La data de 4 mai, când primarul de Chișinău, Ion Ceban, organiza cu fast în hotelul de lux Radisson Blu Leogrand Hotel, Forumul Social Urban, unde au fost invitați participanți din peste 20 de țări, de către ofițerii Centrului Național Anticorupție a fost reținut mâna dreaptă a edilului capitalei – șeful Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, care era nemijlocit responsabil de organizarea evenimentului dat.

Organizarea Forumului Social Urban care, neoficial, prevedea promovarea partidului „Mișcarea Alternativa Națională”, al cărui lider este Ceban, a costat în jur de 3 milioane de lei – bani luați din bugetul Primăriei. Potrivit surselor Deschide.MD, finanțarea a fost posibilă prin alocarea din partea fiecărei direcții a CMC a unor sume de 250-300 mii lei.

Contribuția lui Boris Gîlca prin intermediul DGASS

Pentru organizarea evenimentului, din bugetul Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate au fost alocați circa 250 mii lei, iar directorii instituțiilor medicale municipale au fost impuși să organizeze prezența personalului medical, dintre care medicina primară a fost impusă să asigure prezența a 5 angajați, iar medicina spitalicească – 10 angajați.

Nu e prima dată, când Gîlca se folosește de statutul său de șef al DGASS pentru a se implica în promovarea imaginii MAN și a lui Ion Ceban. Cu o luna înainte de reținere, Primăria capitalei, prin persoana lui Gîlca, a organizat „Gala Excelenței în Sănătate a mun.Chișinău, ediția I”, care s-a desfășurat la Teatrul „M.Eminescu”. Deși, oficial, evenimentul a costat 110 mii lei, sursele noastre susțin că Boris Gîlca a organizat și ședințe de lucru cu directorii instituțiilor medicale municipale, de la care a solicitat 5000 lei/fiecare, pentru procurarea trofeelor, chiar dacă, anterior, din bugetul Direcției au fost alocați 62 mii lei pentru achiziționarea acestora.

Reținerea lui Gîlca

Reținerea șefului DGASS la data de 4 mai a știrbit imaginea marelui eveniment, organizat de Ceban. Situația respectivă l-a deranjat foarte tare pe edilul capitalei, care a declarat că reținerea lui Gîlca a avut loc la comanda partidului de guvernare. Ceban a spus într-un live pe rețele sociale că Gîlca a fost atenționat de nenumărate ori pentru critica adusă ministrului Sănătății, Ala Nemerenco. Primarul a declarat că nu crede că Gîlca ar fi săvârșit ceea ce i se incriminează, „fiind un profesionist și om stimat în mediul profesional”.

Mai exact, Ceban a spus că mai multe persoane ar fi fost infiltrate de către SIS și CNA în documentarea lui Gîlca. Printre aceștia, potrivit lui Ceban, au fost șoferul șefului DGASS, dar și hamali de la Centrul de plasament „Patria Lukoil”.

Cine este Boris Gîlca, „omul stimat în mediul profesional”

Medic obstetrician-ginecolog de specialitate, care și-a început activitatea ca medic ginecolog la Spitalul „Sf.Arhanghel Mihail”, ex-director al Centrului Sănătății Femeii „Dalila” din Chișinău. Timp de mai mulți ani, Gîlca a participat la crearea rețelei de cabinete de sănătate reproductivă atât în capitală, cât și în alte localități din R.Moldova. Este doctor în științe medicale, fost secretar de stat al Ministerului Sănătății și ex-reprezentant al UNFPA în R.Moldova.

În anul 2016, fiind consilier al vicepremierului pentru probleme sociale, Gheorghe Brega, Gîlca a expediat o indicație scrisă la Ministerul Sănătății, prin care cerea expres achitarea de către minister a unei datorii de 9 milioane de lei față de un agent economic, vizat în „dosarul licitațiilor trucate”, și asta în pofida faptului că Ministerul Sănătății era parte vătămată în dosarul respectiv.

Ce ține de activitatea lui Gîlca în cadrul UNFPA (Programul Fondului ONU pentru Populație), plecarea din funcția de coordonator a fost una cu scandal. Gîlca a fost acuzat de aranjarea achizițiilor frauduloase cu același agent economic, vizat în „dosarul licitațiilor trucate”, menționat mai sus. Anume după plecarea lui Gîlca, UNFPA a revizuit politica de cadre și a decis ca postul de coordonator să fie ocupat exclusiv de cetățeni străini.

