PD cu al său lider „puternic” face eforturi desperate pentru a schimba optica alegătorilor, având pregătit în acest scop diverse „magii” electorale. O parte dintre ele a fost deja folosită, altele, nu mai puține credem noi, abia urmează să fie aplicate. Marțea trecută „coordonatorul executiv” a scos din pălăria sa salarii majorate cu până la 90 la sută, pentru bugetari, iar până la finele anului mai este.

Va reuși să cumpere PD cu bani și cadouri electorale dragostea alegătorilor? Se spune că de la antipatia cea mai puternică până la iubirea cea mai pătimașă e un singur pas. Ca un magician iscusit, Plahotniuc scoate din pălăria bugetară pensii, salarii mai mari, drumuri mai bune și alte obiecte ademnitoare, dar cel mai dorit lucru pe care îl așteaptă toată lumea cu sufletul la gură el întârzie să-l producă.

Miliardul dispărut din rezervele BNM nu mai apare și liderul PD nici măcar nu promite că-l va întoarce cândva, prefăcându-se că nu înțelege dorința fierbinte a concetățenilor săi. Iar faptul că justiția noastră hiper-reformată tărăgănează în mod evident procesul lui Ilan Șor, cel care a transportat sacii cu baniii furați din Republica Moldova în Republica Offshore, că guvernarea îi creează condiții privilegiate de participare la campania electorală, că bancherul-tâlhar le ține azi lecții de morală politicienilor și jurnaliștilor, pune și mai mult în evidență neputința „magicianului”, limitele dexterității sale. El nu poate sau nu vrea să „scoată” miliardul?

Dacă nu va începe recuperarea banilor furați din sistemul bancar, alegătorul conștient, bine informat, nu are cum vota PD, chiar dacă i se va mări salariul sau pensia. Aceasta ar însemna să voteze pentru iertarea hoților.

Plahotniuc așteaptă ca alegătorii să uite de miliard, dar opoziția are grijă ca lucrul acesta să nu se întâmple. E, de altfel, singurul lucru pe care îl face bine opoziția și care, dacă nu se va schimba nimic, i-ar putea asigura o bună parte de locuri în viitorul Parlament. Dar dacă până sfârșitul anului bravii noștri procurori demonstrează că nu simulează, ci caută cu adevărat banii dispăruți, atunci viața opoziției se va complica mult.

Atunci se va vedea că în PAS nu s-a încheiat procesul de formare a echipei, iar în PPDA aceasta lipsește cu desăvârșire și Năstase trebuie cărat în poala Maiei Sandu împreună cu prietena sa și cu Slusari, că Ghimpu a întârziat prea mult să-i transmită „ștafeta” lui Dorin Chirtoacă, iar Șalaru s-a rătăcit în strategii, s-a lăsat pe tânjală și PUN își pierde aderenții mai repede decât i-a strâns laolaltă, că în PLDM și PLR au rămas politicieni buni, dar prea puțini pentru o bătălie electorală grea.

Partea bună a sistemului mixt e că unele partide pot intra în Parlament, indiferent dacă adună sau nu cele 6% necesare cu listele lor. 51 de mandate se vor adjudeca în circumscripții electorale, unde va conta nu numai partidul, ci și candidatul. Competența, reputația candidatului vor fi decisive.

Lupta crâncenă din circumscripțiile electorale ar putea să-i stimuleze pe alegători să iasă la votare. Lehamitea generală, dar și calitatea opoziției, neunirea unioniștilor îi va ține acasă.

Sursa: ziarulnational.md