Nicolae Negru // Cine trage dintre noi în noi?
Azi se va scrie și se va vorbi mult despre „inaugurarea” lui Putin. El recurge la un ritual occidental, ca să creeze impresia de democrație și normalitate în Rusia, desfășurând în același timp o campanie antioccidentală, un adevărat „război hibrid” împotriva Occidentului. Nu e singurul exemplu de disonanță cognitivă a rușilor mesianici. De altfel, și „valorile tradiționale” ale căror apărător mare se dă Putin tot dinspre Vest au venit în societatea rusă, odată cu procesul de modernizare și civilizare a Rusiei, început de Petru I, după ce a vizitat Europa, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
Înainte de Paște, armata rusă și-a întețit, în loc să-și oprească atacurile, înverșunându-se să ocupe orășelul Ciasov Yar, important din punct de vedere strategic, dorind să-i facă o surpriză plăcută lui Putin către ziua inaugurării sale. Nu au încetat nici bombardamentele orașelor ucrainene, iar luni, a doua zi de Paște, Rusia a anunțat că va organiza un exercițiu militar pentru antrenamente de utilizare a armelor nucleare tactice, ca reacție la declarațiile liderilor occidentali că vor continua să sprijine Ucraina cu mijloace corespunzătoare atâta timp cât va fi nevoie.
A fost al treilea Paște sărbătorit de creștinii ucraineni în tranșee, apărându-se de creștinii ruși ortodocși. Bombele cădeau asupra Ucrainei chiar și atunci când Putin se afla la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill, în Catedrala Hristos Mântuitorul, distrusă de Stalin, dar reconstruită după prăbușirea regimului comunist întruchipat de URSS.
Nu a încetinit de Paște nici războiul hibrid împotriva Republicii Moldova. Înțelegând că integrarea noastră europeană nu poate fi oprită atâta timp cât majoritatea cetățenilor au încredere în Maia Sandu, Moscova mărește turațiile mașinii propagandistice și își intensifică atacurile asupra ei din toate direcțiile: dinspre blocul Pobeda, PSRM, PCRM etcetera, dinspre politicienii care se declară proeuropeni și unioniști, dar care preiau mesajele lui Șor, Dodon, Voronin.
Unii dintre aceștia, s-a mai spus, cred că astfel vor atrage voturi de la Maia Sandu și PAS, dar riscă să provoace lehamite și să ajute Rusia. Pe alții însă îi putem suspecta de colaborare discretă cu serviciile ruse. Zilele trecute, un fost politician ce se dă drept adept „convins al valorilor europene”, care recunoaște necesitatea respectării „drepturilor omului”, apreciază „libertatea de exprimare”, își anunța prietenii că își dorește să avem un președinte care „să se consulte cu poporul în luarea deciziilor”, dar „nu așa” cum face actuala președintă, „prin referendumul-fantomă din toamnă”.
Fără a rosti cuvântul boicot, stimatul (până acum) ex-ministru contribuie cum poate la boicotarea acestuia, în interesul Moscovei. El nu se obosește să explice de ce nu ar fi bun referendumul din 20 octombrie ca mijloc de consultare cu poporul, îi lipsesc argumentele necesare, se limitează doar la rolul de cârcotaș, dar venite de la o persoană cu autoritate cuvintele sale îi pot influența pe niște cetățeni zăpăciți.
Iarăși fără argumente, domnia sa se declară plin de „antipatie” față de discursul Maiei Sandu ținut la Bruxelles în chestiunea bugetului UE, în care președinta noastră vorbește judicios, motivat despre necesitatea reducerii procedurilor birocratice în procesul de finanțare a proiectelor UE, și propune crearea unui Fond Marshal pentru Ucraina și Republica Moldova.
„Aceste discursuri sunt scrise cap-coadă de către consilierii străini de la Președinție”, a căror logică „nicidecum nu corespunde cu viața, politica și mentalitatea noastră”, constată cu aplomb nejustificat personajul nostru „proeuropean”, atribuindu-i Maiei Sandu intenții de a da europenilor „lecții despre cum se cheltuie bugetul european”, lecții care i se par „deja puțin amuzante”. Din punctul său de vedere, iarăși umoral, „aceste ieșiri” ar trăda dorința Maiei Sandu „de a mai rămâne la Președinție pentru 4 ani şi de a-i sluji lui Soros şi stăpânilor care au investit în a o aduce la cârma țării”. El mai menționează că și-a dat votul pentru ea, fără să vadă vreo contradicție în spusele sale.
Numele acestui europenist și unionist înfocat, care se face de rușine, crezându-se, probabil, protejat de reputația lui de cândva, este generalul Ion Costaș. Am fi ignorat mesajul său de pe rețelele sociale ca pe un derapaj intelectual, dar, din păcate, nu este prima data când scrie asemenea texte, concurând la egal cu Șor și Dodon, dorind probabil să-i eclipseze pe Dmitri Medvedev, Serghei Lavrov, Maria Zaharova… El coboară mereu ștacheta decenței și demnității, așa încât nu ne rămâne decât să-l scoatem din lista de prieteni. Nici chiar unui general nu i se permite să tragă dintre noi în noi.