Din propria inițiativă sau mai curând la sugestia șefilor săi, un agent local al serviciilor secrete ruse pornește să strige că Chișinăul ar pune la dispoziția ucrainenilor teritoriul său pentru aeronavele F-16, pe care le livrează Ucrainei Occidentul. Imediat, „revelațiile” sale sunt preluate și vânturate de heralzii războiului pe rețelele Internetului și nu trece mult timp până Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse își exprimă „îngrijorarea serioasă” în legătură cu „informațiile apărute în mass-media rusă și moldovenească”, precum că avioanele F-16 vor bombarda teritoriul Rusiei, folosind aerodromurile din Republica Moldova, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.

Cu alte cuvinte, lupul rus se arată serios „îngrijorat” de „informațiile din mass-media” precum că mielul moldovean tulbură apa din pârâul din care bea el personal. Așa se fabrică și se lansează minciunile în spațiul public național și internațional. Recentul demers al MID-ului poate servi ca studiu de caz în practica dezinformării și manipulării ruse, e o ilustrație clară a războiului hibrid pe care Moscova îl duce împotriva Republicii Moldova, urmărind să le creeze cetățenilor săi, dar și cetățenilor moldoveni și europeni în general, o imagine deformată, monstruoasă a actualei guvernări, asemănătoare cu cea ucraineană „nazistă” și „rusofobă”, ca la momentul potrivit pentru Rusia să înceapă o nouă operație militară specială, adică să invadeze în mod „justificat” teritoriul dintre Nistru și Prut.

Firește, FSB ar fi preferat să „rezolve problema” altfel, printr-o lovitură de stat camuflată, cu ajutorul lui Șor, Dodon, provocându-i pe cetățenii moldoveni la proteste, pe care să le îndrepte în „albia necesară”, dar fiindcă majoritatea cetățenilor noștri nu s-au lăsat folosiți în scopuri diversioniste și acțiunile de destabilizare au eșuat, s-a mers pe calea manipulării și pregătirii informaționale pentru o implicare directă, brutală în afacerile noastre interne. Iar aceasta presupune în primul rând demonizarea Maiei Sandu și a guvernării PAS, atribuindu-i intenții de implicare în război de partea ucrainenilor și încălcarea neutralității prevăzute de Constituție.

După ce Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău îi recomandă ironic MID-ului (MAE rus) să se informeze din surse oficiale și îi amintește că neutralitatea Republicii Moldova are de suferit doar din cauza Rusiei care își ține ilegal trupele pe teritoriul nostru, instituția lui Serghei Lavrov se supără tare și îi ține Însărcinatului cu Afaceri al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, convocat la minister, o lecție de politică internă ce ne amintește de mesajele opoziției proruse de la Chișinău, așa încât te întrebi dacă nu cumva există o comunicare discretă permanentă între unii politicieni moldavi și Moscova. În special, atrage atenția acuzația-reproș că Republica Moldova s-ar „militariza” (se cere, prin urmare, „demilitarizarea” ei) și că armata sa desfășoară exerciții comune cu militarii statelor NATO, ceea ce ar contrazice (în ce mod?) statutul constituțional de neutralitate și niște obligații din cadrul CSI (?).

Este evident că operația Moscovei are și un conținut electoral direct. Se dorește influențarea alegătorilor nehotărâți din Republica Moldova. De aceea, Guvernul, care a reacționat înainte de convocarea Însărcinatului cu Afaceri la Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, nu ar trebui să neglijeze acuzațiile ce i s-au adus, ci să le demonteze punct cu punct, să arate falsitatea lor. Și, desigur, să demonstreze că nu există avioane F-16 pe teritoriul Republicii Moldova. De altfel, aceasta se poate demonstra chiar dacă ele ar exista.