Astăzi, în Moldova, a fost dat publicității un sondaj realizat de cel mai prestigios institut, IMAS, care ne arată date extrem de interesante, atât despre evoluția partidelor cât și despre opinia oamenilor privind drumul Moldovei, spre est sau spre vest. De-a lungul timpului, IMAS a fost institutul care a avut cea mai mare acuratețe în datele prezentate și a cele mai bune estimări. Am făcut de la început această precizare, deoarece și în România se știe foarte bine că în Moldova se fac și se ”desenează” sondaje, la ordinea zilei. De multe ori, nu poți lua în calcul datele prezentate, pentru că nu știi dacă sondajul chiar a fost realizat în teren sau a fost doar ”desenat” în birou.

Sondajul realizat de Doru Petruți, coordonatorul IMAS, a fost realizat în perioada 27 noiembrie - 7 decembrie, pe un eșantion reprezentativ de 1101 respondenți, la comanda PDM.

Cel mai îmbucurător lucru pe care putem să îl desprindem din datele prezentate este faptul că moldovenii doresc ca viitoarea guvernare să susțină drumul spre vest. Astfel, 58% din cetățeni doresc ca viitoarea guvernare să susțină vectorul european.

 

De asemenea, la întrebarea ”Dacă săptămâna viitoare ar trebui să votați între UE și Uniunea Euraosiatică, ce ați alege? Avem 56% dintre cetățeni care răspund favorabil Uniunii Europene.

 

Este prima dată în sondaje când există o diferență atât de mare între pro-europeni și cetățenii care susțin aderarea la Uniunea Euroasiatică. Am putea spune că acum se văd rezultatele investițiilor făcute în Moldova, ajutoarele financiare venite atât din România cât și din UE, acestea fiind primele lucruri care au contribuit major la schimbarea stării de spirit a populației.

De altfel, guvernul condus de Filip are o cotă destul de bună în sondaje, 22%.

O cifră bună, dacă ținem cont de faptul că Filip a preluat guvernarea după o criză politică fără precedent și este susținut de PDM, partid care are parte atât de o opoziție venită de partea stângă, din partea PSRM, condus de facto de Dodon, cât și de pe partea dreaptă, PAS și Maia Sandu.

Situația politică s-a schimbat destul de mult și în privința partidelor politice. Astfel, PSRM scade și ajunge la 24.7%, PAS este și el într-o ușoară scădere 16.3%, urcă PDM, care ajunge la 12.4%. Partidul lui Traian Băsescu, Partidul Unității Naționale (PUN), la câteva luni de la lansare, reușește să apară în sondaje cu un scor de 1.6%.

 

O altă remarcă ce trebuie făcută, chiar dacă va atrage antipatia multora, este aceea că Vlad Plahotniuc reușește să crească în sondaje și să ajungă la mijlocul clasamentului. Dacă în anii trecuți, acesta avea cea mai mare cotă negativă, șeful PDM reușește să își îmbunătățească imaginea.

content-image

În ultimele luni, în Moldova, o temă a ținut capul de afiș al vieții politice. Trecerea la votul mixt. Schimbarea sistemului de vot a fost votată în Parlament de către PDM și PSRM, în urma unui compromis, după ce democrații veniseră prima dată cu varianta votului uninominal. Opoziția pro-europeană s-a poziționat împotriva trecerii la votul mixt, inițiind o serie de proteste, făcând demersuri în Parlamentul European, dar și la Comisia de la Veneția.

Opoziția împreună cu câteva ONG uri dorește inițierea unui referendum împotriva adoptării acestui sistem de vot. Se pare, însă, că această mișcare nu va avea succes. La această oră, 45% din cetățeni nu doresc organizarea unui referendum care să anuleze trecerea la noul sistem de vot, exprimându-se astfel împotriva demersului inițiat de Maia Sandu și câteva ONG-uri.

sursa: Știri pe surse