Pe 10 iulie curent, preşedintele Ucrainei Petro Poroşenco a declarat că “Ucraina va introduce controlul biemetric pentru cetăţenii altor state care traversează frontiera de stat”. Declaraţia a fost făcută în cadrul şedinţei Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare a Ucrainei.

În scurt timp după această declaraţie, presa “liberă şi independentă” din Federaţia Rusă a avut o reactie fără precedent. Numai titlurile acestor stiri te îngrozesc. A avut o reacţie şi Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse, care a emis un comentariu care, cu o vădita “dragoste şi inţelegere”, descrie răspunsul Federaţiei Ruse... Şi că acţiunile Ucrainei nu corespund pentru “нормального человеческого и родственного общения жителей России и Украины”. Şi asta din partea unui stat agresor, care în 2014 a început un razboi sângeros :( .

Ei, şi ai noştri nu au rămas în lături. Au preluat declaraţiile şi sursele media din Rusia, fără măcar a intra în esenţa acestei iniţiative a autorităţilor ucrainene. Şi Igor Dodon nu a rămas în urmă, declarând, atenţie, pentru RIA NOVOSTI, că "Считаю, что это создаст дополнительные проблемы для поездок наших граждан на Украину, которые и так неохотно туда едут из-за нестабильности в соседней стране". Eu nu ştiam că Igor Dodon e un fel de cчетчик (vezi declaraţia) pentru cetăţenii Republicii Moldova care traversează frontiera de stat :( . Aş sugera să ceară consultanţilor săi informaţii de la Poliţia de Frontieră (Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră) în acest sens. Dar datele statistice arata a majorare a traversărilor frontierei de stat a Republicii Moldova pe direcţia Ucraina cu 12,5% (anul 2016 în comparație cu 2015).

Dragi prieteni,

Prea multa manipulare și interpretări cu privire la inițiativa Ucrainei de instituire a controlului datelor biometrice la traversarea frontierei de stat. Îmi pare RĂU că si Igor Dodon a preluat aceasta manipulare din "presa liberă" de la Kremlin și de pe Bâc.

În ceea ce ţine de controlul biometric la frontieră, Republica Moldova a avut această experiență cu ceva ani în urma. Aici puteţi vedea şi informaţii din primele surse.

Ce totuşi ce prevede controlul biometric la frontiera de stat şi nu la vamă cum reiterează unele surse media cre...dibile?

Cei care au calatorit în SUA, Marea Britanie, Germania, Arabia Saudită şi alte state au avut posibilitatea să o simtă pe propia piele. Nu e nimic ieşit din comun, ceea ce se face este în beneficiul omului şi nu viceversa, în acelaşi timp statele asigură un mecanism de combatere a terorismului, ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Ce prevede procedura controlului biometric la frontieră în varianta clasică vedeţi în poza din stânga.

Conform mecanismului de verificare biometrică, procedura de verificare a paşaportului se simplifică şi, implicit, timpul aflării în zona controlului de frontieră se reduce. Astfel, deţinătorul paşaportului biometric prezintă actul de călătorie şi scanează identificatorii biometrici (fiziologici sau comportamentali), datele cărora sunt stocate în cipul din paşaport. Dacă sunt întrunite toate cerinţele, primul rând de porți se deschide automat, iar persoana intră la nivelul II de verificare. Aici, pasagerilor le este solicitat să pună degetul pe un ecran digital pentru verificarea amprentelor. Dacă sincronizarea dintre datele preluate din pașaport și amprentele digitale corespund, sistemul deschide automat și al II-lea nivel al ușilor, iar persoana este liberă să meargă în sala de ridicare a bagajelor și să părăsească aeroportul. În afară de acest lucru, pot fi scanaţi şi alţi parametri biometrici (fiziologici sau comportamentali).

Cei care nu dispun de paşaport biometric, vor trece procedura de preluare a parametrilor biometrici la faţa locului, adică la cabina de control a poliţistului de frontieră, mecanismul dat fiind deja implementat în autoritatea de frontieră a Turciei.

Vrem noi sau nu vrem, dar în viitorul apropiat vom fi nevoiţi şi noi să o facem. Mai mult ca atât, Poliţia de Frontieră a avut o tentativă să dezvolte acest concept. Eu cred că, dacă nu mâine, poimâne sigur o vom face.

La nivelul UE acest concept se discută de mai multi ani. În unele ţări este implementat cu succes în aeroporturi, în altele mai puţin, cert este că ăsta este viitorul şi nu-l putem nega la nesfârşit. Inclusiv şi Agenţia Europenă de Frontieră şi Gardă de Coastă este implicată în acest proces, fiind alocate sume financiare pentru implementare. Aici găsiţi şi un video la subiect :)

În ceea ce ţine de Ucraina. Va fi o cale lungă, etapizată, cu resurse financiare enorme, şi nu numai financiare. La prima etapă vor fi dotate aeroporturile/porturile maritime şi punctele de trecere la frontiera cu Federaţia Rusă, ulterior conceptul fiind dezvoltat şi pe alte sectoare, inclusiv şi cu Republica Moldova.

Asta nu trebuie să ne sperie, ci să ne încurajeze să călătorim cât mai mult, fiind siguri că suntem în siguranţă (ierată-mi să fie tautologia :) ).

Haideţi să terminăm cu manipulările şi minciuna, haideţi să fim informaţi, pentru că, numai corect fiind informaţi, putem alege neghina din grâu (sau grâul din neghină).