Nicolae Negru // Autoritățile nu trebuie să lase fără replică declarațiile ce vin de la Moscova, chiar dacă acestea se repetă
Zilele trecute, Kremlinul a interzis intrarea în Federația Rusă unui grup de deputați ai PAS-ului, explicând că aplică această măsură în legătură cu „continuarea persecutării politice a presei de limbă rusă în Republica Moldova”, care (persecuție) s-ar fi manifestat „şi prin blocarea accesului la site-urile ei în internet”. La „protestul ferm” exprimat Ambasadorului Lilian Darii, convocat cu acest prilej la Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Moscova a adăugat și reproșuri privind „retorica neprietenoasă a conducerii Republicii Moldova”, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
Pe cât de zgomotoasă, agresivă a fost declarația Moscovei, pe atât de discretă, defensivă a fost reacția sau, mai bine zis, lipsa de reacție a Chișinăului. „Indiferent de deciziile sau răspunsurile Moscovei, ne angajăm să continuăm să protejăm spațiul nostru informațional împotriva oricărei ingerințe externe și să menținem o poziție fermă împotriva dezinformării, atacurilor hibride și încercărilor de destabilizare a republicii noastre”, a răspuns, laconic, expeditiv, formal, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov.
Din punctul nostru de vedere, din partea Chișinăului se cerea un răspuns elaborat, cât mai concret, ca cetățenii Republicii Moldova să înțeleagă despre ce e vorba, atât în ce privește protecția spațiului informațional, cât și „retorica neprietenoasă”. Dacă Moscova declară că nu a înaintat niciodată vreo obiecție față de intenția de integrare europeană a R. Moldova, că nu și-ar fi pus scopul să deturneze cursul nostru european, de ce nu i se amintește despre închiderea pieței ruse pentru vinul, legumele și fructele moldovenești, despre suspendarea comerțului liber și introducerea taxelor vamale pentru mărfurile din Republica Moldova, după semnarea Acordului de asociere cu UE?
Autoritățile nu trebuie să lase fără replică declarațiile ce vin de la Moscova, chiar dacă acestea se repetă de multe ori și nu spun nimic nou. Repetiția își are rostul ei în propagandă, e ca picătura chinezească ce găurește piatra, de aceea nu poate fi ignorată. Nu trebuie să obosim să combatem minciuna, acuzațiile false, dezinformarea și propaganda.
Când Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MID-ului, sau șeful ei vorbesc despre „strâmtorarea” limbii ruse sau a vorbitorilor de limbă rusă sau și mai și – despre renunțarea la limba și identitatea noastră, asemenea elucubrații nu pot fi lăsate fără ripostă. Ele sunt adresate nu numai cetățenilor Republicii Moldova sau ai Rusiei, ci lumii întregi, pregătind-o de o eventuală agresiune împotriva noastră.
Când Lavrov sau Patrușev, sau Medvedev spun că Republica Moldova „a luat calea aderării la UE sub presiunea Occidentului şi contrar voinţei poporului său”, „abandonând suveranitatea şi identitatea națională”, că astfel ni se pregătește soarta Ucrainei, aceasta înseamnă că Moscova ne pregătește soarta Ucrainei, căci, de obicei, atunci când acuză pe cineva de ceva, Rusia își trădează intențiile. S-a întâmplat nu o singură dată de-a lungul istoriei.
Se poate râde în hohote, cum au făcut participanții la o conferință internațională din India, în martie 2023, când Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a afirmat la modul serios că Rusia nu a atacat pe nimeni, că „războiul pe care noi încercăm să-l oprim a fost pornit împotriva noastră folosind poporul ucrainean”, dar râsul nu-l oprește pe el să repete aceasta, nu o singură dată. Și de fiecare dată trebuie să i se amintească cine a invadat Ucraina și cine ar putea opri războiul imediat, retrăgându-și pur și simplu trupele.
Există o mulțime de oameni, pe o parte și pe alta a Nistrului și a Prutului, care vor să creadă minciunile Rusiei, căci se potrivesc mai bine cu sentimentele lor, decât faptele evidente. Măcar pentru a-i deranja, a le strica confortul merită prezentate faptele, spus adevărul.
Și, da, trebuie grăbită intrarea în scenă, implicarea în lupta geopolitică, în războiul informațional, a profesioniștilor, se resimte absența Centrului de Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.