Ne putem felicita: PD a fost izolat cu succes și, în două săptămâni, Republica Moldova va reintra în cursa electorală fără să fi ieșit bine din cea precedentă. Nu a fost greu: Rusia le-a interzis socialiștilor să facă alianță cu partidul lui Plahotniuc, iar acumiștii s-au autoizolat din propria inițiativă, adică de bunăvoie și nesiliți de nimeni.

Cui prodest?

Blocajul în formarea Guvernului Republicii Moldova e în folosul Rusiei și al lui Putin, titrează revista americană The Hill, publicând, miercurea trecută, un articol semnat de congresmanul Markwayne Mullin, membru al grupului parlamentar Moldova din Congresul SUA.

Dacă nu se va forma Guvernul, instabilitatea geopolitică va dura cel puțin un an și va avea consecințe catastrofale pentru economia și, în ultimă instanță, securitatea Republicii Moldova, crede el. Reformele vor încetini, FMI nu va putea veni în ajutor cu o nouă tranșă de asistență financiară și ratingul investițional va intra în cădere liberă, avertizează Mullin. De la distanță, se vede uneori mai bine.

Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, congresmanul american nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ, observând și unele lucruri care merită apreciate în activitatea guvernării din ultimii trei ani, inclusiv „reducerea corupției prin reformarea Guvernului",încercarea de a reduce dependența energetică de Rusia și de a consolida relațiile cu Europa și SUA.

Un legământ selectiv

Mullin consideră că PD și ACUM trebuie să-și unească eforturile pentru binele Republicii Moldova și aceasta ar fi soluția optimă de ieșire din impas, dacă acumiștii nu ar fi legați de jurământul pe care l-au depus înainte de alegeri: să nu facă alianță, nici formală, nici informală, cu PD, PSRM și Partidul Șor. E adevărat, legământul pare să fie selectiv, PSRM a fost scos din „lista neagră", e bun pentru o alianță informală, ca „lăturași" ai ACUM, dar socialiștii se simt jigniți și pretind să fie primiți într-o alianță „permanentă". Singura alianță formală pe care o agreează Maia Sandu și Andrei Năstase e ACUM-ACUM. Ceea ce, fiți de acord, pare un pic ciudat, din punct de vedere politic.

Deja și Moscova dorește alegeri libere

Pentru Maia Sandu, PD e un rău mai mare chiar decât Rusia, care, crede ea, dispune de o calitate ce îi lipsește lui Plahotniuc: Moscova ar fi interesată, ca și Blocul „ACUM", de desfășurarea unor alegeri libere și corecte în Republica Moldova.

Da, da! Moscova dorește alegeri libere și corecte în Republica Moldova! Nu e o glumă! Ceea ce afirma, marțea trecută, un alt congresman, Adam Kinzinger, în cadrul unor audieri din Comisia pentru Afacei Externe a Congresului SUA despre implicarea Moscovei și manipularea alegerilor parlamentare din 24 februarie, în Republica Moldova o fi fiind calomnie curată, rodul unei minți invidioase față de „partenerul nostru strategic" din Est.

„Dorința unor alegeri libere și corecte se pare că este singurul lucru pe care îl avem în comun, chiar dacă la Moscova alegerile nu sunt libere și corecte. Ei cred că în alegeri libere ar avea șanse mai mari. Noi în alegeri libere am avea șanse mai mari și e corect ca cetățenii să decidă dacă la conducerea țării să ajungă cineva care împărtășește modelul Kremlinului de dezvoltare sau dacă trebuie să ajungă cineva care împărtășește modelul european. Regimul actual nu ne-a asigurat aceste alegeri libere și corecte", a declarat Maia Sandu, la TVR, citată de Ziarul NAȚIONAL.

Cadouri electorale de la Putin

Numai că observatorii internaționali au calificat alegerile din Republica Moldova drept „competitive". Și dacă Rusia dorește alegeri libere și corecte, după cum afirmă Maia Sandu, de ce s-a implicat în alegerile noastre de partea PSRM, în văzul tuturor? De ce atâta atenție lui Dodon din partea lui Putin, cu ce scop i-au fost făcute „cadourile", inclusiv „amnistierea" cetățenilor moldoveni care au încălcat regimul de ședere în Rusia, anularea temporară a taxelor vamale la importurile din Republica Moldova, niște KAMaz-uri...? Și intentarea unui proces penal lui Plahotniuc, cu două zile înainte de alegeri, să fi fost un gest de echidistanță nu de manipulare? Sau ceea ce ne convine, ne place e „liber și corect"?

Sincer vorbind, Mullin, la Washington, pare mai cu picioarele pe pământ, în timp ce Maia Sandu, la Chișinău, pare ruptă de realitate, amețită de vârtejul combinațiilor politice. E posibil ca Mullin să fi fost plătit pentru articolul său? E posibil, nu excludem că a făcut-o pentru un onorariu, dar aceasta nu înseamnă neapărat că el nu are dreptate. Plătit sau neplătit, Mullin vorbește ca un politician, pare rațional, iar Maia Sandu, deși este dezinteresată, altruistă, face declarații neprofesioniste, se erijează în procuror, pare ostatică a unei idei fixe, care ne va costa nu mai puțin de 100 de milioane de lei.

Cine pierde, cine câștigă?

Strategia ACUM ridică niște semne de întrebare, e un joc steril care durează prea mult. Place unui segment electoral mai devotat, care se mai află în stare pasională, dar acesta nu constituie majoritatea. Deși izolat, umilit, perdant în aparență, PD poate ieși câștigător la linia de start a alegerilor anticipate, în timp ce PSRM, dacă nu va fi din nou îmbrățișat de Putin, va suferi pierderi mari. Au mai rămas doar două săptămâni ca politicienii noștri să revină cu picioarele pe pământ.

Sursa: Ziarul Național