Nicolae Negru // Apărătorii propagandei ruse
Se observă o neînțelegere voită, o interpretare arbitrară a funcțiilor viitorului Centru de comunicare strategică și combatere a dezinformării, al cărui proiect a fost avizat zilele trecute de Guvern. Politicieni, care nu au rostit în viața lor îmbinări de cuvinte ca „libertatea de exprimare”, „dreptul la opinie”, „libertatea presei”, „democrație și pluralism” etc., au devenit brusc îngrijorați de perspectivele unor asemenea libertăți și drepturi în Republica Moldova, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
E deosebit de amuzant să-i auzi pe putiniștii locali vorbind despre „pericolul dictaturii”, despre „hărțuirea presei incomode”, „persecutarea opoziției”, ai putea crede că nu pentru „mâna de fier” îl admiră ei pe Putin, că ar exista alte motive pentru care ei sabotează aderarea la UE și se zbuciumă să păstreze statu-quo-ul geopolitic, să mențină Republica Moldova legată de centura imperială, în pretinsul spațiu al lumii ruse.
Le displac, de fapt, intențiile guvernării de a limita dezinformarea și accesul propagandei ruse la creierele cetățenilor noștri. Președinta Maia Sandu, de la ea pornește inițiativa unei instituții care să lupte cu dezinformarea, valorifică experiența UE în acest domeniu. Un centru de comunicare strategică - East StratCom Task Force - funcționează în cadrul UE din martie 2015, constituit ca reacție la războiul informațional declanșat de Rusia odată cu anexarea Crimeii și acțiunile diversioniste din Donbas, cu scopul de a compromite Kievul și a demobiliza, a scinda Europa prin mesaje și narațiuni false.
Picătura care a umplut paharul răbdării la Bruxelles, înclinând balanța în favoarea unui asemenea grup de lucru au fost două știri absolut false, difuzate de televiziunile ruse: despre răstignirea de către militarii ucraineni a unui băiețel rus în Slaviansk - s-a descoperit că „mama băiatului răstignit”, intervievată de reporterii ruși, era de fapt o actriță; iar cealaltă știre, despre omorârea unei fetițe de un proiectil lansat de către forțele ucrainene, a fost de asemenea regizată, reporterii BBC au obținut recunoașterea acestui fapt de la reporterii NTV.
De altfel, știrile respective au fost difuzate și în Republica Moldova, numai că, spre deosebire de UE, la noi, guvernarea de atunci (a lui Plahotniuc, trebuie să recunoaștem) a luat decizia să se interzică emiterea buletinelor de știri, a programelor analitice și politic-militare din Rusia; ulterior, blocul ACUM- PSRM a anulat interdicția, iar PAS a reintrodus-o în octombrie 2022, ca o măsură de securizare a spațiului informațional. Inițial, dinspre Europa s-au auzit chemări la prudență față de acest mod de a rezolva problema dezinformării și manipulării, dar după 24 februarie 2022 și UE a mers pe calea interdicției, oprind televiziunile finanțate de statul rus – începând cu Sputnik și Russia Today - să difuzeze producția lor în spațiul european.
Unele state (Ucraina, Țările Baltice), au mers pe ambele căi, creând StratCom-uri locale, dar și interzicând activitatea televiziunilor propagandistice pe teritoriul lor. Crearea StratCom-ului moldav e încă un pas în protejarea spațiului informațional, luându-se în calcul că știrile false și dezinformarea rusă ajung la cetățenii noștri pe diferite căi, inclusiv rețelele sociale din Internet. E nevoie de o instituție care să identifice știrile și narativele ruse false și să ia măsuri adecvate. StratCom nu va înlocui instituțiile statului, nu va face lucrul lor de comunicare cu cetățenii, dar va oferi recomandări privind necesitățile de comunicare și strategiile de comunicare interinstituțională.
Conform proiectului de lege, StratCom nu dispune de atribuții punitive, nu va putea efectua cenzura și interzice instituții media sau site-uri, așa cum ne sperie unii politicieni din opoziție. După cum nu toată lumea e mulțumită de eficiența East StratCom Task Force din cadrul UE, putem presupune că și activitatea StratCom-ului local nu îi va încânta pe toți, dar riscul folosirii sale ca instrument de cenzură, mai cu seamă în condițiile când guvernarea așteaptă începerea negocierilor cu UE, e pur speculativ. E, de fapt, un pretext pentru a sări în apărarea dezinformării și propagandei ruse.