Nicolae Negru // Cine sunt cozile de topor ale Rusiei
Rusia nu dispune acum de resursele militare necesare să atace Republica Moldova, consideră Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. Eșuând să ocupe Kievul, Odesa și să ajungă în Transnistria, armata rusă este blocată în Ucraina și se vede nevoită să ne lase în pace, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
În schimb, există motive de îngrijorare „din punctul de vedere al unui atac hybrid, al unui război hybrid total”, în contextul alegerilor prezidențiale din acest an. „Este de interes vital pentru Rusia” „să oprească drumul proeuropean al Republicii Moldova”, apelând la atacuri cibernetice, dezinformare, dar și „la cozi de topor” locale, a subliniat Geoană.
Observația referitoare la cozile de topor care ajută Rusia să-și realizeze planurile fără a aplica forța militară mi se pare extrem de relevantă. Știe ce știe înaltul funcționar al NATO.
Alegerile sunt „poarta” pe care pot fi introduși în statele democratice, pe ascuns, nu unul, ci mai mulți cai troieni. Rusia are elaborate diferite instrumente de implicare și influențare a alegerilor peste hotarele sale. Fiindcă succesele de până acum pe drumul proeuropean ale Republicii Moldova sunt legate de persoana Maiei Sandu, ea este ținta predilectă a atacurilor hibride, în ea se trage din toate tunurile dezinformării și manipulării, la compromiterea ei pun umărul cozile de topor recrutate de Rusia.
Dacă Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale, și există șanse ca ele să fie câștigate chiar din primul tur, și dacă referendumul proeuropean reușește, aceasta va lovi puternic în orgoliul suferind al lui Putin, va fi ca o înfrângere personală greu de suportat. Putin are nevoie de o victorie cât de mică în lupta contra Occidentului colectiv și Republica Moldova este o ocazie să demonstreze că Rusia nu poate fi neglijată, că jocul ei continuă și că ea poate controla spațiul postsovietic.
Geoană consideră că Republica Moldova are o primă șansă în acest secol să se rupă de Rusia. Dacă Maia Sandu câștigă, Rusia pierde definitiv Republica Moldova, de aceea FSB va încerca să înjghebe o coaliție largă anti-Maia Sandu, să-i adune sub același steag fals pe proeuropeni și proruși. Mișcări de acest fel se fac deja. S-a format în spațiul public o rețea de persoane care nu se jenează să-și manifeste, aproape zilnic, sub diferite pretexte, antipatia, chiar ura față de Maia Sandu. Faptul că ea are susținători și admiratori pare să îi scoată din echilibru.
E interesant de observat cum își dau mâna împotriva Maiei Sandu politicieni care, declarativ, urmăresc scopuri geopolitice opuse, antagonice, personaje ce ar trebui de fapt să se sfâșie, în loc să se îmbrățișeze. Se preia tot mai des retorica Kremlinului despre actuala guvernare, se vorbește demagogic despre democrație și pluralism, despre încălcarea libertății presei, deși pluralismul nu presupune finanțarea partidelor sau a televiziunilor din bani furați sau din banii Rusiei.
Pe de cealaltă parte, Occidentul, România și Ucraina în primul rând, nu pot admite o înfrângere a forțelor proeuropene în alegerile prezidențiale și referendumul din acest an în Republica Moldova. Miza geopolitică a acestor alegeri e prea mare și nu poate fi ignorată. Războiul pornit de Putin a schimbat optica, ar fi naiv să se creadă că Rusia va fi lăsată să-și facă mendrele în coasta Ucrainei.
Maia Sandu ar trebui să anticipeze crearea frontului antieuropean comun printr-un front proeuropean comun. Deocamdată, însă, ea nu a întreprins niciun pas în acest sens. Despre aceasta vom vorbi în comentariile viitoare.