Evghenii MAGDA // Relațiile moldo-ucrainene: A venit timpul să făurim poduri
Săptămâna trecută, ministrul Afacerilor externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Turdo Ulianovschi a întreprins o vizită la Kiev, unde a avut o serie de întâlniri cu omolgul său ucrainean, Pavel Klimkin, cu președintele Radei Supreme, Andrei Parubi, fost la Academia Diplomatică „Ghennadi Udovenko”.
Există temei să presupunem că diplomații moldoveni se vor putea perfecţiona şi face face schimb de experiență în cadrul instituţiei specializate de învăţământ diin centrul Kievului. Cel puţin, acest lucru corespunde intereselor noastre strategice. Trebuie subliniat că în ultima perioadă se observă o evidentă activizare a contactelor dintre Kiev şi Chşinău. Țările noastre au încetat să mai clarifice între ele cine e mai aproape pe calea integrării europene şi au început să colaboreze mai eficient.
Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate: în prima jumătate a anului 2018, schimburile comerciale dintre Ucraina și Moldova s-au majorat cu 42% în comparație cu perioada similară a anului trecut. Înțelegerea reciprocă dintre vecini joacă nu un ultim un rol în acest sens, precum şi prezenţa unor probleme comune. Domnul Ulianovschi le-a mulțumit colegilor săi ucraineni pentru poziţia constructivă în privinţa reglementării conflictului transnistrean şi pentru participarea la consultările 5+2.
Subestimarea urmărilor conflictului din Transnistria de către comunitatea internaţională şi Ucraina s-a lăsat în cele din urmă cu anexarea Crimeii şi cu conflictul din Donbas. În concluzie, există un risc serios de a ne pomeni în zona gri dintre Uniunea Europeană și Rusia, ale căreia intenţii agresive devin tot mai evidente. Cea mai ghinionistă tactică în cazul de faţă este aşteptarea docilă a propriului destin. Din greșelile trecutului trebuie să facem concluzii raționale, printre care – coordonarea eforturilor în procesul de combatere a agresiunii hibride în formatul Adunării Adunării interparlamentare Georgia-Moldova-Ucraina și transmiterea experienței ţărilor noastre partenerii noștri europeni.
Şi Moldova, şi Ucraina sunt aşteptate la anul de alegeri capabile să determine politica externă de mai departe a statelor noastre. De aceea misiunea elitei politice a ţărilor noastre este de a asigura caracterul naţional al intereselor ţărilor care şi-au anunţat tendinţa de a deveni membre ale Uniunii Europene. Asta se va putea obţine mai uşor, coordonând eforturile pe plan extern.
Evghenii MAGDA, director al Institutului de Politică Mondială, special pentru DESCHIDE.MD