Surse mass-media din R. Moldova au publicat astăzi o știre despre faptul că R. Moldova a fost invitată să renunțe la neutralitate și să adere la NATO. Drept bază informațională, jurnaliștii de la noi au folosit postarea de pe Twitter a unui oarecare Gunther Fehlinger, care se prezintă drept președintele Comitetului European pentru Extindere NATO.

”Chem Moldova europeană să se alăture NATO și să anuleze neutralitatea”, a scris acesta.

Cine este Gunter Fehlinger?

În graba de a posta o știre cu titlu senzațional, care, la sigur, va aduna click-uri, jurnaliștii moldoveni nu s-au obosit să dea o căutare pe internet, pentru a afla cine este acest Gunter Fehlinger. Altfel, ei ar fi descoperit că acesta este cetățean austriac. Cum Austria este una dintre cele cinci țări membre ale UE care nu este și membră NATO, un cetățean al său nu poate conduce vreun organism din cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Mai mult, dacă ar fi studiat mai atent profilul de Twitter de pe care au preluat postarea în cauză, jurnaliștii ar fi observat că lipsește bifa de cont verificat, obligatorie pentru orice profil al unui oficial. De asemenea, aceștia ar fi putut observa în descriere specificarea ”Organizație neguvernamentală și nonprofit”.

Cui îi pasă ce spune NATO?

Cum informația din postare se bătea cap în cap cu declarațiile repetate ale oficialilor NATO precum că Alianța respectă neutralitatea R. Moldova, am contactat Oficiul de legătură NATO la Chișinău. Reprezentanta instituției a declarat că sunt primul jurnalist care a sunat astăzi cu privire la această informație și a promis ca va reveni ulterior cu o reacție la acest subiect.

Impactul unor informații neverificate

Cum o parte din populația R. Moldova fie este în continuare afectată de propaganda rusă și vede în NATO un inamic, fie se agață de neutralitatea care ne lasă descoperiți în fața amenințărilor externe, publicarea unor asemenea știri provoacă și mai multă animozitate în rândul societății noastre. Informațiile neverificate pot fi folosite de anumite grupări sau țări pentru a provoca destabilizări sau pentru a influența opinia publică, așa că jurnalistul este obligat să se asigure că știrile pe care le scrie sunt veridice.