Se discută mult în această săptămână despre lipsa premierului Dorin Recean la solemnitatea de învestire a noii guvernatoare găgăuze, Evghenia Guțul. Unii consideră, inclusiv Guțul, că prezența premierului era obligatorie, din respect pentru alegerea cetățenilor, că, refuzând să participe, conducerea Republicii Moldova ar fi manifestat „fobie” față de găgăuzi etcetera, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.

Dacă ne conducem strict de litera legii, nu există vreo obligație în acest sens. Sigur, participarea premierului Dorin Recean sau a președintelui de Parlament, Igor Grosu, sau a președintei Maia Sandu ar fi conferit evenimentului o rezonanță mult mai mare și frustrarea Evgheniei Guțul e de înțeles, nu numai din acest unghi de vedere. Data trecută, de exemplu, la învestirea Irinei Vlah, a fost prezentă Maia Sandu, în calitatea de prim-ministru. Fiindcă Recean nu găsește de cuviință să comunice cu presa și să-și explice deciziile, putem doar să ghicim de ce nu a mers miercurea trecută la Comrat, dar există mai multe motive care justifică, din punctul nostru de vedere, poziția premierului.

E vorba, în primul rând, de suspiciunile de fraudare a alegerilor, care, după cum spune procurorul general interimar Ion Munteanu, nu au fost clarificate pe deplin: 11 persoane figurează în dosarul privind finanțarea ilegală și mituirea alegătorilor. Validarea alegerilor de către Curtea de Apel de la Comrat s-a făcut sub presiunea politicienilor locali - înainte de ședința Curții, deputații Adunării Populare au adoptat o rezoluție de recunoaștere a rezultatelor scrutinului. Astfel, liderii găgăuzi au preferat să se solidarizeze împotriva Chișinăului, ignorând informațiile despre existența unor nereguli, decât să „scoată gunoiul din casă” și să insiste asupra respectării legii de către toți concurenții electorali.

Faptul că reprezentanta Partidului „Șor” a cheltuit în campania electorală mai mult decât toți ceilalți șapte candidați luați împreună nu spune nimic? Sursa acestor bani nu trebuia verificată? Cam pentru același număr de voturi, Evghenia Guțul a investit de șapte ori mai mult decât candidatul Grigori Uzun, care a ocupat primul loc în turul întâi. Au învins, de fapt, banii lui Șor, nu reprezentanta sa, pe care nu o cunoștea nimeni.

Comportamentul de până acum al Evgheniei Guțul (dar și al unor lideri de la Comrat) e de om al lui Șor, iar prezența la învestirea unei marionete finanțate de un criminal ar fi compromis conducerea Republicii Moldova. Mai cu seamă că Ilan Șor avea să țină (așa s-a anunțat) un discurs în cadrul festivităților. Vă imaginați cum ar fi arătat Recean (sau Maia Sandu, sau Igor Grosu) pus în situația să asculte mesajul unui hoț? De altfel, conform legii privind statutul juridic special al Autonomiei Găgăuze, Maia Sandu trebuie să emită decretul de confirmare a Evgheniei Guțul, marioneta unui criminal și reprezentanta Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, în calitate de membră a Guvernului. Guțul va profita de ședințele Guvernului pentru a transmite mesajele lui Șor (așa cum profita Irina Vlah, urmărind lansarea propriului proiect politic). Curtea Constituțională va trebui să se pronunțe și în acest caz.

Ilan Șor se implică deja în selectarea cadrelor pentru executivul Autonomiei, promite să compenseze „prădarea banditească a locuitorilor Găgăuziei” – așa comentează el proiectul de lege care prevede că restituirea TVA pentru oamenii de afaceri locali se va face din bugetul din UTA Găgăuzia, pentru a se elimina o discriminare mai veche a celorlalți cetățeni ai Republicii Moldova. Ilan Șor amenință aluziv Chișinăul cu federalizarea, după modelul austriac, elvețian...

Vor manifesta deputații găgăuzi ceva demnitate sau se vor lăsa manipulați în continuare de Șor? Va accepta Adunarea Populară ca Autonomia să fie condusă de un criminal care a fraudat, împreună cu Plahotniuc, sistemul bancar din Republica Moldova? Sau dacă a furat și le dă și lor, dacă e susținut de Moscova, dacă sprijină tacit omorârea ucrainenilor și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, e bun? Se va transforma Autonomia Găgăuză în Autonomia Penală Găgăuză?

Învestirea a avut loc, Chișinăul a respectat voința alegătorilor găgăuzi din punct de vedere legal, dar nu este obligat să respecte și să legitimeze alegerea găgăuzilor din punct de vedere moral. Principiul „a furat, dar ne dă, ne va da și nouă” nu poate fi acceptat și încurajat la nivel național. Nu întotdeauna „poporul” are dreptate, uneori el se lasă amăgit și lucrul acesta trebuie spus direct, fără ocolișuri. Banii furați nu vor aduce fericire găgăuzilor.