„Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a anunțat despre înțelegerea de a se întâlni cu noul președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski. Zelenski, dar și reprezentanții din cercurile sale, deocamdată nu au comentat nicicum discuția telefonică dintre președinții celor două state și posibilitatea de a se întâlni”, scrie expertul ucrainean Vitali Portnikov pentru proiectul Krym.Realii.

 „Însă, dacă întâlnirea va avea loc, asta va însemna renunțarea la  principiile de bază ale politici externe a statului ucrainean cu privire la Crimeea”, continuă acesta.  

După ce a fost ales președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon nu s-a întâlnit niciodată cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Cauza nu este  orientare pro-rusească deschisă a președintelui moldovean și contactele permanente cu Vladimir Putin. Atât Aleksandr Lukașenko, cât și Nursultan Nazarbaev se întâlnesc în mod constant cu Putin. Ei sunt liderii statelor aliate ale Rusiei. Cu toate acestea, contactele cu aceștia au fost păstrate și după anul 2014.

Diferența dintre Dodon și Lukașenko, Nazarbaev sau moștenitorul președintelui neînlocuibil al Kazahstanului Kasîmjomart Tokaev constă în faptul că în timpul campaniei electorale, viitorul președinte al Republicii Moldova a numit Crimeea „teritoriu de facto al Rusiei” (deși, regiunea transnistreană a Republicii Moldova care este controlată de Rusia, a numit-o ca fiind a Republicii Moldova). Cu toate acestea, după ce a fost ales președinte, Dodon a lămurit, că nimeni nu are de gând să recunoască oficial suveranitatea rusească asupra peninsulei anexate (Dodon nu are asemenea prerogative, chiar dacă ar fi vrut). Prin urmare, Dodon nu a renunțat niciodată la cuvintele care au contestat integritatea teritorială a Ucrainei și a afirmat în repetate rânduri acest lucru, inclusiv în prezența principalului său aliat politic, Vladimir Putin.

Kievul oficial a refuzat să contacteze cu Igor Dodon tocmai din cauza acestei declarații vădit anti-ucrainene. În același timp, s-a accentuat că pentru o întâlnire cu președintele Ucrainei, președintele moldovean trebuie să dezavueze în mod oficial cuvintele despre Crimeea „rusească”.

Dacă Vladimir Zelenski se va întâlni cu Igor Dodon fără ca acesta să renunțe la cuvintele despre Crimeea „rusească”, consider că politica Ucrainei pe direcția Crimeei va putea fi considerată cu siguranță compromisă din interior. Întâlnirea cu Dodon va fi un semnal pentru toți acei politicieni care au dorit să recunoască suveranitatea rusească asupra Crimeei, dar s-au temut să o facă din cauza unor posibile proteste ucrainene și a reacției comunității internaționale. Însă, dacă Dodon vorbește despre Crimeea „rusească” și discută totodată cu președintele ucrainean, înseamnă că și alții au dreptul să facă orice vor. Este evident că primul pas spre legitimizarea statutului rusesc al Crimeei de către Ucraina însăși, va fi, în acest fel, efectuat.

De altfel, nu vreau să afirm că Igor Dodon interpretează dialogul cu Vladimir Zelenski în interesul său, deși faptul că această conversație a avut loc, consider că este o eroare gravă a noului președinte și a anturajului său. Cu toate acestea, suntem nevoiți să recunoaștem că iarăși ne confruntăm cu o situație, când despre contactele președintelui ales aflăm de la interlocutorii acestuia, și nu de la Zelenski însuși sau anturajul lui. Această abordare față de informarea publicului privind primii pași ai noului președinte de stat poate duce la consecințe ireversibile pe arena internațională pentru statul ucrainean și posibilitățile sale în domeniul politicii externe.

Dacă Zelenski de va întâlni cu Dodon, sunt convins că va fi mai dificil pentru Ucraina să-și apere propria aderență la dreptul internațional în ceea ce privește Crimeea.