Referendumul pro-UE // Cristian Hrițuc: Plebiscitul poate fi „glonțul de argint” pentru Maia Sandu
Președinta Republicii Moldova a cerut Parlamentului să organizeze un referendum pentru aderarea țării la Uniunea Europeană.
Această mișcare are trei obiective politice mari: 1) realegerea în funcția de președinte a Maiei Sandu. 2) închiderea temei pe care o are Moscova, pe care o promovează și anume: politicienii vor să ducă Moldova în UE, dar fără acordul populației.3) dovada incontestabilă adusă cancelariilor din vest că există o majoritate a cetățenilor moldoveni care își asumă acest drum și pe cale de consecință menținerea sprijinului extern pentru ca Moldova să nu intre în colaps fără finanțarea venită din România și UE.
Referendumul poate fi ”glonțul de argint” pentru Maia Sandu. De ce? Poate fi instrumentul care îi asigură un nou mandat. Previziunea mea e că Parlamentul va convoca referendumul în aceeași zi cu turul unu de alegeri pentru funcția de președinte.
Așa după cum ne arată ultimul sondaj IMAS, în turul întâi, Maia Sandu poate obține pe teritoriul Republicii Moldova 30%, în timp ce Igor Dodon obține doar 24%.
Situația se schimbă însă în turul 2, Maia Sandu ar lua mai puține voturi decât Igor Dodon. Pentru președinta în funcție, ar vota 35%, în timp ce pentru Dodon, ar vota 42%. Și pe alte simulări de scenarii, în turul doi, Maia Sandu ar avea probleme dacă s-ar întâlni de exemplu cu Ivan Ceban. Acestea sunt estimări făcute pe votul din Moldova, diaspora nefiind prinsă în sondaj.
Referendumul convocat de Maia Sandu are rolul de a ”scoate diaspora la vot” și de a-i aduce o victorie din primul tur.
Data trecută a făcut diferența. Este un bazin extrem de important care trebuie motivat. Îi trebuie însă o miză și o ”temă emoțională”.
Pentru politicianul aflat la putere este mai greu să își aducă electoratul la vot. Electoratul opoziției poate fi mobilizat mai ușor. Așadar, efortul politicianului de la putere este mai mare să își mobilizeze electoratul mai ales în condițiile în care și realizările nu sunt pe măsura așteptărilor.
Tema referendumului este de natură să aprindă ”geopolitica” care mereu contează la Chișinău. Probabil, strategii Maiei Sandu consideră că această ideea poate mobiliza cetățenii plecați în diaspora, care văd zi de zi beneficiile UE și care vor merge la vot pentru a vota DA la referendum și pe cale de consecință vor vota pentru actualul președinte.
Tema referendumului, accederea la UE, are și rolul de a acoperi și celelalte vulnerabilități ale Maiei Sandu. Chiar dacă Sandu are o imagine foarte bună în Vest, acasă la ea, mulți moldoveni o văd responsabilă pentru situația socială precară.
Astfel, doar 14% spun că Sandu s-a achitat de promisiunile sale din campania trecută în privința reformei Justiției, 16% consideră ca îndeplinite promisiunile făcute în domeniul medical și doar 15% în domeniul educației. Actualul președinte excelează doar când vine vorba de politica externă, unde 45% recunosc că și-a îndeplinit promisiunile făcute în privința parcursului european.
66% din cetățeni răspund în sondaje că Maia Sandu nu se implică în rezolvarea celor mai importante problemele interne. Există o stare de nemulțumire a oamenilor, mai ales că Republica Moldova este încă adepta ”indicațiilor” a șefului cu ”autoritate”. O societate obișnuită să trăiască cu ”tătucul/mămuca” care dă direcția, nu vede cu ochi buni atunci când președintele încearcă să se extragă din problemele care țin de viața de zi cu zi.
De aceea, tema referendumului este bine aleasă, ea va fi temă centrală și a campaniei prezidențiale ceea ce o va duce pe Maia Sandu pe terenul ei de joacă. Acolo unde are realizări, acolo unde nu are adversari puternici decât în planul opus, al celor care susțin drumul spre est.
Referendumul în prezidențiale înseamnă aruncarea în decor a altor candidați pro vest și limitarea spațiului de manevră pentru candidați mai de centru, așa cum ar putea fi Ceban dacă ar vrea să își depună candidatura.
Referendumul în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale poate fi soluția pentru 51% și evitarea unui tur doi.
Pentru Maia Sandu lucrurile s-ar complica enorm într-un tur doi. Toți adversarii PAS și ai Maiei Sandu ar putea încerca sabotarea acesteia. Chiar forțe pro europene ar putea să evite mobilizarea propriului electorat pentru alegerea Maiei Sandu. În ultimii ani, politica de eliminare a oricărui competitor pe partea dreaptă, ostracizarea PLDM, DA, PSDE cât și a altor forțe mai mici a dus la crearea unui sentiment de ură viscerală a acestora împotriva actualei președinte și a PAS.
Așadar, Maia Sandu este obligată de realități să încerce să câștige din primul tur pentru a evita eventualele complicații care ar putea exista în turul doi.
Referendumul poate fi cheia de mobilizare a electoratului din interior, cât și elementul ”emoțional” de care are nevoie diaspora. Acum, ori niciodată putem să plecăm definitiv pe drumul spre vest!
Cristian Hrițuc, analist politic din România