Cristian HRIȚUC // Rusia înfrântă la Chișinău!
Alegerile din Moldova au provocat surprize mari. PDM lui Plahotniuc a reușit să înfrângă Rusia și, după 20 de ani, să dea o mare lovitură Moscovei și partidului susținut de la Kremlin. A fost o luptă dură, în care s-au aruncat în joc multe resurse, srie consultantul politic, Cristi Hrițuc, pe blogul său.
Moscova a încercat, pe ultima sută de metri, să îl ajute pe Dodon. Au fost două acțiuni menite să dea un boost PSRM. Prima, salvarea piloților moldoveni din mâna talibanilor de forțele rusești. A doua, acuzațiile Ministerului de Interne rus precum că Plahotniuc a furat banii din Federația Rusă.
Cele două acțiuni au fost create artificial. Există multe lumini și umbre în privința acțiunii de salvare a piloților. Fundația responsabilă, chipurile, de acest lucru este a fiului procurorului general al Federație Ruse, fundație ce este și sponsor al ONG ului ce aparține soției președintelui Dodon. A doua acțiune a fost pur și simplu un fake news aruncat pe piață. Nu intru prea mult în detalii, aceste lucruri se pot găsi și în presă, am vrut să le enumăr pentru ca să realizați dimensiunea luptei din Moldova.
Înfrângerea suferită de Dodon și PSRM este cu atât mai mare, dacă facem o radiografie a Moldovei, o țară dominată încă de vechile concepții, extrem de conservatoare, unde rușii au plantat în mintea oamenilor șabloanele comuniste. Populația are încă nostalgii după epoca sovietică, sărăcia face ravagii în zonele rurale, mentalitatea de colhoz fiind una predominantă. În aceste condiții, votul mixt s-a dovedit alegerea cea mai bună pentru ca PSRM să fie dat în jos de la 45 de procente și să obțină un 32% în votul politic.
Într-adevăr, toate măsurile populiste, măriri pensii, măriri salarii, acordare de gratuități la medicamente, acordarea ajutoarelor la naștere, toate acestea au fost măsuri apreciate de publicul care vota tradițional PSRM și au contribuit la micșorarea scorului PSRM.
Este un succes faptul că acum există 3 blocuri aproape egale – PSRM, PDM și ACUM, iar PCRM lui Voronin a fost aruncat la groapa istoriei. PDM a reușit să spargă influența partidelor Kremlinului.
Înfrângerea suferită de Dodon nu este privită cu ochi buni nici la Moscova. „Rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova au fost absolut previzibile.
Lobby-iștii președintelui moldovean, Igor Dodon, au încercat să convingă conducerea rusă că Partidul Socialiștilor, pe care l-a condus anterior și al cărui lider continuă să fie, este în stare să câștige alegerile. Dar asta a fost o minciună deliberată. În condițiile confruntării puternice dintre Rusia și Occident în regiune, respectiv a confruntării dintre puterile politice pro-ruse și anti-ruse, victoria este atunci când ai mai mult de 50% din numărul deputaților în Parlament. Ceea ce este sub această cifră reprezintă doar o consolare, sub forma simpatiilor din partea publicului, care în politica reală nu înseamnă prea mult”, a declarat comentatorul politic Mihail Demurin pentru Regnum.
Este de înțeles supărarea rușilor după ce în ultima vreme, Moldova a expulzat spioni ruși de pe teritoriu său, l-a declarat persona non-grata pe Rogozin, iar în timpul ăsta, președintele moldovean îl mințea pe Putin că va avea controlul în scurt timp și va întoarce Chișinăul cu fața spre Rusia.
Situația politică de la Chișinău nu trebuie analizată și comparată prin prisma situației politice de la București. Cine face acest lucru greșește. România nu a fost niciodată în componența URSS. Moldova are specificul său și trebuie să fii un idealist convins să crezi ca acolo lucrurile pot fi doar în alb și negru.
OSCE a recunoscut alegerile. Au zis că au fost organizate corect. Este greu de zis la ce soluție de guvernare se va ajunge. Opoziția pro-europeană acuză încă PDM-ul că a furat alegerile. În scurt timp, însă, va trebui formată o alianță de guvernare. Într-adevăr, este greu pentru cei doi lideri ai alianței ACUM, Maia Sandu și Năstase să se așeze la masă cu Plahotniuc. Dar trebuie să gândească pe termen lung.
Moldova a câștigat un meci în fața Rusiei. Sunt 3 blocuri politice relativ egale. Drumul Moldovei către integrarea în UE este încă lung. Momentan, UE nu oferă o perspectivă, dar în viitor lucrurile s-ar putea îmbunătăți. Opoziția pro-europeană trebuie să pună mai presus de interesele politice, interesele statului. În anumite momente, lași deoparte toate rupturile, disensiunile și încerci să vezi dacă există puncte comune, dacă poți face un joc care să aducă beneficii.
Pragmatismul și maturitatea sunt lucruri necesare în politică. Și în România și în alte țări din vest s-au făcut alianțe care au fost considerate la acel moment ”împotriva naturii” sau ”soluții imorale”, dar, până la urmă, lucrurile au evoluat spre bine.
Nu cred că liderii blocului ACUM vor face o alianță de guvernare cu PDM, dar trebuie măcar să cântărească această variantă și să se gândească dacă o altă soluție-PDM-SHOR-independenți și deputați cooptați ar fi o variantă mai bună pentru Moldova.