Gleb Pavlovski: Vladimir Putin percepe orice acţiune ca pe o operaţiune specială a duşmanului
Fostul şef din prima campanie prezidenţială a lui Vladimir Putin, politologul Gleb Pavlovski, a vorbit despre schimbările din comportamentul celui de-al doilea şi al patrulea preşedinte al Federaţiei Ruse timp de 18 ani de aflare la putere.
Într-un interviu acordat pentru The New Times, Pavlovski spune că el cunoaște cel puțin trei „Vladimir Putin”. Primul a fost din anii '90 până în 2013, când Putin era mândru de sine și, în același timp, nesigur de puterea care i-a fost, practic, dăruită. El credea că, obținută ușor, puterea poate să plece la fel.
Cel de-al doilea Putin s-a născut după anul 2003, când în anturajul său apar primii oligarhi dintre funcţionari: așa-numitul cerc intim.
„De atunci Vladimir Putin este dependent de acest cerc de oameni. Iar cel de-al treilea este artistul Putin. Acest Putin s-a pomenit în clubul liderilor mondiali, unde el dă spectacole”, a declarat Gleb Pavlovski.
Politologul rus spune că anul 2007 a fost unul crucial în procesul de creare a celui de-al treilea Putin. În 2007, la Munchen, Vladimir Putin spera că succesorul său, Dmitrii Medvedev, va duce la bun sfârșit planul de integrare a Rusiei în Europa și NATO. Doar că Putin nu dorea să stea la coadă după țări ca Ucraina și Georgia: el nu dorea să cerșească un loc la masa bogaților, dorea să se impună, ca acest loc să-i fie acordat.
„Al treilea Putin, Putin mondialul, s-a format după războiul ruso-georgian. Atunci popularitatea lui Vladimir Putin era în scădere, iar a lui Medvedev, în ascensiune. Vladimir Putin a decis să revină pe prima poziție după demisia primarului Moscovei, Iuri Lujkov. Atunci Vladimir Putin s-a speriat: Guvernul poate fi demis de președinte, după plecarea lui Lujkov, s-a demonstrat că orice demisie este posibilă, iar el se plimbă prin Casa Albă (nr. sediul Guvernului rus) nu prin Kremlin”, a adăugat Pavlovski.
Potrivit lui Pavlovski, Vladimir Putin s-a speriat și de protestele din anii 2011-2012, când apare dușmanul intern. Acest dușman a determinat administrația de la Moscova să schimbe și scenariul alegerilor prezidențiale cu revenirea lui Putin la Kremlin.
În final, fostul șef de campanie al lui Vladimir Putin spune că liderul de la Kremlin a pierdut contactul cu realitatea: el se consideră simbolul Rusiei, osia lumii... În acest context, Vladimir Putin este influențat și de propaganda rusă, care îi servește diferite scenarii pentru a-i justifica orice acțiune.