Nicolae NEGRU // Anul politic 2019, aşteptări şi posibilităţi
Foto:
Cine va învinge în alegerile parlamentare din 24 februarie? Se va produce schimbarea puterii în Republica Moldova, şi, dacă se va produce, cine o va prelua? PPDA-PAS cu Andrei Năstase (Victor Ţopa) şi Maia Sandu? Sau PSRM cu Dodon?
1. Răspunsul la aceste întrebări va depinde de rezultatele electorale ale PD, de faptul dacă formaţiunea lui Plahotniuc va intra sau va rămâne în afara Parlamentului. Ultima variantă nu e imposibilă, dar puţin probabilă: sondajele recente arată că intenţiile de vot în favoarea PD se află între 10% şi 20%. Nu e exclus şi un procentaj mai mare, ţinând cont de faptul că 2/3 din primari sunt reprezentanţi ai PD, iar primarii din localităţile rurale dispun de multe „pârghii” de influenţare a alegătorilor.
2. Va câştiga Vlad Plahotniuc alegerile la Nisporeni? Mai curând, le va câtiga. Dacă Şor a fost votat primar la Orhei, de ce Plahotniuc nu ar obţine mandatul de deputat la Nisporeni? Liderii PPDA şi PAS au evitat confruntarea cu „coordonatorul” (şi cu Şor), numindu-l candidat în circumscripţia respectivă pe Ion Terguţă, vicepreşedintele nou ales al PLDM. Are dreptate Sergiu Mocanu, detaliul acesta l-ar putea dezavantaja serios pe dl Terguţă, căci PLDM a dezamăgit multă lume. O confruntare electorală directă, curajoasă, cu Plahotniuc (sau cu Şor) ar fi fost în favoarea lui Andrei Năstase, mai cu seamă că liderul PPDA, l-a provocat, nu o sungură dată, pe liderul PD la un duel electoral. Indiferent de rezultate, PPDA şi PAS ar fi avut de câştigat. Acum se dovedeşte că aceasta nu era decât o fanfaronadă în stilul lui Năstase. Şi „emigrarea” Maiei Sandu într-o circumscripţie din afară nu arată bine, oricât de întemeiate ar fi motivele. Dar nu par să fie.
3. Blocul electoral „Acum PPDA-PAS” poate obţine 50 la sută din voturi numai dacă PD nu participă la alegeri. Dacă e să judecăm după rezultatele ultimei bătălii electorale din Municipiul Chişinău (rezultate pe care le invocă adepţii optişmiti ai „Acum”), PPDA şi PAS pot acumula cu lista lor de candidaţi circa 36 la sută (18 mandate) din voturile alegătorilor (am adăugat aici şi votanţii PUN, care a renunţat la cursa parlamentară în folosul blocului „Acum”), însă în afara Chişinăului ansele acestor două forma iuni descresc i probabilitatea unui rezultat similar în circumscripţiile uninominale e mai mică. Într-o conjunctură politică favorabilă, numărul maxim de mandate, pe care pot miza Andrei Năstase şi Maia Sandu e de 36 (plus câteva mandate după redistribuire).
Materialul integral îl puteți citi pe Ziarul Național.
NOTA REDACȚIEI: Opiniile exprimate în această rubrică exprimă punctul de vedere al autorilor și nu reflectă neapărat poziția editorială a redacției. Deschide.md nu este responsabil pentru exactitatea acestor materiale, iar site-ul servește exclusiv drept o platformă de distribuție.