Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor
Ex-președintele fugar ucrainean prorus, Victor Ianukovici, care s-a lăsat convins de Putin să nu semneze Acordul de asociere cu UE, provocând astfel protestele masive din centrul Kievului, în 2013 - 2014, a fost atacat la principalul post de televiziune de la Moscova - Rossia-1, în cel mai grosolan mod posibil. Propagandiștii Kremlinului și-au amintit, nitam-nisam, despre trecutul său de „hoț de căciuli de damă”, fapt ce l-a determinat pe un comentator ucrainean să se întrebe de ce, în alegerile prezidențiale din Ucraina, în 2010, televiziunea respectivă făcea campanie electorală în folosul lui Ianukovici și ce justifică „dezvăluirile” de azi, în timp ce el se află în Rusia, trădându-și țara?
Răspunsul e simplu: Moscova nu mai are nevoie de Ianukovici și se răzbună pentru propriile iluzii, fiindcă a aruncat miliarde de ruble în vânt investind și mizând pe un individ care nu i-a îndreptățit așteptările. În loc să se supere pe ea însăși, că s-a amăgit, s-a supărat pe cel care a dezamăgit-o. Păstrând proporțiile, aceeași atitudine, același tratament îl așteaptă și pe Dodon, și pe Ilan Șor, după ce nu vor mai fi de folos. Acum însă Kremlinul recurge la serviciile lor și faptul că Dodon e judecat pentru corupție, iar Șor e condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară nu deranjează căci le sporește motivația, îl face mai zeloși în trădare pe ambii, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
xxxxx
Cu toată impertinența conducerii ruse de a se implica în afacerile noastre interne și intenția ei obsesivă de a o demoniza pe Maia Sandu, transportarea la Moscova a tuturor membrilor partidelor lui Șor și organizarea „congresului” de creare a blocului politic „Pobeda/ Victoria”, nu pare să aibă vreun rost deosebit. De ce să dai cărțile pe față? De ce să confirmi pentru Occident realitatea războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova, război ale cărui instrumente și efecte nu sunt încă bine conștientizate în unele capitale europene și nici chiar la Chișinău?
Dacă Șor a dorit să le demonstreze astfel finanțatorilor din FSB structurile și oamenii săi, lucrul acesta se putea face și prin Skype, cu mult mai puțină cheltuială și cu mai puțin efect negativ. Căci toți participanții la întrunire au putut fi „scanați” nu numai de FSB, ci și de SIS. A ieșit la iveală fiecare element și întregul „schelet” al rețelei politice diversioniste construite de Șor.
Acum nu numai fiecare membru, ci și formațiunile din care fac parte și-au deconspirat, prin participare, apartenența la „grupul criminal organizat”, devenind mult mai vulnerabile, putând fi sancționate așa cum a fost sancționat Partidul Șor. Se poate presupune că unora dintre participanți nu le-a picat bine ideea să-și afișeze deschis relațiile financiare cu bancherul criminal. Faptul că au făcut-o ar sugera că statutul lor e mai curând de „soldați”, decât de membri de partid.
Șor întâmpină probabil dificultăți mari cu introducerea banilor murdari în Republica Moldova și i-a convocat pe membrii rețelei sale pentru a rezolva cu ajutorul lor, cel puțin parțial, această problemă, având în vedere că fiecare poate trece, fără să declare la vamă, până la 10 mii de euro sau dolari. În funcție de numărul participanților la „congres” (în presă s-a vehiculat cifra de 500 de oameni), suma introdusă ar fi putut ajunge la 5 milioane de euro sau 100 de milioane de lei, ceea ce nu e puțin. Acesta – financiar și logistic - pare să fie rostul adevărat al „congresului”.
Partidul Șor a fost declarat de Curtea Constituțională în afara legii, pentru că a folosit surse dubioase de finanțare și a mituit, în repetate rânduri, alegătorii. Ce împiedică acum guvernarea să interzică toate formațiunile din blocul „Pobeda”, care si-au „developat” originea criminală, natura de avatar colectiv al Partidului Șor?