PD-ul și referendumurile. Cum s-a ajuns de la „integrarea europeană” la reducerea numărului de deputați
Toamna se numără bobocii, în toamna electorală se numără referendumurile.
La sfârșitul lui octombrie, după ce-a picat proiectul privind introducerea sintagmei de „integrare europeană” în Constituție, PD a anunțat că va examina posibilitatea unui referendum consultativ în acest sens. Exercițiul electoral urma să aibă loc în ziua alegerilor potrivit prognozelor preliminare aruncate în spațiul public de către democrați.
Între timp, ideea unui astfel de referendum s-a pierdut printre investigațiile răsunătoare ale Comisiei „Open Dialog” și semnăturile pentru căutarea miliardului furat. Cumva, alte teme au început să dicteze reguli actualității și interesului public.
Astăzi, președintele PD, Vlad Plahotniuc, a ieșit cu un anunț: pe 24 februarie vom avea referendum! Doar că nici pomină de „integrare europeană”. Moldovenii vor fi așteptați la urne să se expună pe micșorarea numărului de deputați și pe posibilitatea de a-i „decapita” politic pe aleșii care vor dezamăgi așteptările oamenilor.
De ce au schimbat democrații tema referendumului? Pentru că deterioarea relațiilor cu UE lasă fără îndoială amprente clare în sondaje și vectorul european coboară la diferențe nesemnificative de viziunile pro-estice ale moldovenilor. Evident, un eventual eșec la un asemenea referendum nu se încadrează sub nicio formă în calculele democraților.
Dar referendum trebuie să fie, oricum. Asta ar fi cea mai eficientă metodă de a scoate electoratul la urnele de vot. Nu de alta, dar o prezență mică le-ar aduce socialiștilor majoritate detașată având în vedere disciplina de care dau dovadă simpatizanții roșilor.
Cele două propuneri destul de populiste ale democraților, precum reducerea numărului de deputați și posibilitatea ca aceștia să rămână fără mandat în plină legislatură, reprezintă un element convingător ca masele să iasă la vot. Or supărarea oamenilor față de clasa politică moldovenească nu poate fi decât direct proporțională cu cele două idei anunțate de Vlad Plahotniuc.
Rămâne neclară o întrebare: ce-i face pe democrați să creadă că oamenii pe care îi vor aduce la urne cu acest referednum nu vor vota masiv pentru actuala opoziție proeuropeană, câtă vreme ieșirea la vot se va obține pe seama dezamăgirilor din societate.