Primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina a confirmat pronosticurile sociologilor și a băgat derută în mințile unor cetățeni. Evolușia evenimentelor s-a dovedit și prognozabilă, și neașteptată, în același timp, consideră directorul Institutului Politicii Mondiale, politologul ucrainean Evgheni Magda.

Vladimir Zelenski a învins în primul tur, asigrându-și susținerea a 30% din alegători; Petro Poroșenko, care a ocupat locul al doilea, are mai puțin de 16% din sufragiul alegătorilor. Reamintesc că, acum o jumătate de an, prea puțini aditeau că președintele în exercițiu poate accede în cel de-al doilea tur de scrutin.

Iulia Timoșenko nu intenționează, în fond, să conteste procentul său de 13 la sută, deși vorbește în gura mare despre falsificări, iar Iuri Boiko, dimpotrivă, e mulțumit că a fost susținut de mai bine de 11% din totalul alegătorilor, câștigând astfel ceea ce s-ar putea defini drept alegeri prealabile printre politicienii pro-ruși.

Pe Anatoli Grițenko susținerea de 7% nu l-a bucurat, în timp ce Igor Smeșko, căluțul întunecat, atins de patina prestației în serviciile speciale, a reușit fără mare efort publicitar să acumulelze 6% din voturi.

Principalul bilanț, la ora actuală, al alegerilor prezidențiale este lipsa resursei administrative și a falsificărilor, despre care mulți au vorbit până la 31 martie. În sectoarele speciale închise — în zona operațiunilor Forțelor unite în Donbas, în colonii și penitenciare, în psihiatrii — se poate vedea un invidiabil pluralism de opinii, impopriu anterior alegerilor ucrainene. Observatorii ucraineni și internaționali nu au fixat încălcări susceptibile să pună sub semnul îndoielii caracterul democratic al alegerilor.

Nu au fructificat nici tentativele de a zădărnici procesul de vot, deși astfel de tentative nu pot fi excluse în cel de-al doilea tur de scrutin. Deocamdată Rusia s-a mulțumit cu o audiență demonstrativă, acordată lui Iuri Boiko de Dmitri Medvedev, și cu proiect de hotărâre înregistrat în prealabil cu privire la nerecunoașterea rezultatelor alegerilor prezidențiale din Ucraina.        

Astăzi șansele lui Vladimir Zelenski privind victoria în cel de-al doilea tur arată mai preferabil, dar el trebuie să mențină avantajul și să facă asta prin alte metode decât cele standard. Figura de pomină a lui Igor Kolomoiski din spatele învingătorului în primul tur pare prea bătătoare la ochi pentru a ignora acest factor.

Petro Poroșenko, în lupta pentru victorie, trebuie să-i uimească pe concetățeni, în primul rând pe cei care n-au votat cu el în primul tur de scrutin. Să-i uimească, evident, nu numai prin cuvânt, ci și cu fapta.

Este evident că lansarea de materii compromițătoare va continua și societatea se va afla în tensiune ridicată. Dar, în același timp, rămâne izbitor un fapt și anume: desfășurarea alegerilor prezidențiale democratice separă Ucraina de „lumea rusă“.