A început înregistrarea concurenților electorali. Forțele politice care se vor bate în viitoarele alegeri parlamentare pot fi împărțite în patru grupuri: partidele puterii (PD, PPE), proestice (PSRM, PCRM, PN, Partidul Șor), antioligarhice (Blocul electoral „ACUM” constituit de PPDA și PAS, cărora li s-a alăturat PLDM) și unioniste (PNL, PUN, PLR, PL, PVE, PAD ș.a.).

Deși se consideră formațiune proeuropeană, PD preferă să meargă în campania electorală sub steagul „pro-Moldova”, în timp ce PSRM, care se consideră „statalist”, preferă să se manifeste ca un partid prorus, reprezentând interesele Moscovei la Chișinău. Partidele blocului electoral „ACUM” se consideră „autentic proeuropene”, însă nu pun mare preț pe factorul geopolitic, ci pe pericolul oligarhic.

Și unele partide unioniste au alte priorități decât reUnirea cu România. PUN a și renunțat oficial să participe la alegeri, sacrificându-și electoratul pe altarul luptei antioligrhice, anunțând că va sprijini Blocul „ACUM”, iar PL urmează abia azi să decidă cum va proceda, după ce „ACUM” i-a oferit să înainteze candidați în niște circumscripții pe care nici „acumiștii”, nici liberalii nu le pot câștiga (Autonomia Găgăuză, raioanele transnistrene, Rusia). Electoratul unionist se pomenește din nou în fața dilemei de a vota „un rău (sau un hoț) mai mic” sau a nu participa la alegeri.

Partidul Șor nu-și afișează simpatiile geopolitice, dar bazinul său electoral se suprapune într-o mare măsură cu cel socialist.

O sumară analiză a listelor de partid publicate până acum relevă că nume noi nu sunt chiar atât de multe, iar acolo unde sunt mai multe – de exemplu, în PPDA, acestea nu impresionează, nu s-au remarcat în domeniile lor de activitate și e greu de crezut că se vor remarca în munca parlamentară, că vor face revoluție în politica moldavă.

Continuarea materialului o puteți citi pe Ziarul Național.