Moscova a reacționat rapid cu o notație la adresa SUA și a societății americane, în care se vorbește despre „ură”, în legătură cu atentatul la viața ex-președintelui american Donald Trump. Poate, până la 24 februarie 2022, această lecție de morală trecea neobservată, rușilor le place să se dea mentori spirituali ai umanității, dar, după masacrul de la Bucea, Gostomel, Mariupol și multe alte localități ucrainene, dar mai cu seamă după ce o rachetă rusă a nimerit întru-un spital de copii în Kiev... pretențiile morale ale Moscovei provoacă, în cel mai bun caz, jenă. Ura e tocmai specialitatea ei. Mai bine ar tăcea, scrie jurnalistul Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.

Dmitri Muratov, fondatorul publicației ruse „Novaia Gazeta” (etichetată de autoritățile ruse drept „agent străin”) atrage atenția cititorilor asupra unui text de pe site-ul canalului „Tsargrad”, de orientare „patriotică”. Autorul, un oarecare Andrei Perla, emite adevărate „perle” ale disprețului și urii față de ucraineni, fără ca cineva să-l tragă la răspundere. Iată-le, sub un titlu aproape filosofic, iluminist: „Despre lovirea unei rachete în spitalul de copii”:

„...Asemenea dușmani (ca ucrainenii) nu pot fi considerați oameni. Trebuie să conștientizezi ceea ce e simplu și înfricoșător: nu există oameni de cealaltă parte. Nicio singură persoană. Rachetele noastre nu ucid oameni. Nicio singură persoană. Nu sunt oameni acolo".

„Dacă nu vom accepta aceasta ca un dat, dacă nu ne vom interzice nouă înșine să-i considerăm oameni, să-i compătimim, să-i protejăm – ne vom slăbi. Ne vom limita posibilitățile de salvare a propriilor copii. Ne vom complica drumul spre Victorie". (...)

„Nu este prima dată când umilul vostru slujitor repetă (nu sunt singurul care spune asta și gândește așa): singura modalitate de a face față terorii este exterminarea teroriștilor și insuflarea groazei în societatea care dă naștere terorismului. Dacă scopul Operației Militare Speciale este de a asigura securitatea Rusiei, denazificarea și demilitarizarea Ucrainei, atunci calea către acest obiectiv este următoarea: naziștii supraviețuitori și toate rudele lor trebuie să fugă în panică spre Occident. Peste granița poloneză. De sub foc. Din ruinele orașelor și caselor sale. Pierzând în grabă papucii și steagurile galben-albastre.

Umanism? Singura variantă demnă de umanism a fost descrisă de fondatorul Tsargradului, Konstantin Malofeev:

Unii mai vorbesc despre necesitatea de a negocia cu teroriștii. Nu se poate negocia cu ei nimic. Nu e nimic de discutat. Și nu poate exista soluție de apărare împotriva terorii decât una singură: să lovim orașele inamice (ucrainene – n.n.) cu cele mai puternice arme pe care le avem. Din umanism, le putem propune, probabil, să se evacueze către Polonia în decurs de 48 de ore.

Așadar, e simplu și înfricoșător, dar nu este nevoie să vă justificați pentru lovirea (rachetei) în spitalul de copii. Trebuie să spunem: vreți să înceteze asta? Predați-vă! Capitulați. Și atunci noi, posibil, vă vom cruța”, conchide Andrei Perla.

Dmitri Muratov consideră că „e pentru prima dată când un asemenea text e scris cu utilizarea limbii ruse. Din punctul său de vedere, până și ideologul fasciștilor ruși, filozoful Ilyin, „ar manifesta dispreț față de acest stil fascist”. Publicarea „nu a fost urmată de arestări, blocări sau avertismente” din partea Roskomnadzor care a înregistrat canalul „Tsargrad”. De ce? Fiindcă „acest text este fără îndoială un simbol al ideologiei care este promovată în Rusia”.

„Ce părere aveți, pentru aceste solicitări de exterminare în masă a cetățenilor ucraineni, autoritățile din Federația Rusă 1) vor declara autorul și mass-media extremiști și teroriști, întrucât declarațiile acestora incită la ură și conțin îndemnuri la violență; sau statul rus nu va lua măsuri, întrucât consideră această poziție acceptabilă astăzi?”, își întreabă Muratov cititorii. Sunt întrebări retorice, firește.