În anul 2021, după ce Partidul Acțiune și Solidaritate preia guvernarea în R.Moldova și înțelegând că nu mai are șanse să revină în funcțiile publice în cadrul administrației publice centrale, Gîlca aderă la echipa primarului de Chișinău, Ion Ceban. Inițial, acesta a dețintut funcția de șef adjunct și șef interimar al DGASS, însă în ianuarie 2022, Gîlca este numit oficial șef al Direcției – funcție obținută în rezultatului unui concurs de angajare pe hârtie.

Potrivit surselor Deschide.MD, primele acțiuni inițiate de Gîlca în postura de șef adjunct al DGASS, au fost cele de denigrare a șefului de atunci al Direcției, Tatiana Bucearschi, fapt ce a dus la demiterea acesteia. Mai exact, Gîlca organiza ședințe secrete cu șefii instituțiilor subordonate Direcției. Fiind deranjată de acțiunile subalternului, Bucearschi a solicitat explicații de la Gîlca, cel din urmă atacând femeia. Mai mult, de partea lui Gîlca a trecut și mama edilului capitalei, consilierul municipal Eugenia Ceban, care ar fi amenințat martorii acelor acțiuni cu demitere.

Deschide și: DOC // Șefa Direcției Sănătate a capitalei, demisă: Mama primarului mi-a spus să-mi iau „catrafuțele” și să plec

Astfel, de la preluarea funcției de șef al DGASS, Boris Gîlca a fost acuzat de numirea persoanelor loiale în funcții de conducere a instituțiilor subordonate. Asemenea cazuri au fost înregistrate în următoarele instituții medicale:

  • IMSP SCM „Gh.Palade” – în vara anului 2022 au fost demiși directorul Iurie Crasiuc și vicedirectorul Alina Bejan, în locul acestora fiind numiți persoanele de încredere a lui Gîlca – Luminița Mihalcean și, respectiv, Liviu Sarateanu. Ulterior, Mihalcean a refuzat să execute indicațiile ilegale ale lui Gîlca, motiv pentru care aceasta a fost demisă din funcție.
  • IMSP SCM „Sf.Treime” – funcția de vicedirector este deținută de nepotul lui Gîlca, Alexandru Ghidirimschi. Șeful DGASS și-a promovat ruda la șefia instituției respective, însă fără succes. Ulterior, Gîlca l-a promovat pe Ghidirimschi și la funcția de șef al IMSP SCMFP, dar, și de această dată, fotoliul i-a revenit altui candidat.
  • IMSP AMT „Rîșcani” – deși concursul pentru funcția de director a fost câștigat de Valentina Pîslaru, Gîlca a refuzat să semneze ordinul de numire în funcție și a dispus asigurarea interimatului de șef de către Elena Rotaru, contracandidata lui Pîslaru și, potrivit surselor noastre, persoană afiliată de Gîlca.
  • IMSP „Centrul Stomatologic Municipal pentru Copii” – fostul director, Liuba Boșcăneanu, a fost presată să demisioneze, iar în funcția vacantă a fost numit Igor Ciumeico, la fel, persoană afiliată lui Gîlca. Totodată, șeful DGASS a dispus eliberea din funcție a contabilului șef al instituției.

La data de 5 mai, a doua zi după reținere, Gîlca a decis să demisioneze de la șefia DGASS, însă edilul Ion Ceban ar fi refuzat să semneze ordinul.

Deschide și: Chișinău // CNA, detalii despre percheziții și reținerea lui Boris Gîlca. Ce au găsit oamenii legii în casa șefului Direcției Sănătate

Percheziții la Primăria Chișinău. Oamenii legii au descins la șeful Direcției Sănătate, Boris Gîlca

Noi detalii privind perchezițiile la Direcţia generală asistenţă socială și sănătate. Boris Gîlca, reținut pentru 72 de ore

Judecătoria Chișinău a decis: Boris Gîlcă are interdicție de a părăsi localitatea

Solicitați de reporterii Deschide.MD, reprezentanții Procuraturii Anticorupție au declarat că urmărirea penală în privința lui Gîlca este în desfășurare și sunt efectuate acțiuni de urmărire penală.

Având în vedere confidențialitatea urmăririi penale, la moment nu este posibil furnizarea careva informații”, au precizat reprezentanții PA.

Care va fi decizia finală pe cauza penală pornită de organele de anchetă, ce public au demonstrat existența materialelor probante depistate la domiciliul lui Gîlca, se va vedea într-un termen scurt.