puțin 12 militari ruși și au fost distruse cel puțin trei elicoptere și un avion militar. Toată lumea se întreabă care va fi soarta lui Prigojin după acest marș și dacă Vladimir Putin va ordona lichidarea acestuia?

În presa rusă au apărut informații și fotografii în urma perchezițiilor din locuința lui Evghenii Prigojin în care au fost găsite lingouri de aur, tablouri cu oameni decapitați, cutii cu bani, arme și alte lucruri de preț. De asemenea presa rusă scria că Evghenii Prigojin ar face naveta între Moscova, Sankt-Peterburg și Minsk, informații stranii cel puțin dacă analizăm comportamentul regimului Putin cu cei care „au trădat”. Alexandr Litvinenko, otrăvit cu Poloniu la Londra, Ana Politcovskaya, ucisă în scara blocului în care locuia, sau Boris Nemțov, ucis pe podul de lângă Kremlin. Mai este atentatul cu Noviciok împotriva lui Serghei Skripal în Anglia și împotriva lui Alexei Navalniy, aceștia din fericire au supraviețuit. Aceștia fiind doar cei mai vizibili reprezentanți ai opozanților regimului Putin care au pierit la ordinul Kremlinului, numărul celor uciși este cu siguranță mult mai mare. Urmărind această statistică sumbră apare logica întrebare, care va fi soarta lui Evghenii Prigojin și dacă el nu va fi lichidat în perioada următoare.

Nu cred că Prigojin va fi lichidat, cel puțin până la sfârșitul războiului sau până nu se va găsi un nou lider în interiorul grupării Wagner.

Vladimir Putin vine din sistemul KGB-ului Sovietic. În acel sistem a existat mereu o concurență între trei mari structuri de forță: KGB, Armată și Ministerul de Interne sau Miliția. Aceste structuri s-au dușmănit permanent iar cei de la Kremlin aveau siguranță că sistemul „Divide et Impera” le asigură liniștea. Insuccesele de pe frontul din Ucraina au dus la schimbarea comandantului așa-numitei operațiuni militare speciale, de câteva ori. Când a început războiul planul și conducerea era la Gherasimov, șeful Marelui Stat Major al Armatei Ruse, apoi coordonatorul operațiunii a devenit generalul Dvorkin care a fost înlocuit cu Surovokin, după fuga din Herson coordonată de acesta la conducerea operațiunii a revenit Gherasimov.  Ieri Daily Mail a scris că noul coordonator al acestei așa-zise operațiuni speciale a devenit Mihail Teplinsky, în timp ce armata ucraineană este condusă de aceeași persoană, Valerii Zalujnîi. Aceste mișcări nu pot să nu trezească nemulțumiri în Armată, toți acești generali au în spatele lor oameni, colonei, maiori, căpitani pe care ei i-au promovat în funcții. Aceste nemulțumiri ar putea crea o masă critică ce ar putea amenința fotoliul lui Putin, iată atunci liderul de la Kremlin ar putea avea nevoie de Prigojin și mercenarii săi. Anume datorită faptului că au demonstrat că pot înfrânge Armata, cei din Wagner rămân a fi un activ util pentru Kremlin. Putin are nevoie de Wagner și de Prigojin în eventualitatea în care Armata se va sătura de ordinele sale utopice și dacă nu vor mai dori să lupte în Ucraina.

Constantin Uzdriș, jurnalist.