Presa de la noi nu a acordat atenția necesară vizitei lui Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României, consideră Nicolae Negru într-un editorial publicat în Ziarul Național.

Motivul e că principalul mesaj pe care l-a transmis politicienilor noștri în context electoral e altul decât l-ar fi dorit opoziția. Meleșcanu a vorbit despre necesitatea continuării cursului european și formarea cât mai rapidă a unui guvern proeuropean după alegeri, dar n-a spus nimic despre răul oligarhic și mobilizarea generală împotriva PD.

Astfel, Bucureștiul confirmă că nu schimbă accentul în relațiile cu Chișinăul, acesta cade, ca și mai înainte, pe factorul geopolitic, nu pe cel oligarhic, după cum și-ar dori liderii PPDA și PAS.

Geopolitica nu exclude lupta cu oligarhia

Mesajul lui Meleșcanu trebuie privit ca un răspuns indirect la admonestarea amatoricească de acum o lună și ceva venită din partea lui Andrei Năstase și Maia Sandu pentru că sprijină guvernarea actuală, dar și ca reacție la intențiile lor de provocare a unor alegeri anticipate, după alegerile parlamentare din 24 februarie, în cazul în care nu vor obține majoritatea, excluzând orice formă de colaborare cu PD. Noi sprijinim orice formațiune care își înscrie în program obiectivul integrării europene, al implementării Acordului de asociere cu UE, spune tranșant șeful diplomației române.

În mod demonstrativ, Bucureștiul oficial ocupă o poziție neutră, nu se implică în lupta politică între partidele proeuropene, în campania anti-PD și această atitudine nu e dictată doar de interesele de partid, de parteneriatul transprutean PSD-PD, cum afirmă unii. E grăitor faptul că nu există divergențe notabile pe tema relațiilor cu Republica Moldova între președintele și Guvernul României.

E o coincidență de poziții care poate fi posibilă numai dacă Bucureștiul nu consideră PD responsabil de furtul miliardului. Același lucru se poate spune și despre atitudinea Washingtonului, care, dacă ne împrospătăm memoria, a salutat și el formarea unei majorități parlamentare „coordonate” de Plahotniuc.

Aceasta nu înseamnă că lui Plahotniuc i se va ierta orice, nu e un sprijin pentru oligarhie, există niște linii roșii care nu pot fi încălcate, Departamentul de Stat al SUA a și avertizat săptămâna trecută că așteaptă de la actuala guvernare organizarea unor alegeri libere și corecte. Însă este evident că SUA, spre deosebire de unele state UE, nu uită de factorul rusesc și nu exclude din start ipoteza implicării serviciilor secrete ruse în frauda bancară din Republica Moldova. În contextul evenimentelor din Ucraina, al războiului hibrid ruso-ucrainean, și Bucureștiul, și Washingtonul procedează cât se poate de logic. Pentru ei lupta geopolitică nu exclude lupta cu oligarhia, ci o include.

Care este opinia lui Nicolae Negru despre logica alegătorului în acest context, aflați în continuarea editorialului din Ziarul Național.