Nicolae Negru: După PD, și PAS-PPDA se adresează alegătorilor indeciși
În aceste alegeri, cea mai înverșunată luptă nu se mai dă între forțele proeuropene și proestice, ci între partidele care se numesc proeuropene
Potrivit lui Nicolae Negru, editorialistul Ziarului Național, pe flancul stâng, concurența între PSRM și PCRM nu este atât de crâncenă ca pe cel drept.
Cel mai intens schimb de „focuri” are loc între PD, pe de o parte, și mai multe partide proeuropene și unioniste, pe cealaltă parte.
O luăm de la început?
Orice încercare de a tempera un pic spiritele este întâmpinată cu ostilitate din toate părțile. Cu atât mai mult dacă îți permiți vreo sugestie, sau, - ferească sfântul! – o observație critică la adresa noilor idoli politici. Ești linșat pe rețelele sociale, unii colegi sau cunoscuți cu care erai în relații cordiale încetează să te observe sau, în cel mai bun caz, te tratează cu răceală când îi întâlnești în stradă sau la evenimentele publice. Cum să-l critici, cum să ai dubii față de „salvatorul” nostru Andrei Năstase? El e ultima noastră șansă de a ne „întoarce țara înapoi” și a elibera instituțiile capturate! Reacția unor simpatizanți PAS-PPDA la articolele din presă ne dă senzația că ne întoarcem înapoi și o luăm de la capăt, cu un alt Roșca.
Se supără și simpatizanții PD
Și din partea opusă supărările nu sunt mai mici, își fac iluzii cei care cred că PD nu ar avea adepți. Ți se reproșează că nu apreciezi acțiunile guvernării care a revizuit sistemul de pensii, a redus în jumătate numărul de ministere, repară drumurile, a mărit salariile, l-a pus la punct pe Rogozin și a cerut retragerea trupelor ruse de la tribuna ONU, a stabilit cele mai strânse relații cu România de la 1991 încoace, a făcut cel mai mult pentru conectarea cu sistemul energetic de peste Prut și, în general, a dat cel mai eficient prim-ministru de până acum. Cât privește miliardul, răspunsul e că nu există vreo dovadă concretă, decât „beletristică”, asupra implicării lui Plahotniuc în acest furt „epocal”. De ce Procuratura Generală și CNA, aflate sub controlul politic al PD, nu au reacționat atunci când a văzut cum se scot sacii cu bani din BEM?
Simpatizantul PD începe să se bâlbâie, dar numărul adepților PD nu pare să scadă din cauza acestei întrebări, după cum nici adoratorii lui Năstase nu pot fi clintiți din credința lor de faptul că liderul PPDA și-a ascuns o parte din venituri, scriindu-le pe numele mamei și soacrei sale, sau că el era gata să facă alianță cu Dodon și Usatîi, aruncând, de dragul lor, batista pe țambalul integrării europene.
O lansare modestă
Sâmbăta trecută, și-au lansat campania electorală PAS și PPDA. A fost o manifestație modestă, scurtă, fără cheltuială mare, fără efort de imaginație și efecte spectaculoase. Ceea ce ar putea fi un plus, contează rezultatele. Din păcate, nu au impresionat, cu una sau două excepții, nici discursurile, nici ideile și mesajele care au fost lansate în spațiul public. Idei noi au răsunat cam puține, a predominat retorica uzată, pe care o auzim de peste trei ani, inclusiv cea cu „țara înapoi”.
Organizatorii manifestației par să se fi gândit mai mult la propriii simpatizanți și adepți și mai puțin la alegătorii indeciși, care încă nu au hotărât cu cine vor vota și dacă în general vor merge la alegeri. Ei sunt mulți și pot produce o surpriză electorală. Votul lor ar trebui să-l obțină PAS-PPDA, ca să poată stabili ce se va întâmpla cu Republica Moldova în următorii ani, ca „certitudinea” liderului PPDA în această privință să se materializeze.
Cine va recupera miliardul?
Dacă în afară de pensii, salarii mai mari, „drumuri bune” etc. PD a încercat, la lansarea din 21 octombrie, să-i ademenească pe indeciși cu a „patra cale”, o idee falsă, dar destul de „zornăitoare”, „lipicioasă”, PAS și PPDA a atras atenția cetățeanului plictisit de confruntarea geopolitică cu promisiunea unui salariu mediu de 11 000 de lei și a reducerii cheltuielilor sale pentru medicamente cu 25%. Dar, cum s-a exprimat un cetățean din afara Chișinăului, de la care am cumpărat ieri struguri în piață, nu au spus de unde vor lua bani pentru aceasta. De asemenea, nu au lămurit cum anume vor fi schimbați judecătorii și procurorii corupți și cum vor fi puși la închisoare cei care au furat miliardul, dacă ne referim la o altă promisiune mai răsunătoare. Se va interveni în actul justiției?
Pare ciudat că blocul PAS-PPDA nu s-a angajat să recupereze cât mai repede miliardul furat, despre care a vorbit atâta! Și dacă îl tot deplângem pe cetățean că miliardul scos din rezervele BNM îl va plăti el, de ce „ACUM” nu și-a înscris în programul electoral anularea acestei poveri, în cazul în care se întâmplă să ia puterea?
Doi lideri, același discurs?
„Acumiștii” nu au demonstrat că văd bine problemele Republicii Moldova și dispun de o strategie pentru ea. A lipsit o viziune de ansamblu asupra stării actuale, asupra economiei în primul rând. S-au spus unele lucruri neargumentate, în contradicție cu unele aprecieri ale FMI și unele date economice. Era necesară o explicație cum poate să crească economia cu motoarele de creștere economică oprite. Lansarea în campanie electorală putea fi și o ocazie de prezentare a membrilor viitorului guvern (cabinetul din umbră) sau măcar a viitorului prim-ministru.
Și faptul că blocul electoral „ACUM” are doi lideri îi obligă să spună cam același text și, mai cu seamă, să vorbească în aceeași tonalitate?